Γιατί οι έφηβοι (προσωρινά) απορρίπτουν τους γονείς

χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Οι σχέσεις μας με τα παιδιά μας είναι η πιο προστατευτική δύναμη στη ζωή τους. Αυτό ισχύει όταν είναι δύο και είναι εξίσου αλήθεια όταν είναι δεκαεπτά. Είναι η ακλόνητη παρουσία μας και η πάντα παρούσα αγάπη μας που δημιουργεί ένα θεμέλιο ασφάλειας. Βοηθά στη διαμόρφωση της αίσθησης του εαυτού τους και τους δίνει την αυτοπεποίθηση να ρισκάρουν, να σταθούν στα πόδια τους όταν είναι απαραίτητο και να χτίσουν μελλοντικές σχέσεις. Ωστόσο, έχουμε συχνά στιγμές κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων που αισθανόμαστε σαν να μας απορρίπτουν. Μπορεί να είναι οδυνηρό, και αναρωτιόμαστε γιατί.

Αυτές είναι οι στιγμές  του “τι  συνέβη στο κοριτσάκι μου” που αναβοσβήνουν στο μυαλό μας καθώς οι έφηβοι συμπεριφέρονται με ασέβεια, μας διώχνουν διακριτικά ή μας αποφεύγουν ενεργά. Το ίδιο παιδί που μας αγκάλιαζε μόλις πριν από ένα χρόνο φαίνεται να ντρέπεται για την παρουσία μας.

Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα αυτής της προσωρινής φάσης θα ήταν να πιστέψετε ότι η σχέση σας είναι πραγματικά κατεστραμμένη – ή χαμένη για πάντα. Εάν έχετε τα θεμέλια μιας ισχυρής σχέσης, εμπιστευτείτε ότι θα συνεχιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Αυτό είναι ένα εμπόδιο στο δρόμο. Μια φυσιολογική φάση ανάπτυξης. Πάρτε μια ανάσα ανακούφισης. Ο λόγος που οι έφηβοι μας απορρίπτουν είναι επειδή μας αγαπούν εξ ολοκλήρου. Αλήθεια.

 

Προετοιμασία για την  «έξοδο από τη φωλιά»

Ως παιδί, κάθε μας ανάγκη ικανοποιείται. Σκεφτείτε τον εαυτό σας σαν ένα νεαρό πουλί. Βρίσκεστε σε μια ζεστή, άνετη φωλιά επενδεδυμένη με μαλακά φτερά. Το μόνο που κάνεις είναι να λες ότι πεινάς και αυτά τα υπέροχα μεγαλύτερα πουλιά σου φέρνουν όλα τα ζουμερά σκουλήκια που θα ήθελες. Η ζωή είναι καλή. Στη συνέχεια, η εφηβεία του εγκεφάλου χτυπά περίπου ένα χρόνο πριν από οποιαδήποτε φυσικά σημάδια αλλαγής. Η «εφηβεία του εγκεφάλου» σηματοδοτεί ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να φύγεις από αυτή τη φωλιά. Μετά από μια περίοδο άρνησης, αρχίζετε να φαντάζεστε πώς θα είναι να κουνάτε αυτά τα φτερά και τελικά να πετάτε μακριά. Κοιτάτε αυτή τη ζεστή φωλιά και αρχίζετε να παρατηράτε ότι είναι στην πραγματικότητα λίγο αγκαθωτό. Κοιτάς αυτά τα υπέροχα πουλιά που έχουν συναντήσει κάθε σου ανάγκη και ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι μπορείς να ταΐσεις τον εαυτό σου… αν το ήθελες. Αρχίζεις να βρίσκεις τον τρόπο που κάνουν τα πράγματα λίγο ντροπιαστικό.

Καθώς περνούν τα χρόνια και η πτήση σας από τη φωλιά πλησιάζει, κοιτάζετε τη φωλιά και συνειδητοποιείτε ότι είναι κάτι περισσότερο από απλά αγκαθωτό. Είναι ακατοίκητο. Αλλά εδώ είναι το πράγμα που πρέπει να καταλάβετε – αν νομίζατε ότι η φωλιά ήταν ακόμα άνετη, δεν θα ήσασταν ποτέ πρόθυμοι να πετάξετε.

Ένα αναπτυξιακό άλμα

Η «πτήση» από τη φωλιά, αφήνοντας το σπίτι της οικογένειας, είναι μια από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές προκλήσεις μιας ζωής. Είναι εκνευριστική. Ακόμα και ανόητη. “Γιατί να αφήσω όλη αυτή την ασφάλεια… για το άγνωστο;” Ο μόνος τρόπος που οι έφηβοι μπορούν να διαχωριστούν από τους γονείς είναι να περάσουν τη φάση της πίστης ότι πραγματικά δεν μας χρειάζονται.

Δώστε στους εφήβους χώρο για να τους τραβήξετε πιο κοντά

Αν αντιδράσουμε, αντί να καταλάβουμε τι συμβαίνει, διατρέχουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε τη σχέση μας. Αν το πάρουμε προσωπικά, μπορεί να αντιδράσουμε απορρίπτοντας τα παιδιά μας. Αν αρνηθούμε στους εφήβους μας το χώρο που χρειάζονται για να τεντώσουν τα φτερά τους, θα μας σπρώξουν πιο μακριά.

Αντ’ αυτού, πρέπει να μείνουμε ήρεμοι. Ακλόνητοι μπροστά τους. Μείνετε ακλόνητα στοργικοί, ακόμα κι αν η αγάπη δεν επιστραφεί. Παραμείνετε διαθέσιμοι, παρόλο που μας λένε ότι δεν είμαστε πλέον απαραίτητοι. Αφού περάσει αυτή η φάση, η σχέση μας θα μεταμορφωθεί σε μια πιο ώριμη και λίγο πιο αμοιβαία. Αυτή η νέα ισχυρότερη σχέση θα διαρκέσει μια ζωή.

efivoi-goneis-02

Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον

Μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι τα παιδιά απορρίπτουν τον ένα γονέα περισσότερο από τον άλλο. Μπορεί να σχετίζεται με το φύλο ή το στυλ της ανατροφής των παιδιών – ή μπορεί να μην έχει καμία σαφή εξήγηση. Είναι απαίσιο να είσαι ο γονιός εξαιτίας της εύνοιας. Και παρόλο που συνήθως δεν λέμε αυτά τα πράγματα δυνατά, είναι ωραίο να είσαι ο αγαπημένος.

Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Είναι πιθανό ότι ο πιο ευνοημένος γονέας θα είναι αυτός που θα απορριφθεί την επόμενη εβδομάδα. Μείνετε δυνατοί μαζί και παραμείνετε τρυφεροί ως μονάδα.  Θα είναι πολύ πιο εύκολο για το παιδί σας να επιστρέψει σε εσάς  μετά την αναχώρησή του. Εάν δεν μοιράζεστε πλέον ένα σπίτι με τον άλλο γονέα, αυτό το σημείο μετράει διπλά. Ο έφηβος μπορεί να σας «παίξει» ο ένας εναντίον του άλλου. Πάντα να προσπαθείτε να κάνετε το καλύτερο για το παιδί σας. Αλλά μην ξεχνάτε και τις ανάγκες σας.

Κλείστε Δωρεάν το 1ο Ραντεβού

Λάβετε βοήθεια εάν χρειαστεί

Πολλά παιδιά μας διώχνουν ακριβώς λόγω του πόσο βαθιά μας αγαπούν. Αλλά θα ήταν ανεύθυνο και κοντόφθαλμο να υποθέσουμε ότι όλες οι οικογενειακές συγκρούσεις έχουν τις ρίζες τους στην κοινή αγάπη. Οι συγκρούσεις μπορούν επίσης να προκύψουν από πραγματικές συνθήκες και κακή επικοινωνία. Ακόμη και οι ισχυρότερες οικογένειες επωφελούνται από την οικογενειακή συμβουλευτική για να ξεπεράσουν δύσκολες στιγμές και να δημιουργήσουν το περιβάλλον όπου όλοι λαμβάνουν υποστήριξη.

Εμπιστευθείτε τους εφήβους σας

Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας για να μάθουν να στέκονται μόνα τους. Η διατήρηση των σχέσεων με τα παιδιά μας μετά την πλήρη ανατροφή τους, είναι ο στόχος μας. Αλλά, πρέπει να γιορτάσουμε την ανεξαρτησία ως ένα σκαλοπάτι προς τον ισόβιο σεβασμό και την αμοιβαία υποστήριξη.

Εμπιστευθείτε ότι οι έφηβοι που δοκιμάζουν τα όρια το κάνουν για να γίνουν νέοι ενήλικες που μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Εμπιστευθείτε ότι τα παιδιά μας μας διώχνουν μακριά ώστε να έχουν το χώρο να δουν πιο καθαρά. Η πεποίθησή σας ότι θα τους αρέσει αυτό που βρίσκουν παραμένει η πιο θετική και ισχυρή δύναμη στη ζωή τους.

Γράφει η Παναγιώτα Μακρή
Ψυχολόγος, MSc in Child Development

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβουλευτική γονέων και την ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

 

Share

Start typing and press Enter to search