5 συμβουλές για ομαλή μετάβαση από το καλοκαίρι στο σχολείο

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Και ναι! Τα σχολεία αρχίζουν ξανά! Η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού μας αποχαιρετά σιγά σιγά και τα παιδιά ετοιμάζονται να καθίσουν ξανά στα θρανία. Ανάμικτα τα συναισθήματα για μικρούς και μεγάλους. Για κάποιους αποτελεί μια δημιουργική περίοδος επαναπροσδιορισμού στόχων, ενώ άλλοι κυριεύονται από δυσάρεστα συναισθήματα και άγχος για τις καθημερινές υποχρεώσεις που θα ακολουθήσουν.

Για όλους εσάς, λοιπόν, Relax and stay calm! Εκμεταλλευτείτε την περίοδο από τις διακοπές μέχρι το σχολείο για να εξασφαλίσετε μια ομαλή μετάβαση από την παραλία στα θρανία. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές…

  1. Εξοπλιστείτε με καινούρια σχολικά είδη

Τι πιο ευχάριστο από μια βόλτα στα μαγαζιά για να εφοδιαστείτε με καινούργια σχολικά είδη που το ίδιο το παιδί θα επιλέξει. Αφήστε το να διαλέξει τσάντα, κασετίνα, μολύβια, γόμες με τους αγαπημένους του ήρωες, στα αγαπημένα του χρώματα.

  1. Μιλήστε με θετική διάθεση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Μην εξωτερικεύεται το άγχος σας και προπαντός μην τραγικοποιείτε την επιστροφή στο σχολείο. Αποφύγετε φράσεις όπως: ‘’Από Τρίτη αρχίζουν τα βάσανα’’, ‘’Από την επόμενη βδομάδα κομμένες οι βόλτες, …’’. Γενικότερα, αποφύγετε να δίνετε αρνητικά χροιά όταν μιλάτε γι’ αυτό. Τονίστε την καλή πλευρά του γεγονότος – ‘’Επιτέλους θα βρεις τους φίλους σου ξανά!’’- ή μιλήστε σε ουδέτερο τόνο.

  1. Βάλτε στόχους για τη νέα χρονιά

Συζητήστε με το παιδί σας τι θέλει να πετύχει αυτή τη χρονιά. Μην επικεντρώνεστε μόνο στη μαθητική του επίδοση και τους βαθμούς, αλλά συμπεριλάβετε στόχους που σχετίζονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τη διασκέδαση, τις φιλίες, την οικογένεια, τη συμπεριφορά. Κάντε μια μικρή λίστα με αυτούς ή ζωγραφίστε τους.

  1. Μπείτε ξανά στην καθημερινή σας ρουτίνα

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το σχολείο υιοθετήστε ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Προγραμματίστε τα γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες, το ίδιο και την ώρα της μεσημεριανής ξεκούρασης και του βραδινού ύπνου. Βάλτε χρονικά όρια στη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και της τηλεόρασης. Αναθέστε του δουλειές στο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, θα αισθανθεί υπεύθυνος και ικανός να αναλάβει τις νέες του υποχρεώσεις.

  1. Προετοιμάστε το χώρο μελέτης

Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει μόνο του το χώρο που θα διαβάζει τα μαθήματά του. Τακτοποιήστε και οργανώστε μαζί το χώρο αυτό. Απαλλάξτε το γραφείο του από περιττά αντικείμενα, που περιορίζουν το χώρο του και αποσπούν την προσοχή του. Φροντίστε ώστε να υπάρχει καλός φωτισμός και μια άνετη καρέκλα. Διαμορφώστε επίσης μια ‘’γωνιά μελέτης’’, αν στο παιδί σας αρέσει να διαβάζει στο πάτωμα τα μαθήματα που δεν απαιτούν γράψιμο.

Καλή σχολική χρονιά, λοιπόν!

Γράφει η Σταυρούλα Στούμπου
Δασκάλα – Ειδική Παιδαγωγός

Στο Psychomotor Athens δημιουργούμε ομάδες 4-5 παιδιών που πρόκειται να φοιτήσουν στην Α΄ Δημοτικού, οι οποίες προσομοιάζουν στην σχολική τάξη. Στις ομάδες αυτές, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες, εξοικειώνονται με το κλίμα μιας σχολική τάξης, καλλιεργούν τις απαραίτητες γνωστικές και ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και προετοιμάζονται για την έναρξη φοίτησης στο δημοτικό σχολείο.

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μαθησιακές δυσκολίες και τη σχολική ετοιμότητα, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των μαθησιακών δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

Share

Start typing and press Enter to search