Γνωσιακό-Συμπεριφορικό-Δράμα-CBD

Το Γνωσιακό Συμπεριφορικό Δράμα είναι ένα Ψυχοπαιδαγωγικό μοντέλο το οποίο δημιουργήθηκε από την Dr. Χάρις Καρνέζη στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής στο πανεπιστήμιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με σκοπό να βοηθά στην αντιμετώπιση κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που εμφανίζουν παιδιά με Αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας, με σύνδρομο Asperger και παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Στο πρόγραμμα αυτό συνδυάζονται το θέατρο αλλά και αρχές της ψυχολογίας, και πιο συγκεκριμένα της γνωσιακής συμπεριφοριστικής προσέγγισης.

Καθώς οι ανάγκες του κάθε παιδιού είναι διαφορετικές, σχεδιάζεται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα κα τίθενται εξατομικευμένοι στόχοι με γνώμονα το επίπεδο λειτουργικότητας του κάθε παιδιού. Τα ίδια τα παιδιά επιλέγουν τη θεματική της ομάδας με βάση τα ενδιαφέροντα τους και δημιουργείται ένα σενάριο, μια περιπέτεια.
Στόχος του προγράμματος είναι να αναπτυχθούν οι επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν φοβίες, να αποκτήσουν πιο ευέλικτο και σφαιρικό τρόπο σκέψης, να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθηση τους.
Το πρόγραμμα είναι στο σύνολο του βιωματικό. Τα παιδιά βουτάνε στην περιπέτεια, λύνουν γρίφους, ξεπερνούν εμπόδια, έρχονται αντιμέτωπα με δράκους, ληστές και ότι άλλο βάζει ο νους μας, γίνονται ντεντέκτιβ, εξερευνητές, αστροναύτες. Ταξιδεύουν στον Αμαζόνιο, στο φεγγάρι, στον Άρη αλλά και στο χρόνο.

Γνωσιακό-Συμπεριφορικό-Δράμα-CBD

Μέσα από αυτές τις δοκιμασίες επιδιώκεται τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές που είναι απαραίτητες ώστε να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν διαπροσωπικές σχέσεις, όπως η ικανότητα να ακούω το συνομιλητή μου, να παρακολουθώ, να συνεργάζομαι, να αντιλαμβάνομαι τόσο τη λεκτική όσο και τη μη λεκτική επικοινωνία.
Τα αποτελέσματα της παρέμβασης, όπως αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική διατριβή της Dr. Χάρις Καρνέζη, είναι ενθαρρυντικά. Φάνηκε να βελτιώνεται γενικά η κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, η αυτοεκτίμηση τους και η αυτοπεποίθηση τους, η αντιμετώπιση των φοβιών, υπήρξε μείωση άγχους αλλά επιλύθηκαν και πιο ειδικά θέματα του κάθε παιδιού.

Για την ένταξη ενός παιδιού σε ομάδα Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος αρχικά πραγματοποιείται αξιολόγηση του παιδιού ώστε να αποσαφηνιστεί το επίπεδο λειτουργικότητας του παιδιού. Κατόπιν, το παιδί προετοιμάζεται για την ένταξη του σε ομάδα, προσαρμοσμένη στις ικανότητες και τις ανάγκες του, και η περιπέτεια ξεκινά!

Οι ομάδες Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος διενεργούνται από πιστοποιημένους θεραπευτές στη μέθοδο CBD από την Dr. Χάρις Καρνεζη – Κέντρο Γνωσιακού Συμπεριφορικού Δράματος.
Share