Λίγα TIPS για να μάθει να φοράει τις κάλτσες του!

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Μοιάζει εύκολο για ένα πιτσιρίκι, από πολύ μικρή ηλικία να αρχίσει να βγάζει τα παπούτσια και τις κάλτσες του! Ωστόσο, πολλές φορές συνειδητοποιούμε πως το παιδί μεγαλώνει και συνεχίζουμε εμείς να το βοηθάμε να βάλει τις κάλτσες του!

Και ΝΑΙ, είναι κουραστικό μιας και αυτό καθυστερεί όλη τη διαδικασία της καθημερινής του ένδυσης.

Δεν είναι απίστευτο που τα αναπτυξιακά ορόσημα των δεξιοτήτων ενός παιδιού λένε πως ξεκινάει να προσπαθεί να βάλει τις κάλτσες του μόνο του στα 3 έτη, ολοκληρώνει τη διαδικασία στα 4 έτη και εμείς το βοηθάμε ακόμα και στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού;  Πως θα βοηθήσουμε ένα παιδί να εκπαιδευτεί στην ένδυση των καλτσών του, έτσι ώστε να γίνει πιο ανεξάρτητο;

Διαβάστε τις προτάσεις μας!

  1. Μία απλή εξάσκηση των απαραίτητων δεξιοτήτων για την ένδυση των καλτσών μπορεί να είναι ένα παιχνίδι με λαστιχάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε λαστιχάκια κουζίνας είτε μαλλιών. Ζητήστε από το παιδί να βάλει τα λαστιχάκια στα πόδια του ή στα πόδια κάποιου άλλου.
  2. Για αρχή χρησιμοποιήστε στη διαδικασία πιο φαρδιές και μεγάλες κάλτσες. Θα βοηθήσει στον καλύτερο χειρισμό τους.
  3. Ζητήστε του να προσπαθήσει να βάλει την κάλτσα του με κλειστά μάτια.
  4. Διαλέξτε κάλτσες που έχουν διαφορετικό χρώμα στα δάχτυλα και στις φτέρνες. Θα το βοηθήσει να διαχωρίσει που θα πρέπει να βάλει τα δάχτυλά του.
  5. Χρησιμοποιήστε κάλτσες που έχουν διαφορετική θέση για κάθε δάχτυλο του ποδιού. Θα μοιάζει στο παιδί για γάντι, ενώ θα είναι κάλτσα. Το λέμε γάντι του ποδιού!
  6. Τέλος, προτιμήστε τις κοντές αθλητικές κάλτσες που θα κάνουν πιο εύκολη τη διαδικασία.

Γράφει η Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εργοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Το Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα και στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.

Share

Start typing and press Enter to search