«Μελαγχολία των Χριστουγέννων: Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να την αντιμετωπίσει»
Τα Χριστούγεννα αποτελούν για τους περισσότερους ανθρώπους μια από τις καλύτερες και πιο ευχάριστες περιόδους του έτους, την οποία αναμένουν με τεράστια προσμονή. Λαμπιόνια, στολίδια, χρωματιστά ζαχαρωτά και δώρα είναι μόνο μερικά από τα αγαπημένα αντικείμενα των γιορτών.
Παρόλα αυτά υπάρχουν και εκείνοι που δεν κατακλύζονται από ανυπέρβλητη χαρά στο άκουσμα των Χριστουγέννων, αλλά αντίθετα βιώνουν ένα αίσθημα μελαγχολίας ή θλίψης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σε ένα παιδί. Έτσι, το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει μειωμένη διάθεση, έλλειψη κινητοποίησης, απουσία όρεξης, έντονο άγχος κ.ά.
Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να εμφανιστούν για ποικίλους λόγους. Για παράδειγμα το παιδί μπορεί να αισθάνεται μοναξιά καθώς οι γονείς του εργάζονται και δεν αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο ή μπορεί η συγκεκριμένη περίοδος να έχει σημαδευτεί από κάποια απώλεια. Ακόμη, μπορεί το παιδί να ματαιώθηκε αναφορικά με τις προσδοκίες του για τις γιορτές, να συγκρίνει τον εαυτό του με συνομήλικους ή να αισθάνεται πως μεγαλώνει και χάνει σταδιακά τα προνόμια της παιδικότητάς του.
Τρόποι αντιμετώπισης
Εκτιμήστε ό,τι έχετε
Μπορείτε να καταγράψετε τα υλικά και άυλα αγαθά που διαθέτετε και να εξηγήσετε τι πραγματικά σας προσφέρουν, πώς αισθάνεστε για αυτά και γιατί είστε τυχεροί που τα απολαμβάνετε. Συζητήστε για την έννοια της «ευγνωμοσύνης» και τη σημασία της λέξης «ευχαριστώ».
Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας
Είναι σημαντικό να επιτρέψετε τόσο σε εσάς τους ίδιους όσο και στα παιδιά σας να εκφράσετε τα συναισθήματά σας χωρίς ενοχή. Αποδεχθείτε ό,τι αισθάνεστε ακόμα και αν το συναίσθημα είναι αντίθετο με το κλίμα των Χριστουγέννων και νιώστε άνετα να το μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας και να το εξηγήσετε χωρίς αίσθημα απολογίας.
Αφιερώστε πραγματικό χρόνο
Βρείτε χρόνο που να μπορείτε πραγματικά να μοιραστείτε με τους οικείους σας ή τον εαυτό σας, ζώντας στη στιγμή. Αφήστε το κινητό και το ρολόι σας στην άκρη και απολαύστε τις μικρές χαρές της ζωής. Αν οι γονείς είναι διαζευγμένοι, είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στην κατανομή του χρόνου για το παιδί, ώστε να μη δημιουργηθεί αίσθημα αδικίας από το παιδί.
Δημιουργήστε μία λίστα δραστηριοτήτων
Ζητήστε από τα παιδιά να εκφράσουν τις επιθυμίες τους για το πώς θα μπορούσατε να περάσετε εναλλακτικά τις φετινές γιορτές, δίνοντας έμφαση στις δραστηριότητες στην ύπαιθρο και στην επαφή με τη φύση.
Επαναξιολογήστε τη σημασία των δώρων
Εξηγήστε στα παιδιά το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, την έννοια της «αλληλεγγύης» και της «προσφοράς». Οργανώστε μία εθελοντική δράση και προσπαθήστε να εμφυσήσετε στα παιδιά ότι η αξία της προσφοράς είναι σημαντικό να αφορά τη ζωή μας και τη φιλοσοφία μας ευρύτερα και δεν πρέπει να περιορίζεται σε συγκεκριμένες μέρες του έτους.
Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες και νέους στόχους
Εξηγήστε ότι οι διαφημιστικές εκστρατείες προωθούν το καταναλωτικό πνεύμα, βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν τον τρόπο οργάνωσης των αγορών και αδράξτε την ευκαιρία να μιλήσετε για την έννοια της αποταμίευσης. Επιπλέον, στο τέλος του έτους μπορείτε να συζητήσετε τον απολογισμό της χρονιάς και να θέσετε μαζί με το παιδί μικρούς στόχους για κάτι που θα ήθελε κάθε μέλος της οικογένειας να βελτιώσει, εξηγώντας τους τρόπους που θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Σε κάθε περίπτωση τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος συνυφασμένη με ποικίλα συναισθήματα. Αποδεχθείτε το διαφορετικό συναίσθημα, αγκαλιάστε το και προσπαθήστε να αναζητάτε ό,τι πραγματικά σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις.
Γράφει η Ελευθερία Μήτση, Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός
Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.
>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.