Πώς να μιλήσετε στο παιδί για ένα θλιβερό γεγονός

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από την τραγωδία με την αμαξοστοιχία στα Τέμπη. Ολόκληρη η χώρα έχει βυθιστεί σε ένα κλίμα πένθους με ατέρμονα ερωτήματα για την τραγική νύχτα του δυστυχήματος του Φεβρουαρίου. Οι οικογένειες των οικείων, αλλά και κάθε πολίτης θρηνεί για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας που επιβιβάστηκαν στο τρένο του θανάτου. Όμως, τι ακολουθεί την επόμενη μέρα; Πώς πρέπει να διαχειριστούν οι γονείς το ενδεχόμενο άγχος που έχει δημιουργηθεί σε ένα παιδί που δεν εμπλέκεται άμεσα με την οικογένεια των θυμάτων, αλλά μαθαίνει για το τραγικό αυτό γεγονός; Τι συναισθήματα του δημιουργούνται; Πώς μπορεί να επηρεαστεί η καθημερινότητά του;

Αφουγκραστείτε το παιδί

Ακούστε προσεκτικά τι επιθυμεί να μοιραστεί το παιδί μαζί σας. Δώστε του χώρο και χρόνο να εξηγήσει τι ακριβώς αισθάνεται και τι το απασχολεί. Προσπαθήστε με διακριτικές ερωτήσεις να διερευνήσετε τι ακριβώς γνωρίζει. Πολλές φορές μπορεί να έχει μία διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας και εκεί απαιτείται αποσαφήνιση των γεγονότων και των εννοιών.

 

paidi-thlivero-gegonos-02

Προσαρμόστε τις απαντήσεις σας

Είναι σημαντικό να αναφερθείτε στο γεγονός και να μην προσπαθήσετε να αποκρύψετε την πραγματικότητα. Ωστόσο, η κάθε ηλικιακή περίοδος είναι διαφορετική αναφορικά με τη γνωστική επεξεργασία των πληροφοριών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσαρμόσετε την απάντησή σας. Αποφύγετε λέξεις που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο παιδί ή την προσμονή ότι κάποιος που χάθηκε μπορεί να ξαναγυρίσει.

Κλείστε Δωρεάν το 1ο Ραντεβού

Περιορίστε την έκθεση στα ΜΜΕ

Η διαρκής έκθεση του παιδιού -για παράδειγμα στα δελτία ειδήσεων- που αναφέρονται διαρκώς στο θλιβερό γεγονός και ο συνεχόμενος βομβαρδισμός με δραματικές εκφράσεις, αντίστοιχη μουσική υπόκρουση και σπαρακτικές εικόνες, μπορεί να δημιουργήσουν άγχος στο παιδί και ενδεχομένως ένα αίσθημα ανασφάλειας ή δυσκολία αποχωρισμού. Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια κοντά σας. Διαβεβαιώστε το ότι θα κάνετε ότι είναι δυνατό για να είστε κοντά του.

Επιτρέψτε την έκφραση συναισθημάτων

Συζητήστε με το παιδί και μιλήστε για τα συναισθήματα. Εξηγήστε του ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά και είναι σημαντικό να μιλάμε για αυτά και να τα εκφράζουμε. Στόχος είναι να κατανοήσουν ότι για κανένα συναίσθημα δεν θα πρέπει να αισθάνονται ντροπή ή ενοχές, αρκεί να το μοιράζονται και να αναζητούν βοήθεια από τον ενήλικα κάθε φορά που δυσκολεύονται να το διαχειριστούν. Παράλληλα, μιλήστε στο παιδί και για τα δικά σας συναισθήματα. Έτσι, θα σας νιώσουν ακόμη πιο κοντά τους.

paidi-thlivero-gegonos-03

Επικοινωνήστε με το σχολείο

Το παιδί περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας στο σχολικό πλαίσιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει άμεση επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχετε οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το σχολείο, τόσο εσείς όσο και το παιδί, ώστε το ίδιο να νιώθει οικειότητα και ασφάλεια να εκφραστεί με ειλικρίνεια.

Αναζητήστε υποστήριξη

Αν εσείς οι ίδιοι νιώθετε αμήχανα με το περιστατικό το οποίο απασχολεί το παιδί σας ή δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Ακόμη, αν παρατηρήσετε παρατεταμένη αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού π.χ. διαταραχή στον ύπνο ή στη σίτιση, αφηρημένη συμπεριφορά, έντονο άγχος κ.ά. είναι απαραίτητη η συμβουλή από κάποιον θεραπευτή, ώστε το παιδί να ανακουφιστεί και να επανέλθει σταδιακά στην καθημερινότητά του.

Γράφει η Ελευθερία Μήτση
Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.

Share

Start typing and press Enter to search