Σεμινάριο Ψυχοκινητικής:
Αναπτυξιακή Υποστήριξη για παιδιά

Τι είναι η ψυχοκινητική

Η Ψυχοκινητική είναι μια πρακτική που στοχεύει στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του ατόμου αξιοποιώντας επιστημονικά δεδομένα που συσσωρεύονται στο σημείο τομής της θεραπείας και της παιδαγωγικής. Ανάλογα με την ομάδα και το στόχο, μπορεί να προλαμβάνει, να ενισχύει και να θεραπεύει.
Σήμερα η Ψυχοκινητική εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς:

 • στην προσχολική αγωγή αποτελεί παιδαγωγικό «εργαλείο» αναπτυξιακής υποστήριξης,
 • στο δημοτικό και στα ειδικά σχολεία διαπερνά τον μαθησιακό κορμό και δημιουργεί κόμβους προσαρμογής σε όλα τα μαθήματα ξεκινώντας από τη φυσική αγωγή.Μάλιστα σε χώρες της ΕΕ όπως π.χ. στη Γερμανία, η Ψυχοκινητικής θεσμοθετήθηκε ως βάση διαθεματικής προσέγγισης από το 1993. Η «παιδαγωγική» της Ψυχοκινητικής έχει ασκήσει σημαντικές επιρροές και στα μοντέλα παρεμβάσεων για ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας και εμφανίζεται ως κινητική αγωγή στην τρίτη ηλικία με τον όρο «Γεραγωγική» από το 1990.

Η βασική αρχή της Ψυχοκινητικής είναι η υποστήριξη της ολιστικής ανάπτυξης του παιδιού με την έννοια όλων των παραμέτρων της προσωπικότητάς του. Κομβικής σημασίας είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης των ατομικών δυνατοτήτων δράσης, και παράλληλα η υποστήριξη των ικανοτήτων επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων.Η Ψυχοκινητική προσφέρει αναπτυξιακή υποστήριξη χωρίς να στοχεύει κατά πρώτο λόγο στη βελτίωση των κινητικών λειτουργιών και την αποδόμηση των κινητικών δυσκολιών αλλά κυρίως στην αλλαγή της αυτοαντίληψης του παιδιού. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση του παιδιού και με στόχο την υιοθέτηση πρακτικών για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του. Η/Ο παιδαγωγός/θεραπευτής συνοδεύει το παιδί σε αυτή του την προσπάθεια, του δείχνει την εκτίμησή του και σχολιάζει τις ενέργειές του με τέτοιο τρόπο, ώστε η συναισθηματική ενίσχυση του παιδιού να μην προκύπτει από τον έπαινο ή την αξιολόγηση αλλά από την ίδια τη διαδικασία. Σύμφωνα με αυτή την οπτική της Ψυχοκινητικής οι σωματικές και οι κινητικές εμπειρίες δεν είναι μόνο τα απαραίτητα μέσα «κατάκτησης» της πραγματικότητας για το παιδί, αλλά το υπόβαθρο της ανάπτυξης της ταυτότητάς του. Στην προσπάθεια της Ψυχοκινητικής να συμβάλει στη δόμηση της θετικής αυτοεκτίμησης τεράστια ρόλο διαδραματίζει η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο παιδί και στην/στον παιδαγωγό.

Περιγραφή σεμιναρίου:
 • Θεωρητικές αρχές της Ψυχοκινητικής ως αναπτυξιακής υποστήριξης για παιδιά
 • Ανάλυση των περιεχομένων της Ψυχοκινητικής
 • Παρουσίαση συνεδριών Ψυχοκινητικής
 • Προϋποθέσεις της Ψυχοκινητικής ως αναπτυξιακής υποστήριξης για παιδιά
Πότε:

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, 11:00 – 17:00 ***Υπάρχουν ακόμα θέσεις***

Κράτηση Θέσης

Που:

Στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής (Οδός Δημητρίου Παναγέα 153 51 Παλλήνη Αττικής) 
Δείτε χάρτη εδώ.

To σεμινάριο απευθύνεται σε:
 • Καθηγητές Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής
 • Καθηγητές Φυσικής Αγωγής
 • Νηπιαγωγούς
 • Βρεφοπαιδαγωγούς
 • Ειδικούς Παιδαγωγούς
 • Εργοθεραπευτές
Τι θα μου προσφέρει:

Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν:

 • Να αντιλαμβάνονται την ανάγκη εφαρμογής της Ψυχοκινητικής
 • Να σχεδιάζουν ψυχοκινητικές συνεδρίες
 • Να υλοποιούν ψυχοκινητικές παιδαγωγικές παρεμβάσεις
 • Να ενσωματώνουν πρακτικές της Ψυχοκινητικής στα μαθήματά τους (διαθεματικότητα)
 • Να υιοθετούν μεμονωμένες πρακτικές της ψυχοκινητικής στην φυσιολογική ροή της παιδαγωγικής τους πρακτικής
Κόστος συμμετοχής: 50 €

Early Bird έως 19 Ιουλίου 2019: 30 €
Φοιτητές – άνεργοι: 35 €

Κράτηση Θέσης

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 8 100 508 ή μέσω email στο contact@psychomotortherapy.gr για περισσότερες πληροφορίες.
Χώρος διεξαγωγής του σεμιναρίου:

Ελληνογερμανική Αγωγή (Οδός Δημητρίου Παναγέα 153 51 Παλλήνη Αττικής) | Δείτε χάρτη εδώ

Βεβαίωση Συμμετοχής:

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης από την Ελληνική Εταιρεία Ψυχοκινητικής.

Βιογραφικό κας Ρενάτε Τσίμερ:

Η Renate Zimmer είναι Ομότιμη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Osnabrück και διευθύντρια του Ινστιτούτου Προσχολικής Αγωγής και Ανάπτυξης της Κάτω Σαξονίας, ενώ έως το 2016 ήταν Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αθλητικής Επιστήμης του παραπάνω Πανεπιστημίου.
Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζονται στην προσχολική ηλικία. Είναι συγγραφέας σημαντικού αριθμού επιστημονικών ερευνών και περισσότερων από 45 βιβλίων σε θέματα που αφορούν την ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών, τον σημαντικό ρόλο της κίνησης για την ανάπτυξη, την Ψυχοκινητική Αγωγή, κ.ά., τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (π.χ., ελληνικά, κορεάτικα, κινέζικα, φινλανδικά, πολωνικά). Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων και επιστημονικών επιτροπών σε πλήθος περιοδικών, ενώ συνδράμει, ως εμπειρογνώμων, το έργο των υπουργείων παιδείας των ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας που αφορά τόσο στον σχεδιασμό παρεμβάσεων για την κινητική ανάπτυξη των παιδιών όσο και για την ανέγερση παιδαγωγικά κατάλληλων δομών προσχολικής αγωγής.
Πρόκειται για μια σπουδαία επιστήμονα και μια μεγάλη παιδαγωγό της οποίας το έργο έχει αναγνωριστεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το 2007 της απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της χώρας το Εθνικό Μετάλλιο Τιμής της Γερμανίας για την προσφορά της στα παιδιά, το 2009 ψηφίστηκε ως «Καθηγήτρια της χρονιάς» στη Γερμανία, ενώ κάθε χρόνο προσκαλείται να δώσει διαλέξεις σε δεκάδες πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Κυρίως όμως πρόκειται για έναν συναρπαστικό άνθρωπο. Μια συνάντηση μαζί της αποτελεί εμπειρία ζωής!

Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα ή χρειάζεστε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με το Σεμινάριο, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 8 100 508 ή μέσω email στο contact@psychomotortherapy.gr

Κράτηση Θέσης

Το κόστος του σεμιναρίου μπορεί να πληρωθεί μέσω πιστωτικής κάρτας εδώ. 
Ολοκληρώστε τη διαδικασία κράτησης θέσης και πληρώστε με την πιστωτική ή την χρεωστική σας κάρτα. Η πληρωμή σας ολοκληρώνεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από το ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζας Πειραιώς. H πληρωμή μπορεί να γίνει με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες Visa, MasterCard, Maestro και Visa Electron.
–Η συμμετοχή σας επιβεβαιώνεται με τη πληρωμή του συνολικού ποσού.
– Για ακύρωση έως και 30 Σεπτεμβρίου 2019 υπάρχει παρακράτηση 50% και επιστρέφεται το ανάλογο χρηματικό αντίτιμο.
– Μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2019 η θέση σας είναι δεσμευμένη και δεν υπάρχει επιστροφή χρημάτων.
– Για ακύρωση του σεμιναρίου από τους διοργανωτές επιστρέφεται το συνολικό ποσό κατάθεσης.
fnb_daily

Χορηγός επικοινωνίας σεμιναρίου Renate in Athens.

.

Κάντε εγγραφή

co-op-workshop-in-athens