Παιχνίδια και εφαρμογές για ενίσχυση δραστηριοτήτων

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

«Μένοντας Σπίτι» ένα μήνα πλέον έχουμε διαβάσει πολλές δραστηριότητες που προτείνονται για τα παιδιά, από αυτοσχέδια παιχνίδια έως ευφάνταστες κατασκευές δημιουργικής απασχόλησης. Τα παιδιά όμως, όλων των ηλικιών, εξακολουθούν να αρέσκονται στο να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το κινητό ή το tablet. Και για να είμαστε ειλικρινείς, κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο καθώς οι γονείς έχουν και άλλες υποχρεώσεις.

Τι κάνουμε λοιπόν για το εν λόγω «αναγκαίο κακό» της οθόνης; Καταρχήν αφού είναι αναγκαίο θα πρέπει να το αποδεχθούμε χωρίς τύψεις και ενοχές, οριοθετώντας όμως το χρονικό διάστημα της απασχόλησής τους, σύμφωνα με την ηλικία τους. Κατά δεύτερον θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μετατρέψουμε το «κακό» σε εποικοδομητικό. Αυτό μπορεί να γίνει επιλέγοντας παιχνίδια και εφαρμογές που έχουν κάτι καλό να προσφέρουν στο παιδί μας. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες, οι οποίες όσο αξιόλογες κι αν είναι δεν τραβούν την προσοχή των παιδιών και κυρίως δεν θυμίζουν διασκεδαστικό παιχνίδι για τον ελεύθερο χρόνο τους.

katevaste-yliko

Για τον λόγο αυτό ψάξαμε και βρήκαμε δωρεάν παιχνίδια που αρέσουν στα παιδιά και ταυτόχρονα αναπτύσσουν απαραίτητες δεξιότητες όπως: η συγκέντρωση προσοχής, η οπτική αντίληψη, η ταχύτητα αντίδρασης, ο χωρικός προσανατολισμός, η επίλυση προβλήματος, κ.α. Στην λίστα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια σύντομη περιγραφή της κάθε δραστηριότητας, τις δεξιότητες που απαιτούνται για να παίξει το παιδί, καθώς και τις δεξιότητες που μπορεί να ενισχύσει. Επίσης δίπλα στην ονομασία του κάθε παιχνιδιού θα διακρίνετε έναν αριθμό (1-5) ο οποίος αφορά το επίπεδο δυσκολίας, έτσι ώστε να επιλέξετε με ευκολία εκείνο που ταιριάζει στο παιδί σας.

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!

Γράφει η Ελιζιάννα Χριστοδούλου,
Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT, Υπεύθυνη εξωτερικών προγραμμάτων

katevaste-yliko

 

Διαβάστε και άλλα σχετικά άρθρα για τον Κορωνοϊό (COVID-19) εδώ!

menoume-spiti

Share

Start typing and press Enter to search