Απόψεις Θεραπευτών για την Προσέγγιση CO-OP: Η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές πρακτικές

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Λόγω της αυξημένης χρήσης της Προσέγγισης CO-OP σε έρευνες και πρακτικές, οι Chui κ.α. (2018) διερεύνησαν έναν τομέα για πρώτη φορά έως και σήμερα: τις απόψεις των ίδιων των θεραπευτών για την Προσέγγιση του Γνωσιακού Προσανατολισμού στην καθημερινή Απόδοση Έργου.

Αν και το δείγμα είναι μικρό, η έρευνα προσφέρει μία οπτική για το πώς βιώνουν οι θεραπευτές την Προσέγγιση CO-OP. Στην έρευνα συμμετείχαν τρεις εργοθεραπεύτριες με επιβεβαιωμένη εκπαίδευση στην Προσέγγιση CO-OP, με εμπειρία στην χορήγηση της πρακτικής καθώς και με κοινή γλώσσα την αγγλική.

Αποτελέσματα:

Οι θεραπευτές βίωσαν την Προσέγγιση ως μία πρακτική προώθησης της απόδοσης έργου που ανταμείβει μεν αλλά είναι και ιδιαίτερα απαιτητική.

Η CO-OP δουλεύει!

Και οι τρεις συμμετέχοντες πιστεύουν πως η Προσέγγιση COOP

  • ενθαρρύνει την απόδοση έργου,

«Είδα ανθρώπους να έχουν πρόοδο. Πιο συχνά τους είδα να επιτυγχάνουν τους στόχους τους ή τουλάχιστον έναν από αυτούς.»

«Οι περισσότεροι πελάτες πέτυχαν τους στόχους τους σχετικά εύκολα… μέσα σε 12-εβδομάδες.»

  • ξεπερνάει τις προσδοκίες τους,

Καθώς οι πελάτες πετύχαιναν τους στόχους τους, βίωναν μία αυξημένη αυτοπεποίθηση και ενισχυμένο κίνητρο ενώ ήταν περισσότερο ενθουσιασμένοι με την Προσέγγιση.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι πελάτες πετύχαιναν τους στόχους τους ακόμη και αν οι ίδιοι, οι θεραπευτές τους ή οι οικογένειές τους δεν το πίστευαν ότι θα τα καταφέρουν πραγματικά.

«Ξέρεις, σχεδόν σε κάθε περιστατικό, υπήρχε μία «Αχά!» στιγμή, όπου κάποιος (είτε ο πελάτης είτε ένα μέλος της οικογένειας) έλεγε -ουάου, δεν το πιστεύω ότι μπορώ να το κάνω αυτό ή δεν πίστευα ότι θα μπορούσα ποτέ να το κάνω-.»

  • και εμπλουτίζει την θεραπευτική πράξη.

Αν και όλοι οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν τη χρήση της Προσέγγισης CO-OP σε ερευνητικά πλαίσια, όλοι μετέφεραν τη γνώση και στην κλινική πρακτική τους. Μερικοί βέβαια παραδέχτηκαν πως τη χρησιμοποιούν με λιγότερη δομή απ’ ότι ένα ερευνητικό πλαίσιο.

«Πρέπει να ομολογήσω πως η μεγαλύτερη επίδραση της COOP, ήταν στην προσωπική μου ζωή, στο να χειριστώ τα παιδιά μου… αντί να λέω σε κάποιον τι να κάνει, τους ρωτούσα τι μπορούσαν να κάνουν γι’ αυτό.»

co-op approach in athens

Όλες οι θεραπεύτριες πίστευαν πως η CO-OP διαφέρει από τις παραδοσιακές θεραπείες γιατί κινητοποιεί τον πελάτη, προωθεί τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και την καθοδηγούμενη ανακάλυψη.

«Μου άρεσε η στρατηγική –στόχοςσχέδιοπράξηέλεγχος– γιατί πραγματικά δόμησε τις συνεδρίες μου, ήταν μία σταθερά σε κάθε συνεδρία.»

Τα ποιοτικά αποτελέσματα των συνεντεύξεων συνάδουν με παλαιότερες έρευνες για την Προσέγγιση CO-OP, όπως για παράδειγμα την επίδραση που μπορεί να έχει η θέσπιση στόχων και πόση αφοσίωση δείχνει ένα άτομο για τον δικό του στόχο (σημασία στόχου – αυτό-αποτελεσματικότητα).

Βιβλιογραφική αναφορά:

Chui A, Mazzitti D and Nalder E et al. (2018) Therapists’ experience of the cognitive orientation to daily occupational performance (CO-OP) approach: Shifting from conventional practice. Scandinavian Journal of Occupational Therapy, 1-9. DOI: 10.1080/11038128.2018.1483424

Γράφει η Σταυρούλα Δρογκάρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Προσέγγιση CO-OP (The CO-OP Approach) δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

 

Share

Start typing and press Enter to search