Πόσοι τρόποι μπορεί να υπάρχουν για να μάθει ένα παιδί να δένει τα παπούτσια του;
Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό ένα παιδί να έχει ή να εκπαιδευτεί στις κατάλληλες δεξιότητες για να μάθει να δένει τα κορδόνια του. Ωστόσο, κατά την προσπάθειά μας να το βοηθήσουμε στο δέσιμο των κορδονιών, πέρα από την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας μπορούμε να του δείξουμε κάποια κολπάκια που, ίσως, το βοηθήσουν να αντιληφθεί πιο άμεσα τη διαδικασία.
Εκτός από τις προπαρασκευαστικές δραστηριότητες που μπορεί να προσομοιάζουν στο δέσιμο πραγμάτων μπορούμε να δουλέψουμε και πιο εστιασμένα!
Διαβάστε τα κόλπα μας!
Δραστηριότητα προετοιμασίας: ΔΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΣΧΟΙΝΑΚΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΜΑΣ
Αρέσει πολύ σε κάποια παιδάκια αυτό το παιχνίδι! Ειδικά στα κοριτσάκια που μπορούν να μετακινηθούν όπως οι γοργόνες! Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μάθει να δένει 2 κορδόνια σε κόμπο, πριν μάθει τον φιόγκο. Έτσι, παίρνουμε ένα σχοινάκι και ξεκινάμε το παιχνίδι.
Κόλπο Νο1: ΤΑ ΑΥΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΥ!
Καθώς ξεκινάμε την εκπαίδευση του παιδιού, πρώτα κάνουμε όλη τη διαδικασία μπροστά του. Του δείχνουμε το μεγάλο Χ που φτιάχνουμε σταυρώνοντας τα 2 κορδόνια, πιο κορδόνι περνάει πάνω από το άλλο και στη συνέχεια από κάτω του, για να δεθεί κόμπος. Στη συνέχεια, με το κάθε κορδόνι φτιάνουμε μια θηλιά, σχηματίζοντας τα «γνωστά αυτάκια» του ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ, στη συνέχεια σχηματίζουμε και με αυτά ένα Χ σταυρώνοντάς τα και δένουμε τον φιόγκο.
Κόλπο Νο2: ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
Είναι από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές συμβουλές που δίνουμε σε έναν γονιό, έτσι ώστε να βοηθήσει το παιδί του να μάθει να δένει τα παπούτσια του. Για παράδειγμα, κόκκινο χρώμα το αριστερό κορδόνι και άσπρο το δεξί. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο ευδιάκριτο για το παιδί τι κάνει με το κάθε κορδόνι.
Κόλπο Νο3: ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΙΠΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
Στις πάνω τρύπες στερεώνουμε 2 καθαριστικά πίπας και δείχνουμε στο παιδί τη διαδικασία δεσίματός τους. Αυτό το υλικό είναι πιο σταθερό, χωρίς να γλιστράει, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται πιο εύκολα!
Κόλπο Νο4: ΒΑΦΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΡΔΟΝΙΑ ΤΟΥ
Αγαπημένο και διαφορετικό κολπάκι! Θα του αρέσει πολύ να βάψει τα κορδόνια του! Χρωματίζουμε το σημείο σε κάθε κορδόνι που θα διασταυρωθούν τα 2 κορδόνια και θα φτιάξει τον κόμπο. Επιπλέον, χρωματίζουμε το υπόλοιπο μέρος σε κάθε κορδόνι που θα διπλωθούν και θα γίνουν τα «αυτάκια» για τον φιόγκο.
Κόλπο Νο5: ΤΟ ΚΟΡΔΟΝΙ ΜΕ ΤΟ VELCRO
Λίγο πιο σύνθετο κόλπο! Σε αυτή τη διαδικασία θα χρειαστούμε και ένα επιπλέον υλικό, και λίγη δουλίτσα από τη μεριά μας… Φανταζόμαστε νοερά πως το κορδόνι που χρησιμεύει για δέσιμο χωρίζεται σε 3 μέρη. Για να χωρίσουμε το κορδόνι σε 3 μέρη, χρησιμοποιούμε ένα θηλυκό και ένα αρσενικό κομμάτι Velcro, τα οποία και κολλάμε/ράβουμε επάνω σε κάθε κορδόνι. Η απόσταση των Velcro μεταξύ τους εξαρτάται από το μέγεθος των κορδονιών. Ιδανικά τα κομμάτια Velcro ενώνονται για να φτιάξουν τα αυτάκια, που εξηγήσαμε παραπάνω, αφού πρώτα το παιδί έχει δέσει κόμπο τα 2 κορδόνια. Με τη λογική ότι το Velcro κρατάει ενωμένα τα αυτάκια, το παιδί πολύ πιο εύκολα φτιάχνει και τον φιόγκο.
Κάθε παιδί μαθαίνει διαφορετικά. Με αυτό το σκεπτικό, θα πρέπει να σκεφτείτε πιο απ’ όλα ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του παιδιού σας.
Γράφει η Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια
> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εργοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.
Το Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.
Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα και στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.