Υπερ-ευαισθησία; Ιδιοτροπία; Τι συμβαίνει στο παιδί μου;

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

“Δεν θέλει τα μακρυμάνικα ρούχα, κλαίει όταν τον κουρεύουν, δεν αντέχει να τον χαϊδεύουν, κλείνει τα αφτιά του και φωνάζει όταν ανάβω το ραδιόφωνο, θέλει συγκεκριμένες τροφές, θέλει να κυκλοφορεί ξυπόλυτος και βγάζει παντού τα παπούτσια του, αγχώνεται και ζαλίζεται όταν τον σηκώνουμε ψηλά για να τον κάνουμε “αεροπλανάκι”, κλαίει όταν βγαίνουμε στα μαγαζιά…” Τι του συμβαίνει, τι κάνω λάθος;” λέει μια μαμά.

Είναι μόνο συμπεριφορά ή συμβαίνει και κάτι άλλο? Αναρωτιούνται πολλοί γονείς… Τα παιδιά με Διαταραχή της Αισθητηριακής Επεξεργασίας δυσκολεύονται να μετατρέψουν τα αισθητηριακά μηνύματα (τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος) σε λειτουργικές συμπεριφορές. Παρακάτω αναφέρονται κάποια σημάδια που μπορεί να συνυπάρχουν στα παιδιά αυτά:

  • Υπερ-ευαισθησία στα απτικά ερεθίσματα: Δεν του αρέσει να τον αγγίζουν ή δεν μπορεί να τον ακουμπάνε αρκετά. Δεν επιθυμεί να βάζει τα χέρια του μέσα σε οτιδήποτε είναι βρώμικο όπως η κόλλα, ο πηλός ή η λάσπη. Φοράει μόνο ορισμένα ρούχα.
  • Ευαισθησία στους ήχους: Μπορεί να κλείνει τα αφτιά του όταν οι ίδιοι θόρυβοι δεν ενοχλούν άλλους.
  • “Ιδιοτροπία” στο φαγητό: Τρώει μόνο 1 ή 2 οικεία φαγητά. Αποφεύγει τροφές λόγω χρώματος. Επιλέγει μόνο υδαρείς ή πολτοποιημένες τροφές, παρόλο που δεν αντιστοιχεί στην χρονολογική του ηλικία.
  • Βρίσκεται συνέχεια στην “πρίζα”: Δεν μπορεί να παραμείνει ακίνητος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θέλει συνεχώς να κινείται, να σκαρφαλώνει και δεν κάθεται για ώρα σε ένα παιχνίδι.
  • Αγχώνεται με τα κινητικά παιχνίδια: Φοβάται τις βόλτες στα πάρκα ψυχαγωγίας, τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς ή να βρίσκεται αναποδογυρισμένος.
  • Φτωχές αδρές και λεπτές κινητικές δεξιότητες: Η εμπλοκή και απόδοσή του σε διάφορα κινητικά παιχνίδια δεν είναι η αναμενόμενη για την ηλικία του. Μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες στο παιχνίδι με την μπάλα, στην εκμάθηση του ποδηλάτου, στο πέρασμα εμποδίων, καθώς και στην γραφοκινητική διαδικασία. Επιπλέον, ενδέχεται να είναι επιρρεπείς στα ατυχήματα ή να πέφτει πιο συχνά από άλλους, με αποτέλεσμα να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στις καθιστικές δραστηριότητες.
  • Είναι ανήσυχο όταν βρίσκεται με πολύ κόσμο: Τον ενοχλούν οι πολυπληθείς περιοχές σε σημείο να εκδηλώνει συχνά κοινωνικές εκρήξεις.

Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδείξεις της Διαταραχής της Αισθητηριακής Επεξεργασίας. Αν υπάρχουν κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές  συζητήστε το με τον παιδίατρό σας, ή κάποιον ειδικό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Αισθητηριακή Επεξεργασία, ρωτήστε έναν εργοθεραπευτή με γνώσεις  Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.

Γράφει η Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργοθεραπεία και την αισθητηριακή ολοκλήρωση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των κινητικών δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένο στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

>>> Διαβάστε εδώ για τις Ασκήσεις χαλάρωσης για τη Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας.

Share

Start typing and press Enter to search