Protect your daughter – Educate your son

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Πώς να αναθρέψετε το γιο σας ώστε να σέβεται τα κορίτσια και μελλοντικά τις γυναίκες

Με αφορμή τα περιστατικά που αναδύονται στο φως της δημοσιότητας καθημερινά και αφορούν σε ζητήματα παρενόχλησης, κακοποίησης και ισότητας των φύλων κρίνεται αναγκαίο να τονιστεί η σημασία της πρώιμης και σωστής εκπαίδευσης των αγοριών και έτσι να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον της συζήτησης από το πώς να προστατεύονται τα κορίτσια και μελλοντικά οι γυναίκες από σχετικά περιστατικά.

Στη σύγχρονη κοινωνία τα κορίτσια ενθαρρύνονται να είναι δυναμικά, ανεξάρτητα και αυτόνομα, υιοθετώντας τα “αρσενικά” αυτά χαρακτηριστικά. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για τα αγόρια, αφού αποθαρρύνονται ήδη από παιδιά να έρθουν σε επαφή με δραστηριότητες και στοιχεία που θεωρούνται “θηλυκά”. Και όλα αυτά σε μια εποχή όπου οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο προοδεύουν με γνώμονα την ομάδα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και όχι μέσα από την επίδειξη της αρρενωπότητας και του ανδρισμού.

Όπως είχε πει και η διάσημη φεμινίστρια Gloria Steinem, «Xαίρομαι που έχουμε αρχίσει να μεγαλώνουμε τις κόρες μας όπως τους γιους μας, αλλά όλο αυτό δεν πρόκειται να πετύχει, αν δεν αρχίσουμε να μεγαλώνουμε και τους γιους, όπως τις κόρες».

Μάλιστα και οι New York Times με σχετικό άρθρο τονίζουν τη σημασία της ανατροφής των αγοριών προκειμένου τα αγόρια να μάθουν να εκτιμούν και να σέβονται τα κορίτσια και στη συνέχεια τις γυναίκες στο κοινωνικό σύνολο.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

1. Επιτρέψτε την έκφραση όλων των συναισθημάτων

Διδάξτε στο γιο σας ότι είναι επιτρεπτά όλα τα συναισθήματα. Θα πρέπει να τον ωθήσετε να αισθάνεται άνετα να μοιράζεται μαζί σας τους προβληματισμούς του και να μη φοβάται να νιώσει πληγωμένος ή απογοητευμένος. Τονίστε του επίσης, ότι το να ζητάει βοήθεια είναι αποδεκτό. Δείξτε του ότι το χιούμορ είναι σημαντικό και μπορεί έτσι να “αγκαλιάζει” τις αδυναμίες του.

2. Αφήστε τον να είναι ο εαυτός του

Επιτρέψτε στο παιδί να εξερευνήσει τον εαυτό του και τα ερεθίσματα που δέχεται γύρω του. Ακόμη και ο διαχωρισμός στις παιδικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την ολόπλευρη ανάπτυξη των ταλέντων του καθώς και της αντιληπτικής του εικόνας.

αγόρι-σεβασμός-κορίτσι3. Διδάξτε του ότι το «ΟΧΙ» σημαίνει «ΟΧΙ»

Είναι σημαντικό να κατανοήσει τη σημασία των φυσικών ορίων του άλλου. Δώστε έμφαση στην έννοια της συναίνεσης και της συγκατάθεσης κάθε φορά που γίνεται διαπραγμάτευση για ένα θέμα. Το παιδί πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται το συναίσθημά του και να σέβεται τη διαφωνία.

4. Προσφέρετε περισσότερα πρότυπα

Συζητείστε για ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο, που έχουν επιτύχει σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Αφιερώστε χρόνο σε βιβλία που προάγουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, καθώς και στην παρακολούθηση ταινιών που δεν περιλαμβάνουν ανάρμοστες συμπεριφορές και σχόλια για το γυναικείο φύλο.

protect-your-daughter-educate-your-son

5. Ευαισθητοποιήστε τον να νοιάζετε για τους άλλους

Προϋπόθεση είναι να νοιάζεται και να φροντίζει τον εαυτό του. Μαθαίνοντας αρχικά να είναι ο ίδιος υπεύθυνος και συνειδητοποιημένος, μπορεί στη συνέχεια να διδαχθεί την έννοια της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας. Από το πιο απλό μοίρασμα στις αρμοδιότητες του σπιτιού, μέχρι την προσφορά και τον εθελοντισμό, το παιδί μπορεί να γαλουχηθεί αναπτύσσοντας το αίσθημα της συναισθηματικής οικειότητας για το συνάνθρωπο.

6. Προσέξτε τον τρόπο έκφρασής σας.

Αποτελείτε το κυρίαρχο πρότυπο για το παιδί. Για το λόγο αυτό ακόμα και η γλώσσα του σώματος, τα απρεπή σχόλια ή σχόλια που χρησιμοποιούν ως αστείο το φύλο- ενισχύοντας στερεότυπες εκφράσεις όπως π.χ. για την ακαταλληλότητα των γυναικών ως οδηγοί-, μπορεί να επηρεάσουν ασυνείδητα τον ψυχισμό του παιδιού.

7. Δώστε έμφαση στον τρόπο που αυτοπροσδιορίζεστε.

Ο τρόπος που λειτουργείτε στο σπίτι αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την υιοθέτηση αντίστοιχης στάσης από το γιο σας. Ο ρόλος του πατέρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Μη διστάζετε να αναγνωρίσετε τα λάθη σας, ζητήστε συγγνώμη και συμμετέχετε στις εργασίες του σπιτιού ισότιμα. Μιλήστε ανοιχτά με το παιδί σας και αναλάβετε και εσείς το ρόλο της παροχής συμβουλών όποτε κρίνεται αναγκαίο, καταρρίπτοντας την ιδέα ότι θεωρείται “γυναικεία υπόθεση”.

Συμπερασματικά, είναι πλέον αδήριτη ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι η τάση για διαρκή σκληραγώγηση των αγοριών είναι πλέον ξεπερασμένη. Δείξτε στοργή, αγάπη, αποδοχή και εμπιστοσύνη στο γιο σας. Σε κάθε ευκαιρία μιλήστε του για το σεβασμό στον εαυτό του και στον άλλο. Επιβραβεύστε τον και τονίστε του τα θετικά στοιχεία. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να χτίσουμε μία ισότιμη κοινωνία, που τα παιδιά -αγόρια και κορίτσια, κορίτσια και αγόρια-θα είναι σε θέση να ζήσουν ελεύθερα από προκαταλήψεις και να εξελιχθούν.

 

Γράφει η Ελευθερία Μήτση
Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.

Share

Start typing and press Enter to search