Τελικά υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;
Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, τα παιδιά περιμένουν ενθουσιασμένα τον Άγιο Βασίλη και οι γονείς αναρωτιούνται αν και πότε πρέπει να αναφέρουν στα παιδιά τους την αλήθεια. Είναι όμως ψέμα η ιστορία του Άγιου Βασίλη;
Για να το πάρουμε από την αρχή, η ιστορία του Άγιου Βασίλη στην Ελλάδα, αφορά τον Μέγα Βασίλειο από την Καππαδοκία, ο οποίος φαίνεται να προσέφερε πολλά στους συνανθρώπους του. Για άλλες χώρες, η ιστορία του Άγιου Βασίλη είναι αυτή του Αγίου Νικολάου (Santa Claus), ενώ σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προσφορά στους άλλους ανθρώπους. Φυσικά, με την πάροδο των χρόνων, οι ιστορίες εμπλουτίστηκαν με μαγικά στοιχεία, όπως οι τάρανδοι, το έλκηθρο και ο γύρος του κόσμου εν μία νυκτί, κάνοντας ενήλικες και παιδιά να περιμένουν κάθε χρόνο τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Για ποιο λόγο ο μύθος του Άγιου Βασίλη συνεχίζει να υπάρχει στις ζωές μας και μεγαλώνει γενιές και γενιές;
Τα παιδιά συχνά επιλέγουν παιχνίδια συμβολικά και ρόλων για να παίξουν. Φαίνεται ότι τα παιχνίδια αυτά ενισχύουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Τα παιδιά φτιάχνουν ιστορίες, ζωγραφίζουν και μαθαίνουν να εκφράζονται. Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια του «μοιράζομαι» , καθώς ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα σε παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Επιπλέον, αποτελεί μια γλυκιά φιγούρα ενός ατόμου που ακούει και ανταποκρίνεται στις επιθυμίες τους.
Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας: Τα παιδιά μοιράζονται τις σκέψεις τους με τους γονείς τους, και οι γονείς ως «Άγιος Βασίλης», αναζητούν το τέλειο δώρο για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των παιδιών τους. Μέσα όμως απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, και οι ίδιοι οι γονείς βιώνουν ικανοποίηση, βλέποντας τα φωτεινά χαμόγελα των παιδιών τους, καθώς ξετυλίγουν τα δώρα.
Φτάνοντας, λοιπόν, στο κρίσιμο ερώτημα, «Πότε να γίνει η αποκάλυψη;», χρειάζεται να σκεφτείτε ότι τα παιδιά μεγαλώνοντας, ωριμάζουν και αναπτύσσουν κριτική σκέψη. Αντιλαμβάνονται ότι όλη αυτή η μαγεία δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Επιπλέον, συζητώντας με άλλα, συνομήλικα παιδιά, ανταλλάσσουν σκέψεις και κατανοούν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι ένας μύθος. Οπότε, αφήστε παιδιά να ζήσουν το μύθο του Άγιου Βασίλη και ζήστε το και εσείς μαζί τους. Ζωγραφίστε, παίξτε, γράψτε γράμματα στον Άγιο Βασίλη. Και μην ξεχνάτε, ο μύθος του Άγιου Βασίλη είναι ένα παράδειγμα «μοιράσματος», αξία που χρειάζεται να εμφυσήσετε στα παιδιά σας.
Η ιστορία του Άγιου Βασίλη αφορά τις έννοιες της «προσφοράς» και της «ανιδιοτελούς αγάπης»:
- Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το δώρο του Άγιου Βασίλη ως εργαλείο τιμωρίας («αν δεν είσαι καλό παιδί, δεν θα σου φέρει δώρο ο Άγιος Βασίλης»).
- Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς των παιδιών ως «καλά» και «κακά».
- Διαλέξτε ως δώρο κάτι συμβολικό για να αποφευχθεί η σύγκριση με άλλα παιδιά.
Γράφει η Άννα Πατσιαλού, Σχολική Ψυχολόγος, M.Sc.
Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.
>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.