8+1 σημάδια ότι το παιδί μου έχει δυσκολίες σίτισης
«Άστο μωρέ, θα πεινάσει και κάποια στιγμή θα φάει»
Πόσες φορές έχουμε πει και ακούσει την παραπάνω φράση… Κάποιες φορές, το παιδί μπορεί όντως να φάει και η έκβαση να είναι θετική. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις παιδιών (και δεν είναι λίγες!) που δεν θα φάνε, ούτε μετά από 1 μέρα αλλά ούτε και μετά από 5 μέρες αν δεν τους δώσει ο γονιός την επιθυμητή τροφή. Το αποτέλεσμα; Οι γονείς με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα άγχους, εντάσεις, σχόλια από άτομα εκτός της οικογένειας του τύπου «Μα γιατί απλά δεν το ταΐζεις το παιδί;», «Το έχεις κακομάθει!», και ένα παιδί που στην ουσία υποσιτίζεται και δεν λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
Η πραγματικότητα είναι πως πολλά παιδιά, είτε λόγω παθολογικών αιτιών (π.χ. προωρότητα) είτε λόγω δυσκολιών στις στοματικές κινήσεις ή στην αισθητηριακή επεξεργασία, εμφανίζουν προβληματική σίτιση. Οι picky eaters (επιλεκτική σίτιση) και η δυσκολίες στη σίτιση, μπορούν να εμφανιστούν με μία ή και περισσότερες συμπεριφορές από τις παρακάτω:
- Πνίγεται συχνά ή βήχει κατά τη διάρκεια του γεύματος
- Μετά τους 6 μήνες ζωής ενός μωρού, το γνωστό σε όλους gagging είναι σύνηθες όταν αυτό έρχεται σε επαφή με στερεές τροφές ή νέες τροφές για πρώτη φορά. Ωστόσο, αν παραμένει για μεγάλο διάστημα το gagging ή το παιδί βήχει για να βγάλει κάποια τροφή, είναι καμπανάκι πως ίσως δεν έχει τις κατάλληλες δεξιότητες για να μασήσει.
- Τρώει λιγότερο από 20 τροφές συνολικά
- Εννοώντας, τρώει ΜΟΝΟ πατάτες τηγανιτές, γλειφιτζούρι με γεύση φράουλα, τυρί φέτα, ντομάτα, γιαούρτι με γεύση μπισκότο και γάλα – τίποτα άλλο, κάθε μέρα. Παιδιά που αποκλείουν ολόκληρες διατροφικές κατηγορίες (π.χ. καθόλου φρούτα ή/και λαχανικά, τίποτα πράσινο, κ.ά.).
- Η ώρα του γεύματος προκαλεί ιδιαίτερο stress στην οικογένειά σας – το παιδί τρώει ξεχωριστά
- Στην ελληνική οικογένεια, το φαγητό είναι ιεροτελεστία και η έννοια του «γευματίζω με τους αγαπημένους μου» μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος και πίεση όταν αυτό δεν επιτυγχάνεται τόσο αβίαστα όσο σε άλλες οικογένειες. Σε μία προσπάθεια λοιπόν να αποφύγει ο γονέας τις εντάσεις, απομονώνει το παιδί σε άλλο χώρο, του ετοιμάζει ξεχωριστό φαγητό, τρώει διαφορετικές ώρες.
- Του/ της αρέσει να τρώει μόνο συγκεκριμένες μάρκες φαγητών ή φαγητά που είναι πάντοτε κατασκευασμένα με τον ίδιο τρόπο (όψη, θερμοκρασία, κ.ά.)
- Τρελαίνεται για μπισκότα μάρκας Α μα δεν μπορεί να ανεχτεί ούτε να κοιτάξει ακριβώς τα ίδια (φαινομενικά) μπισκότα μάρκας Β.
- Δεν δέχεται να φάει τροφές που είναι σκληρές (λ.χ. κρέας, ωμά λαχανικά, κ.ά.)
- Το σύνηθες είναι τα παιδιά που έχουν ολοκληρώσει το 1ο έτος της ζωής τους, η μετάβαση στις στερεές τροφές έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο, παρατηρείται
- Το βάρος του είναι λιγότερο σε σχέση με το αναμενόμενο για την ηλικία του/της
- Οι δυσκολίες σίτισης του παιδιού είναι τόσο μεγάλες που επηρεάζουν τις καμπύλες ανάπτυξής του (ύψος και βάρος).
- Σταματάει ξαφνικά να τρώει φαγητά που παλαιότερα του άρεσαν
- Μας απασχολεί όταν το παιδί σταματήσει πολλές τροφές και περιορίσει το ρεπερτόριο σίτισής του – εάν το παιδί σταματήσει 1-2 τροφές ξαφνικά και εισάγει κάποιες άλλες, δεν αποτελεί σημάδι προβληματικής σίτισης.
- Δυσκολεύεται να εξερευνήσει φαγητά με όλες τις αισθήσεις (να τα πιάσει, να τα κοιτάξει, να τα μυρίσει)
- Δεν ανέχεται να το πιάσει, δεν ανέχεται να τον αγγίξει κανείς με κάποιο φαγητό. Και μόνο στη μυρωδιά του μπορεί να κάνει gagging (δεν μιλάμε βέβαια για κουνουπίδι!).
- Κλαίει ή κάνει tantrum όταν δει καινούργιο φαγητό στο πιάτο του
- Με χαρά ο γονέας δείχνει στο παιδί μία νέα τροφή, την έχει κόψει έτσι ώστε να μοιάζει με χαμογελαστή φατσούλα – μάταια όμως! Το παιδί αρχίζει να ουρλιάζει γιατί πρώτη φορά είδε στο πιάτο του ελιές.
Αν το παιδί σας εκδηλώνει έστω και 1 συμπεριφορά από τις παραπάνω για διάστημα μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων, συμβουλευτείτε άμεσα έναν ειδικό, εξειδικευμένο στη σίτιση, (εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, κ.ά).
Γράφει η Σταυρούλα Δρογκάρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια.
> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το SOS Approach to Feeding Program, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.
Το Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.
Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα σίτισης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.
>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.