Επιλεκτικότητα σίτισης και γιορτινό τραπέζι
Με τα γιορτινά γεύματα να πλησιάζουν, οι προετοιμασίες έχουν πάρει φωτιά!
Που θα μαζευτούμε; Ποιοι; Τι θα φορέσω; Τι δώρα να πάρω στα παιδιά; Τι να μαγειρέψω; Τι θα φάμε στη γιαγιά;
Οι γονείς όμως με παιδιά που έχουν σοβαρή επιλεκτικότητα σίτισης έχουν πιο πολλά να σκεφτούν και να σχεδιάσουν.
Και αν δεν κάτσει στο τραπέζι; Αν πάλι έχουμε κλάματα; Αν πετάξει το φαγητό;
Μα θα μείνει νηστικό…
Όλοι θα τρώνε και εκείνο θα κοιτάζει μόνο…
Θα πουν ότι φταίω εγώ που δεν τρώει.
Άστο να πεινάσει και θα φάει…
Αυτές είναι κάποιες από τις ανησυχίες των γονέων με παιδιά με θέματα σίτισης και μπορεί να δυσκολέψουν τις έτσι και αλλιώς αγχωτικές διαδικασίες του γιορτινού γεύματος.
Ο στόχος τις γιορτές είναι συνήθως να δούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα μετά από καιρό, να καθίσουμε όλοι μαζί στο τραπέζι, να γελάσουμε και να μοιραστούμε τα νέα μας. Φυσικά το φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο στην ελληνική οικογένεια και δη το γιορτινό φαγητό, τα μελομακάρονα, οι δίπλες, το κρεατάκι στον φούρνο…
Ωστόσο, για τα παιδιά που έχουν σημαντικές δυσκολίες με το φαγητό, τα μελομακάρονα και οι δίπλες φαντάζουν εξωγήινοι που έχουν έρθει να τους απαγάγουν.
Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;
Αρχικά, σκεφτείτε τι θέλετε να πετύχετε σε αυτό το οικογενειακό, γιορτινό γεύμα.
- Να φάει το παιδί;
- Να παραμείνει στο οικογενειακό γεύμα, να καθίσει όλη την ώρα στο τραπέζι, να συνομιλήσει με μεγάλους και μικρούς και να νιώσει την οικογενειακή θαλπωρή;
Αν απαντήσατε ναι στο πρώτο, αναλογιστείτε ξανά… είναι αυτή η κατάλληλη ευκαιρία, στο γιορτινό τραπέζι, για να φάει ένα παιδί που παρουσιάζει θέματα στη σίτιση σε κάθε γεύμα, σε κάθε τραπέζι, σε κάθε στιγμή της ζωής του;
Εάν το παιδί σας έχει σοβαρή επιλεκτικότητα σίτισης, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό…. μετά τις γιορτές. Τώρα, δώστε έμφαση στο να περάσετε καλά, να χαρείτε τις οικογενειακές στιγμές και τις διακοπές, τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας.
Μερικές συμβουλές:
- Προετοιμάστε το παιδί για τα τρόφιμα που θα συναντήσει στο γιορτινό τραπέζι – περιγράψτε τα, δείξτε του φωτογραφίες, μοιραστείτε όμορφες εμπειρίες που είχατε με αυτά όταν εσείς ήσασταν μικροί.
- Κάντε το παιδί βοηθό σας για το γιορτινό γεύμα. Εάν είναι στην κατάλληλη ηλικία, ζητήστε του να βοηθήσει με το σερβίρισμα και το μαγείρεμα. Έτσι, θα έρθει σε επαφή με το φαγητό, θα νιώσει με όλες τις αισθήσεις του τι είναι και πως φτάνει στο πιάτο του.
- Το παιδί μπορεί να είναι βοηθός σερβιρίσματος και να βάλει στο πιάτο της γιαγιάς λίγες πατάτες, του θείου λίγη σαλάτα, κ.λπ. Έτσι θα έρθει σε επαφή με τα νέα τρόφιμα χωρίς να χρειαστεί να μπουν στο πιάτο του.
- Φροντίστε να υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι κάτι που σίγουρα τρώει το παιδί σας (εν ανάγκη πάρτε μαζί σας ταπεράκι, αν το γιορτινό τραπέζι λάβει χώρα εκτός του σπιτιού σας).
- Δώστε του την ευκαιρία να αποφασίσει το ίδιο τι φαγητό θα μπει στο πιάτο του και κυρίως τι ΔΕΝ θα μπει στο πιάτο του.
- Τα δύσκολα φαγητά (διαφορετικά για κάθε παιδί), τοποθετήστε τα μακριά από τη θέση του στο τραπέζι.
Καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά, με ήρεμες και ξεκούραστες στιγμές γύρω από το γιορτινό τραπέζι!
Γράφει η Σταυρούλα Δρογκάρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια.
> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το SOS Approach to Feeding Program, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.
Το Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.
Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα σίτισης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.