Η μουσική αγαπά τον αυτισμό!
Έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά με αυτισμό παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για τη μουσική. Ήδη από το 1950-60 στο Ηνωμένο Βασίλειο η Juliette Alvin και οι Nordoff και Robins εφάρμοσαν πρακτικά και διερεύνησαν επιστημονικά την επίδραση της μουσικοθεραπείας στα παιδιά με αυτισμό. Γιατί όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Η μουσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό γιατί η μουσική είναι απόλαυση και προσφέρει κίνητρα για ενεργητική συμμετοχή. Τα παιδιά ανταποκρίνονται φυσικά, ανεξάρτητα από το σωματικό και πνευματικό τους λειτουργικό επίπεδο. Έπειτα, η μουσική προωθεί τη χαλάρωση, τη μάθηση και την αυτοέκφραση και ενισχύει την οικειότητα μεταξύ του θεραπευτή και του παιδιού, του παιδιού και της μητέρας και του παιδιού σε ομάδα συνομηλίκων του. Επιπρόσθετα, η μουσικοθεραπεία είναι μια ολιστική παρέμβαση που μπορεί να αγγίξει διάφορους τομείς της ανάπτυξης του παιδιού. Για παράδειγμα, μια μουσικοθεραπευτική δραστηριότητα μπορεί παράλληλα να ενισχύσει τη βλεμματική επαφή, τη συναισθηματική έκφραση, την λεκτική ανταπόκριση και τον οπτικοκινητικό συντονισμό. Επιπλέον, ο ρυθμός οργανώνει το παιδί στο χώρο και το επαναφέρει στο εδώ και το τώρα. Τέλος, η μουσική παρέχει ένα ευχάριστο και παιχνιδιάρικο περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά νιώθουν ασφαλή και άνετα προκειμένου να δουλέψουν στους αναπτυξιακούς τους στόχους.
Έχει λοιπόν πολλά να προσφέρει η μουσικοθεραπεία στα παιδιά με αυτισμό και πιο συγκεκριμένα:
- Αναπτύσσει την επικοινωνιακή χρήση της φωνής.
- Αυξάνει την ανοχή στον ήχο.
- Ενισχύει την ανεκτικότητα και ικανότητα του παιδιού για αμφίδρομη επικοινωνία.
- Προσφέρει την ευκαιρία για κοινή εστίαση της προσοχής του παιδιού μαζί με ένα άλλο άτομο.
- Αποτελεί κίνητρο για να καθίσει ένα παιδί σε κύκλο μαζί με μία ομάδα.
- Μοιράζει γέλιο, χαμόγελα και ικανοποιεί την απαραίτητη ανάγκη του παιδιού για δημιουργικό παιχνίδι.
- Βοηθάει τα παιδιά να ανταποκρίνονται κινητικά στο ρυθμό και το χώρο.
Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό και δέχεται το παιδί με όλες του τις δυνατότητες. Το παιχνίδι, η δημιουργικότητα και η έκφραση είναι απαραίτητα στοιχεία για την ολική ανάπτυξη κάθε παιδιού με αυτισμό.
Γράφει η Μαρίζα Νειάδα
Μουσικοθεραπεύτρια, MT-BC, NMT
– Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας πραγματοποιούνται σε αίθουσα με εξειδικευμένο εξοπλισμό και διαρκούν 45 λεπτά.
– Οι συνεδρίες μουσικοθεραπείας είναι ατομικές, δυαδικές ή/και ομαδικές (αποτελούμενες από 1 παιδί που έχει το αίτημα και 1-2 εθελοντές ή ομάδα παιδιών ίδιας ηλικίας και λειτουργικότητας).
> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μουσικοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.
Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του.