Θεραπείες ομιλίας: Κάντε την αυτοματοποίηση παιχνίδι

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το να κατακτήσει το παιδί σας ένα ήχο που μέχρι πρότινος μπέρδευε με κάποιον άλλον, είναι σίγουρα σπουδαίο!

Ωστόσο το «δύσκολο» κομμάτι είναι όταν τον ήχο αυτόν καλείται να τον χρησιμοποιήσει, αυθόρμητα πια, στην ομιλία του. Η διαδικασία της ένταξης ενός καινούριου ήχου στην αυθόρμητη ομιλία, ονομάζεται αυτοματοποίηση. Η αυτοματοποίηση είναι ο τελευταίος και ίσως ο μεγαλύτερος σε χρονική διάρκεια στόχος ενός λογοθεραπευτικού προγράμματος αποκατάστασης φωνολογικών ή αρθρωτικών διαταραχών.

Το παιδί καλείται να παράγει λέξεις που περιέχουν τον ήχο-στόχο με τον ορθό πλέον τρόπο, όλη την ημέρα, σε όλα τα περιβάλλοντα και σε κάθε περίσταση. Όμως λίγο καιρό πριν ενταχθεί σε λογοθεραπευτικό πρόγραμμα, τις λέξεις αυτές τις παρήγαγε εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές, χρησιμοποιώντας έναν άλλον ήχο. Ζητάμε λοιπόν από το παιδί να ξε-μάθει κάτι που έχει συνηθίσει για χρόνια.

Η διαδικασία αυτή χρειάζεται φυσικά προσπάθεια από μέρος του παιδιού, αλλά κυρίως χρειάζεται υπομονή, βοήθεια, επιμονή και κατανόηση από την οικογένεια και το περιβάλλον του.

Και αφού ο στόχος είναι το παιδί να μάθει, ένας είναι ο πιο σίγουρος και ο πιο διασκεδαστικός τρόπος μάθησης. Tο παιχνίδι!

Παρακάτω παρουσιάζονται 7 παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας, βοηθώντας το έτσι να αυτοματοποιήσει τον καινούριο ήχο στην αυθόρμητη ομιλία του. Σε όλα τα παιχνίδια που ακολουθούν, θα έχετε ήδη συζητήσει με το παιδί πως ο στόχος είναι να παίξετε αλλά και να μιλάτε σωστά!

Η ώρα του ήχου-στόχου

Ορίστε μια ώρα την ημέρα όπου το παιδί θα πρέπει να χρησιμοποιεί σωστά, σε ό,τι και αν θέλει να πει, τον ήχο-στόχο. Φροντίστε την ώρα αυτή το παιδί να κάνει κάτι παραγωγικό μαζί σας (π.χ. διάβασμα ή παιχνίδι), έτσι ώστε να έχει πολλές ευκαιρίες ομιλίας.

Tip! Αν το παιδί σας είναι μικρό και δεν γνωρίζει την ώρα, δείξτε του σε ένα αναλογικό ρολόι το διάστημα στο οποίο θα πρέπει να είναι προσεκτικό.

Πες μια τρελή ιστορία

Σε ένα βάζο βάλτε χαρτάκια με διάφορες λέξεις που έχετε γράψει μαζί με το παιδί. Ξεκινήστε εσείς τραβώντας την πρώτη λέξη και αρχίστε να λέτε την αρχή μιας ιστορίας που να περιέχει την λέξη αυτή. Αφού πείτε 2-3 προτάσεις ζητήστε από το παιδί να συνεχίσει την ιστορία τραβώντας μια καινούρια λέξη και ενσωματώνοντας την στην πλοκή. Συνεχίστε έτσι εναλλάξ και αφήστε την ιστορία να σας πάει όπου θέλετε!

Tip! Βάλτε σκιτσάκια αν πρόκειται για μικρότερα παιδιά

Ένα αστέρι γεννιέται

Ανεβάστε μια παράσταση με ρόλους και διαλόγους. Αυτό μπορεί να γίνει  με μια φανταστική ιστορία αυτοσχεδιασμού όπου εσείς και το παιδί είστε οι ηθοποιοί. Ακόμα μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα επεισόδιο από την αγαπημένη του σειρά και ύστερα να ενσαρκώσετε τους ήρωες εσείς, παίζοντας ξανά το επεισόδιο.

Μην πεις την λέξη

Μαζέψτε κάρτες από παιχνίδια ή εικόνες από το διαδίκτυο που περιέχουν ζώα, πράγματα και επαγγέλματα (ανάλογα με την ηλικία του παιδιού). Με την σειρά τραβήξτε μια κάρτα και προσπαθήστε να περιγράψετε μέσα σε ένα λεπτό την εικόνα που βλέπετε, χωρίς όμως να πείτε την λέξη. Η δραστηριότητα αυτή είναι το γνωστό σε όλους μας Taboo, για μικρά όμως παιδιά που δεν είναι αναγνώστες ακόμα.

Οι τροβαδούροι

Όπως καταλάβατε, είναι απλό…Απλά τραγουδήστε! Αφήστε το ταλέντο σας να εκφραστεί και δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να διασκεδάσει και να τραγουδήσει με την ψυχή του, παράγοντας πάντα ορθή ομιλία αλλά τραγουδώντας.

Πάμε για ψώνια;

Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο που περνάτε με το παιδί σας κάνοντας καθημερινές δραστηριότητες, όπως σούπερ μάρκετ, πληρωμή λογαριασμών και διάφορες αγορές. Συμφωνείστε με το παιδί πως θα κάνει εκείνο τις συναλλαγές που χρειάζονται (με την βοήθειά σας αν χρειαστεί) και αφήστε εκείνο να μιλήσει και να συνδιαλλαγεί με τους υπαλλήλους. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία κοινωνικοποίησης και χρήσης αυθόρμητης ομιλίας.

Οι βιβλιοφάγοι

Τα οφέλη του διαβάσματος είναι γνωστά, για αυτό διαβάστε όσο περισσότερο μπορείτε! Για τα μεγαλύτερα παιδιά η ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εξάσκησης για την αυτοματοποίηση του καινούριου ήχου. Για τα μικρότερα παιδιά, διαβάστε τους παραμύθια και ζητείστε τους να σας τα αφηγηθούν ξανά.

Καλή διασκέδαση!

 

Γράφει η Βάσια Μαλαξιανάκη,
Λογοθεραπεύτρια

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Λογοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των αρθρωτικών και φωνολογικών δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης Λογοθεραπείας προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του.

Share

Start typing and press Enter to search