Κάθε παιδί που κατακτά μια νέα δεξιότητα,
νιώθει να κατακτά ολόκληρο τον κόσμο!

The CO-OP Approach – Γνωσιακός Προσανατολισμός στην Καθημερινή Εκτέλεση Έργου

Η Προσέγγιση του Γνωσιακού Προσανατολισμού στην καθημερινή εκτέλεση Έργου CO-OP (Cognitive Orientation to daily Occupational Performance) είναι μία σύγχρονη, βασισμένη σε τεκμήρια, πελατοκεντρική προσέγγιση.

Επικεντρώνεται στο Έργο και στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων (π.χ. δέσιμο κορδονιών, γραφή). Οι στόχοι της παρέμβασης θεσπίζονται από κοινού με το παιδί και την οικογένεια και επιτυγχάνονται μέσω της χρήσης στρατηγικών και της καθοδηγούμενης ανακάλυψης.

Μέσω της Προσέγγισης CO-OΡ, το παιδί κατακτάει δεξιότητες, χρησιμοποιεί στρατηγικές, γενικεύει και μεταφέρει τη γνώση του σε άλλες δραστηριότητες. Με την CO-OP το παιδί μαθαίνει, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιεί τη συνολική στρατηγική Στόχος- Σχέδιο- Πράξη- Έλεγχος (ΣΣΠΕ), να την εφαρμόζει για να επιτύχει τον στόχο του αλλά και να μεταφέρει τη γνώση αυτή και σε άλλα πλαίσια, εκτός θεραπείας, με σκοπό την επίλυση και άλλων καθημερινών δυσκολιών.

Συνολική Στρατηγική ΣΣΠΕ:

ΣΤΟΧΟΣ: Τι θέλω να κάνω;
ΣΧΕΔΙΟ: Πώς θα το κάνω;
ΠΡΑΞΗ: Εκτέλεση του σχεδίου.
ΈΛΕΓΧΟΣ: Πόσο καλά δούλεψε το σχέδιό μου;

Η Προσέγγιση απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες με:

  • Αναπτυξιακή Διαταραχή του Κινητικού Συντονισμού (DCD)
  • Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ)
  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)
  • Εγκεφαλική Παράλυση
  • Μαθησιακές Δυσκολίες
  • Δυστονία
  • Εγκεφαλική Βλάβη (ABI)
  • Εγκεφαλικό Τραύμα (ΤΒΙ)
  • Καρδιακή Προσβολή και
  • Parkinson

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Για παιδιά από 6 ετών και άνω, με ικανοποιητική γλωσσική κατανόηση και επικοινωνία και με συγκεκριμένα αιτήματα για τη θεραπεία (π.χ. εκμάθηση ποδηλάτου, γραφή κ.α.).

Γιατί να επιλέξω την Προσέγγιση CO-OP ;

Παραδοσιακά, ο στόχος της παιδιατρικής Εργοθεραπείας είναι να αποκαταστήσει τις δυσκολίες του παιδιού με σκοπό να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση στα καθημερινά του Έργα. Οι στόχοι συνήθως θέτονται από την οικογένεια και τον εργοθεραπευτή και ακολουθείται μία παρέμβαση bottom-up (από κάτω προς τα πάνω, η έμφαση δίνεται στις δεξιότητες με σκοπό την επιτυχία στο Έργο).

Η Προσέγγιση CO-OP επικεντρώνεται περισσότερο στο να επιτύχει το παιδί τους αναμενόμενους από το περιβάλλον του ρόλους (μαθητής, φίλος, παιδί κ.ά.), παρά στις επιμέρους δεξιότητες. Ακολουθείται παρέμβαση top-down (από πάνω προς τα κάτω, από τη δυσκολία στο Έργο και έπειτα από την δυσκολία στη δεξιότητα). Μέσω της CO-OP το παιδί μαθαίνει πώς να δημιουργεί μόνο του τις λύσεις στα καθημερινά προβλήματά του. Η θεραπεία γίνεται ΜΑΖΙ ΜΕ το παιδί και όχι πάνω στο παιδί.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Κάντε εγγραφή

co-op-workshop-in-athens