Σύνδρομο διάσπασης προσοχής και Υπερσυγκέντρωση

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

‘’Ο γιος μου διασπάται τόσο συχνά. Aναρωτιέμαι αν έχει Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής… Από την άλλη, τον βλέπω να παίζει playstation για ώρες, προσκολλημένος στο αγαπημένο του παιχνίδι… Μα πως γίνεται αυτό? Μπορεί ένα παιδί με Διάσπαση Προσοχής να συγκεντρωθεί για τόση ώρα;’’

Η υπερσυγκέντρωση (Hyperfocus) είναι η βαθιά και έντονη συγκέντρωση σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα , η οποία συναντάται πολλές φορές σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί με ΔΕΠ-Υ.  Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια κατάσταση όπου το άτομο είναι εντελώς απορροφημένο σε μια δραστηριότητα ή ενασχόληση, αγνοώντας τα πάντα γύρω του.

Μάλιστα, αυτή η συγκέντρωση μπορεί να είναι τόσο έντονη που ένα άτομο να χάνει την αίσθηση του χρόνου. Ωστόσο, ενώ αυτό το επίπεδο της συγκέντρωσης μπορεί να διοχετευθεί δημιουργικά σε δύσκολα καθήκοντα, στην περίπτωση των ατόμων με ΔΕΠ-Υ διοχετεύεται κατά κανόνα σε αντιπαραγωγικές δραστηριότητες.

Η υπερσυγκέντρωση αναφέρεται πολύ συχνά από τους γονείς και τους μπερδεύει να κατανοήσουν αν το παιδί τους έχει στην πραγματικότητα ΔΕΠ-Υ ή όχι.  Είναι αλήθεια ότι  ένα παιδί που διασπάται πολύ εύκολα, μπορεί από την άλλη να δυσκολεύεται να αποσύρει την προσοχή του από μια ευχάριστη ενασχόληση. Οι γονείς  πολύ συχνά συναντούν αυτή τη δυσκολία, όταν τα παιδιά τους παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Τόσο η διάσπαση, όσο και η υπερσυγκέντρωση της προσοχής είναι ενδείξεις της αδυναμίας ρύθμισης της προσοχής. Είναι και οι δυο χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ.

 

Παιδιά με διάσπαση προσοχής

Συμπτώματα διάσπασης προσοχής

Οι κύριες δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τα παιδιά με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής όταν πρέπει να συγκεντρωθούν σε μια δραστηριότητα είναι οι εξής:

  • Να διατηρήσουν την προσοχή τους,
  • Να επιλέξουν σε τι είναι σημαντικό να εστιάσουν μια δεδομένη χρονική στιγμή,
  • Να εναλλάσσουν την προσοχή τους από το ένα πράγμα στο άλλο.

Αν λάβουμε υπόψη μας αυτές τις τρεις δυσκολίες, αντιλαμβανόμαστε πόσο ο θόρυβος μπορεί να ενοχλεί ένα παιδί με Διάσπαση Προσοχής την ώρα που μελετά ή γράφει ένα τεστ. Ακόμη, μας βοηθά να εξηγήσουμε γιατί αυτά τα παιδιά πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στο άκουσμα του ονόματός τους, την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμα κι όταν τα παιδιά με Διάσπαση Προσοχής φαίνονται ιδιαίτερα προσηλωμένα, το κάνουν με λιγότερη επιτυχία απ’ ότι τα παιδιά χωρίς Διάσπαση Προσοχής. Έρευνες που έχουν γίνει σε παιδιά με το σύνδρομο αυτό, έδειξαν ότι ενώ παίζουν την ίδια ώρα βιντεοπαιχνίδια, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συνηθίζουν να κάνουν περισσότερα λάθη και να ξεκινούν το παιχνίδι τους ξανά και ξανά από την αρχή.

Κλείστε Δωρεάν το 1ο Ραντεβού

Η ικανότητα των παιδιών με Διάσπαση Προσοχής  να διατηρούν την προσοχή τους ή να την εναλλάσσουν δεν εξαρτάται από τα ίδια. Δεν είναι ελέγξιμη, ούτε συνειδητή. Για το λόγο αυτό, το να ζητάς από ένα παιδί με Διάσπαση Προσοχής να είναι πιο συγκεντρωμένο ή να σταματήσει να χρονοτριβεί είναι σαν να ζητάς από ένα παιδί με μυωπία να δει πιο μακριά, ενώ δε φοράει τα γυαλιά του.

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει το Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής , απευθυνθείτε στους δασκάλους του. Παρατηρούν όμοιες ενδείξεις σχετικά με την προσοχή του στο σχολικό πλαίσιο; Αν ναι, αναζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού, ο οποίος μπορεί να κάνει τεστ για διάσπαση προσοχής. Σε περίπτωση που το παιδί σας όντως παρουσιάζει Διάσπαση Προσοχής υπάρχουν πολλοί τρόποι να το βοηθήσετε στο σχολείο και το σπίτι.

Μετάφραση του αρχικού υλικού από την  Σταυρούλα Στούμπου
Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

Share

Start typing and press Enter to search