Η Μουσικοθεραπεία στην Ειδική Αγωγή

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Μουσικοθεραπεία είναι η κατάλληλη χρήση της μουσικής και των μουσικών στοιχείων με στόχο την υποστήριξη, βελτίωση ή αποκατάσταση της διανοητικής, φυσικής, συναισθηματικής και πνευματικής υγείας. Η μουσικοθεραπεία δεν στοχεύει τόσο στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα όσο στο θεραπευτικό.

Η μουσικοθεραπεία ασκείται από ειδικά καταρτισμένους μουσικοθεραπευτές. Η μουσικοθεραπευτική έρευνα εξετάζει τις μεθόδους και τεχνικές καθώς και την αποτελεσματικότητά τους στην θεραπεία παθήσεων και την παιδαγωγική.

Η μουσικοθεραπεία έχει τις ρίζες της στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Τόσο οι Πυθαγόρειοι όσο και ο Αριστοτέλης αναγνώριζαν τις θετικές επιδράσεις που ασκεί η μουσική στον ψυχικό κόσμο αλλά και ο Όμηρος ακόμη μας πληροφορεί για τη χρήση της μουσικής στη ίαση τραυμάτων. Στον 20ο αιώνα αναγνωρίστηκε και επιστημονικά ότι η μουσική μέσα από τις δημιουργικές, δομικές και συναισθηματικές της ιδιότητες μπορεί να αντιμετωπίσει σωρεία ψυχικών και νοητικών παθήσεων ενώ αποτελεί ένα χρηστικότατο εργαλείο για την κοινωνική ένταξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Έτσι σήμερα η μουσικοθεραπεία αποτελεί ξεχωριστό κλάδο της παιδαγωγικής και θεραπευτικής και στις περισσότερες προηγμένες χώρες προβλέπεται ειδική ακαδημαϊκή κατάρτιση των μουσικοθεραπευτών.

μουσικοθεραπεία και ειδική αγωγή στα Βριλήσσια

Στον παιδαγωγικό τομέα η μουσικοθεραπεία προτείνεται ως συμπληρωματική θεραπεία που εντάσσεται στο ευρύτερο θεραπευτικό πρόγραμμα των παιδιών στην ειδική αγωγή. Η μουσικοθεραπεία δουλεύει σε στόχους κυρίως στον επικοινωνιακό και στο συναισθηματικό τομέα με διαφορετική προσέγγιση από άλλες θεραπείες όπως η λογοθεραπεία και η ειδική αγωγή. Επιπλέον τα παιδιά ανταποκρίνονται θετικά σε αυτόν το τρόπο προσέγγισης για διάφορους λόγους. Πρώτον, η μουσική προσφέρει ένα ασφαλές, μη αποδοκιμαστικό και ευχάριστο περιβάλλον στο όποιο τα παιδιά εκφράζονται με ελευθερία και χωρίς ιδιαίτερο άγχος για τη απόδοσή τους. Δεύτερον, ο ρυθμός και η μελωδία οργανώνουν το παιδί και ενισχύουν την ομιλία του. Τέλος, έρευνες υποστηρίζουν ότι το παίξιμο μουσικών οργάνων, η ακρόαση μουσικής και η εκμάθηση μουσικών οργάνων ενεργοποιούν το λυμβικό σύστημα του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με το φόβο, το θυμό και τα πρώιμα ένστικτα του ανθρώπου.

Γράφει η Μαρίζα Νειάδα
Μουσικοθεραπεύτρια, MT-BC, NMT

 

– Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας πραγματοποιούνται σε αίθουσα με εξειδικευμένο εξοπλισμό και διαρκούν 45 λεπτά.
– Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας είναι ατομικές, δυαδικές ή/και ομαδικές (αποτελούμενες από 1 παιδί που έχει το αίτημα και 1-2 εθελοντές ή ομάδα παιδιών ίδιας ηλικίας και λειτουργικότητας).

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μουσικοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του.

Share

Start typing and press Enter to search