“Τα προβλήματα σίτισης δεν είναι μόνο στη φαντασία των παιδιών…
Είναι κυρίως στο σώμα τους” Dr. Kay Toomey

Τι είναι η Προσέγγιση SOS για τη Σίτιση
(SOS Approach to Feeding);

Η Προσέγγιση SOS για τη Σίτιση, είναι ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα για την αξιολόγηση και την παρέμβαση παιδιών με δυσκολίες σίτισης ή/και δυσκολίες στη λήψη βάρους και την ανάπτυξή τους. Δημιουργήθηκε από την Dr. Kay Toomey σε συνεργασία με ειδικούς από διάφορες ειδικότητες: παιδιάτρους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διατροφολόγους.

Το πρόγραμμα αυτό διερευνά και παρεμβαίνει σε 6 τομείς: κινητικός, στοματικός, συμπεριφορικός/μάθηση, ιατρικός, αισθητηριακός και διατροφικός τομέας.

Βασικές αρχές:

Η Προσέγγιση SOS βασίζεται στις παρακάτω βασικές αρχές:

sos approach to feeding

Πως γίνεται η αξιολόγηση;

Η αξιολόγηση συνήθως ξεκινάει μετά από την παραπομπή του παιδιάτρου/αναπτυξιολόγου ή άλλου θεραπευτή που παρακολουθεί το παιδί.

Στη συνέχεια, το παιδί και η οικογένειά του αξιολογούνται από τους ειδικούς εκπαιδευμένους στη σίτιση. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, μπορεί να ζητηθεί από την οικογένεια να φέρει και άλλα μέλη που σχετίζονται με τη σίτιση του παιδιού (λ.χ. νταντά, παππούς/γιαγιά, κ.ά.) καθώς και τα υλικά/εργαλεία (λ.χ. μαχαιροπίρουνα, πιάτα, κ.λπ.) έτσι ώστε το παιδί να νιώθει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οικειότητα στον χώρο της αξιολόγησης.

Αξιολογείται η στάση σώματος κατά τη διάρκεια της σίτισης, οι τροφές που επιλέγει και αποφεύγει το παιδί, τυχόν αισθητηριακές του δυσκολίες, η συμπεριφορά του φροντιστή και άλλες βασικές δεξιότητες που επηρεάζουν όλη τη διαδικασία.

Στο τέλος, γίνεται ενημέρωση της οικογένειας και πρόταση για έναρξη ή όχι της θεραπείας σίτισης.

Ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης και την ηλικία του παιδιού, μπορεί να προταθεί:

  • Ατομική θεραπεία σίτισης
  • Ομαδική θεραπεία σίτισης
  • Πρόγραμμα/εκπαίδευση γονέων
  • Συνέχιση της θεραπείας που λαμβάνει και ενσωμάτωσης της σίτισης σε αυτή (σε αυτή τη περίπτωση δίνονται οδηγίες για τη σίτιση στον θεραπευτή που έχει ήδη αναλάβει το παιδί)

Πως γίνεται η παρέμβαση;

Η κάθε συνεδρία έχει συγκεκριμένη ρουτίνα, όπως για παράδειγμα, ασκήσεις προετοιμασίας, αισθητηριακές τεχνικές, πλύσιμο χεριών, εκπαίδευση για τις τροφές που θα χρησιμοποιηθούν. Στη συνέχεια, ο θεραπευτής δουλεύει τυχόν στοματοκινητικές ή αντιληπτικές δεξιότητες του παιδιού μέσω των ιδιοτήτων των τροφών (μέγεθος, υφή, θερμοκρασία, γεύση, κ.ά.).

Χρησιμοποιείται θετική ενίσχυση και ταυτόχρονα γίνεται εκπαίδευση του γονέα/ φροντιστή έτσι ώστε να βοηθηθεί η γενίκευση στο σπίτι.

Πότε τελειώνει η θεραπεία σίτισης;

  • Όταν το παιδί δοκιμάζει με ευκολία το 80-90% των τροφών που του παρουσιάζονται
  • Όταν το παιδί αυξήσει το ρεπερτόριο σίτισής του, φτάνοντας τις 30+ τροφές σε σταθερό επίπεδο
  • Όταν το παιδί πάρει βάρος/ύψος (εάν αυτός είναι ο στόχος) και παραμείνουν στις αναμενόμενες καμπύλες ανάπτυξης για τουλάχιστον 2 εβδομάδες
  • Όταν το παιδί τρώει τροφές χωρίς να πνίγεται ή να κάνει εμετό ή να τσακώνεται με τους γονείς του
Προσέγγιση SOS για τη Σίτιση
Προσέγγιση SOS για τη Σίτιση
Προσέγγιση SOS για τη Σίτιση
Προσέγγιση SOS για τη Σίτιση
Προσέγγιση SOS για τη Σίτιση

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το SOS Approach to Feeding Program, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του προγράμματος: https://sosapproachtofeeding.com/

Παρακολουθήστε και ένα δίωρο σεμινάριο ειδικά σχεδιασμένο για γονείς για να εξοικειωθείτε με την προσέγγιση SOS: https://sosapproachtofeeding.com/parent-workshop-when-children-wont-eat/

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις Θεραπευτικές Ομάδες Σίτισης για παιδιά 4-6 ετών που διοργανώνει η Psychomotor Athens δείτε εδώ: https://psychomotor-athens.gr/therapeies/omades-sitisis

Επικοινωνήστε μαζί μας

Κάντε εγγραφή

co-op-workshop-in-athens