Το Γνωσιακό Συµπεριφορικό ∆ράµα είναι ένα Ψυχοπαιδαγωγικό µοντέλο το οποίο δηµιουργήθηκε από την Dr. Χάρις Καρνέζη στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής στο πανεπιστήµιο Τρίνιτυ της Ιρλανδίας.
Το πρόγραµµα αυτό σχεδιάστηκε µε σκοπό να βοηθά στην αντιµετώπιση κοινωνικών και επικοινωνιακών δυσκολιών που εµφανίζουν παιδιά µε Αυτισµό υψηλής λειτουργικότητας, µε σύνδροµο Asperger και παιδιά µε χαµηλή αυτοεκτίµηση. Στο πρόγραµµα αυτό συνδυάζονται το θέατρο αλλά και αρχές της ψυχολογίας, και πιο συγκεκριµένα της γνωσιακής συµπεριφοριστικής προσέγγισης.
Καθώς οι ανάγκες του κάθε παιδιού είναι διαφορετικές, σχεδιάζεται ένα εξατοµικευµένο πρόγραµµα και τίθενται εξατοµικευµένοι στόχοι µε γνώµονα το επίπεδο λειτουργικότητας του κάθε παιδιού. Τα ίδια τα παιδιά επιλέγουν τη θεµατική της οµάδας µε βάση τα ενδιαφέροντά τους και δηµιουργείται ένα σενάριο, µια περιπέτεια. Στόχος του προγράµµατος είναι να αναπτυχθούν οι επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών, να αντιµετωπίσουν και να ξεπεράσουν φοβίες, να αποκτήσουν πιο ευέλικτο και σφαιρικό τρόπο σκέψης, να καλλιεργήσουν την αυτοπεποίθησή τους.
Το πρόγραµµα είναι στο σύνολό του βιωµατικό. Τα παιδιά βουτάνε στην περιπέτεια, λύνουν γρίφους, ξεπερνούν εµπόδια, έρχονται αντιµέτωπα µε δράκους, ληστές και ότι άλλο βάζει ο νους µας, γίνονται ντεντέκτιβ, εξερευνητές, αστροναύτες. Ταξιδεύουν στον Αµαζόνιο, στο φεγγάρι, στον Άρη αλλά και στον χρόνο.
Μέσα από αυτές τις δοκιµασίες επιδιώκεται τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες αυτές που είναι απαραίτητες, ώστε να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν διαπροσωπικές σχέσεις, όπως η ικανότητα να ακούω τον συνοµιλητή µου, να παρακολουθώ, να συνεργάζοµαι, να αντιλαµβάνοµαι τόσο τη λεκτική όσο και τη µη λεκτική επικοινωνία. Τα αποτελέσµατα της παρέµβασης, όπως αυτά προκύπτουν από τη διδακτορική διατριβή της Dr. Χάρις Καρνέζη, είναι ενθαρρυντικά. Φάνηκε να βελτιώνεται γενικά η κοινωνική συµπεριφορά των παιδιών που συµµετείχαν στο πρόγραµµα, η αυτοεκτίµησή τους και η αυτοπεποίθησή τους, η αντιµετώπιση των φοβιών, υπήρξε µείωση άγχους αλλά επιλύθηκαν και πιο ειδικά θέµατα του κάθε παιδιού.
Για την ένταξη ενός παιδιού σε οµάδα Γνωσιακού Συµπεριφορικού ∆ράµατος αρχικά πραγµατοποιείται αξιολόγηση του παιδιού ώστε να αποσαφηνιστεί το επίπεδο λειτουργικότητας του παιδιού. Κατόπιν, το παιδί προετοιµάζεται για την ένταξη του σε οµάδα, προσαρµοσµένη στις ικανότητες και τις ανάγκες του, και η περιπέτεια ξεκινά!
Οι οµάδες Γνωσιακού Συµπεριφορικού ∆ράµατος διενεργούνται από πιστοποιηµένους θεραπευτές στη µέθοδο CBD από την Dr. Χάρις Καρνέζη – Κέντρο Γνωσιακού Συµπεριφορικού ∆ράµατος.