Μπορούν τα παιδιά με ΔEΠ-Υ να έχουν στιγμές παρατεταμένης προσοχής;

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

 ‘’Ο γιος μου διασπάται τόσο συχνά που αναρωτιέμαι αν έχει Διάσπαση Προσοχής. Από την άλλη, είναι φορές που τον βλέπω να παίζει playstation τόσο αφοσιωμένος στο αγαπημένο του παιχνίδι… Μα πως γίνεται αυτό? Μπορούν τα παιδιά με Διάσπαση Προσοχής να συγκεντρωθούν για τόση ώρα;’’

Η παρατεταμένη προσοχή αναφέρεται πολύ συχνά από τους γονείς και τους μπερδεύει να κατανοήσουν αν το παιδί τους έχει στην πραγματικότητα ΔΕΠ-Υ ή όχι.  Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα παιδί που διασπάται πολύ εύκολα, μπορεί από την άλλη να δυσκολεύεται να αποσύρει την προσοχή του από μια ευχάριστη ενασχόληση. Οι γονείς  πολύ συχνά συναντούν αυτή τη δυσκολία, όταν τα παιδιά τους παρακολουθούν τηλεόραση ή παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Οι κύριες δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τα παιδιά με Διάσπαση Προσοχής όταν πρέπει να συγκεντρωθούν σε μια δραστηριότητα είναι οι εξής:

  • Να διατηρήσουν την προσοχή τους,
  • Να επιλέξουν σε τι είναι σημαντικό να εστιάσουν μια δεδομένη χρονική στιγμή,
  • Να εναλλάσσουν την προσοχή τους από το ένα πράγμα στο άλλο.

Αν λάβουμε υπόψη μας αυτές τις τρεις δυσκολίες, αντιλαμβανόμαστε πόσο ο θόρυβος μπορεί να ενοχλεί ένα παιδί με Διάσπαση Προσοχής την ώρα που μελετά ή γράφει ένα τεστ. Ακόμη, μας βοηθά να εξηγήσουμε γιατί αυτά τα παιδιά πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στο άκουσμα του ονόματός τους, την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ακόμα κι όταν ένα παιδί με Διάσπαση Προσοχής φαίνεται ιδιαίτερα προσηλωμένο, το κάνει με λιγότερη επιτυχία απ’ ότι ένα παιδί χωρίς Διάσπαση Προσοχής. Έρευνες που έχουν γίνει σε παιδιά με το σύνδρομο αυτό, έδειξαν ότι ενώ παίζουν την ίδια ώρα βιντεοπαιχνίδια, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συνηθίζουν να κάνουν περισσότερα λάθη και να ξεκινούν το παιχνίδι τους ξανά και ξανά από την αρχή.

Η ικανότητα των παιδιών με Διάσπαση Προσοχής  να διατηρούν την προσοχή τους ή να την εναλλάσσουν δεν εξαρτάται από τα ίδια. Δεν είναι ελέγξιμη, ούτε συνειδητή. Για το λόγο αυτό, το να ζητάς από ένα παιδί με Διάσπαση Προσοχής να είναι πιο συγκεντρωμένο ή να σταματήσει να χρονοτριβεί είναι σαν να ζητάς από ένα παιδί με μυωπία να δει πιο μακριά, ενώ δε φοράει τα γυαλιά του.

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει το Σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής , απευθυνθείτε στους δασκάλους του. Παρατηρούν όμοιες ενδείξεις σχετικά με την προσοχή του στο σχολικό πλαίσιο; Αν ναι, αναζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού. Σε περίπτωση που το παιδί σας όντως παρουσιάζει Διάσπαση Προσοχής υπάρχουν πολλοί τρόποι να το βοηθήσετε στο σχολείο και το σπίτι.

 

Μετάφραση του αρχικού υλικού από την  Σταυρούλα Στούμπου
Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

Share

Start typing and press Enter to search