Αντιμετωπίζοντας τη διάγνωση του Αυτισμού
Όταν μια οικογένεια παίρνει στα χέρια της μια διάγνωση Αυτισμού, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη πρόκληση που θα μπορούσαν, να μεγαλώσουν ένα παιδί που ίσως να αντιμετωπίσει δυσκολίες στην επικοινωνία του, στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στον έλεγχο συμπεριφορών.
Ο επιπολασμός της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος αυξάνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επίσης τα αγόρια έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση σε σχέση με τα κορίτσια- Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων εκτιμά ότι ένα στα 37 αγόρια και 1 στα 151 κορίτσια έχουν λάβει διάγνωση Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος.
Η αύξηση των διαγνώσεων της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος, σύμφωνα με την πλειοψηφία των δεδομένων, οφείλεται στην βελτίωση των εργαλείων αξιολόγησης, παρά σε μια πραγματική αύξηση της συχνότητας της αναπτυξιακής αυτής διαταραχής. Ο Αυτισμός διαφέρει από άτομο σε άτομο, τόσο στην μορφή του όσο και στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Υπάρχουν άτομα με αυτισμό που είναι απολύτως λειτουργικά στην καθημερινότητα τους, και υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν ομιλία ή και άλλες απαραίτητες δεξιότητες. Είναι απολύτως δικαιολογημένο οι γονείς να αισθάνονται φοβισμένοι όταν μαθαίνουν ότι το παιδί του έχει αυτισμό. Παρόλα αυτά, υπάρχει λόγος να είναι αισιόδοξοι. Ερευνητικές προσπάθειες παράγουν σημαντικά αποτελέσματα και βλέπουμε πλέον μεγάλη πρόοδο μέσω υψηλής ποιότητας έγκαιρη παρέμβαση. Επίσης, η έρευνα προχωρά ταχύτατα και πλέον γνωρίζουμε περισσότερα για τον αυτισμό απ’ ότι ξέραμε πριν 20 χρόνια.
Υπάρχουν πολλά μέσα που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να διαχειριστούν τη διάγνωση του παιδιού τους αλλά και να διαχειριστούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους, αλλά και τη δική τους.
Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες οδηγίες για τους γονείς που λαμβάνουν μια τέτοια διάγνωση για το παιδί τους ως προς τη διαχείριση αυτής, αλλά και οδηγίες για το πως μπορούν να βοηθήσουν στον μέγιστο βαθμό το παιδί.
- Να είστε αισιόδοξοι. Συμπεριφοριστικές και εκπαιδευτικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά το παιδί σας. Επιπλέον, η έρευνα σχετικά με τον αυτισμό προχωρά ταχύτατα, παρέχοντας ποικίλα μέσα ώστε να βοηθήσουμε το παιδί.
- Να θυμάστε ότι το παιδί σας είναι ένα και μοναδικό. Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία. Είναι, πάνω απ´ όλα, ένα παιδί με δυνατότητες και δυσκολίες, και μετά ένα παιδί με αυτισμό. Λαμβάνοντας μια διάγνωση δεν αλλάζει το παιδί σας που το ξέρετε και το αγαπάτε.
- Δημιουργήστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Βρείτε ανθρώπους που μπορείτε να εμπιστευτείτε να υποστηρίξουν εσάς σαν άτομο και μετά σαν γονέα παιδιού με αυτισμό. Αναγνωρίστε ότι αυτό που σας συμβαίνει δεν είναι εύκολο και υποστηρίξτε τον ίδιο σας τον εαυτό για όσα κάνετε.
- Ενημερωθείτε από αξιόπιστες πηγές. Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά. Υποστηρίξτε την άποψη σας σχετικά με τις ανάγκες του παιδιού σας. Βρείτε εξειδικευμένους θεραπευτές που θα εμπιστευτείτε και μεθόδους που θα σας «πείθουν». Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια. Άλλοι γονείς μπορούν να είναι σημαντική πηγή πληροφοριών, αλλά πάντα να θυμάστε ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.
- Απολαύστε την παρέα του παιδιού σας. Κάντε πράγματα με το παιδί σας που θα τα απολαύσετε. Παρόλο που οι ευκαιρίες για μάθηση είναι σημαντικές, η διασκέδαση είναι επίσης σημαντική για την οικογένεια.
- Θέστε στόχους. Θέστε μικρούς, λογικούς στόχους για το παιδί σας και βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να επιτευχθούν. Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα, να είναι συνέχεια των προηγούμενων και όχι να απέχουν μίλια μεταξύ τους.
- Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας.Εξοικονομείστε λίγο χρόνο, ακόμη και μερικά λεπτά, ώστε να αφιερώσετε ο ένας στον άλλο και όχι στο παιδί. Ακούστε ο ένας τις ανάγκες του άλλου και την οπτική του και θα βρείτε ακριβώς το σωστό δρόμο για το πως θα βοηθήσετε το παιδί σας.
- Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες για τη συμπεριφορά του παιδιού σας. Μην αφήνετε το παιδί σας να κάνει ότι δεν θα αφήνατε κάποιο άλλο παιδί., όπως το να δαγκώνει άλλα παιδιά ή να σκαρφαλώνει σε επικίνδυνα σημεία. Μην τιμωρείτε, αλλά να διακόπτετε τη συμπεριφορά εν τη γένεσει της, να είστε σταθεροί, να ανακατευθύνετε, προσφέροντας ανακατεύθυνση προσοχής, όποτε χρειάζεται.
- Επενδύστε στο παιδί σας και στα δυνατά της σημεία. Βοηθήστε το παιδί σας να βρει πράγματα που αγαπά, που παθιάζεται ώστε να καλλιεργήσει δεξιότητες. Αν σαν οικογένεια έχετε αγαπημένες ασχολίες, όπως μουσική, αθλητισμό ή ταξίδια, βρείτε έναν τρόπο να εισάγετε και το παιδί σε αυτές.
Και να θυμάστε: Το παιδί σας είναι μοναδικό και το σημαντικότερο είναι να είναι ευτυχισμένο!
Γράφει η Παναγιώτα Μακρή
Ψυχολόγος, MSc in Child Development
> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβουλευτική γονέων
και την ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.
Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.