Διαζύγιο σε οικογένειες με παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η διαδικασία του διαζυγίου είναι δύσκολη και απαιτητική για όλα τα μέλη της οικογένειας. Οι γονείς καλούνται να βρουν νέους λειτουργικούς τρόπους να συναναστρέφονται αλλά και να μεγαλώνουν το ή τα παιδιά τους. Από την άλλη πλευρά τα παιδιά αντιδρούν με ποικίλους τρόπους. Κάποια παιδιά βιώνουν μία πιο εύκολή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα ενώ άλλα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις αλλαγές που προκύπτουν στην καθημερινότητά τους. Αυτές οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα είναι αυτές που δυσκολεύουν και τα παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ).

Παιδιά με ΔΑΦ αισθάνονται πολύ πιο άνετα όταν έχουν μία συγκεκριμένη ρουτίνα, όταν η καθημερινότητά τους είναι προδιαγεγραμμένη και όταν υπάρχει σαφής δόμηση σε αυτά που κάνουν. Σε μία μεταβατική περίοδο όπως αυτή του διαζυγίου, όλα τα παραπάνω ανατρέπονται και τα παιδιά αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια.

Τα τρία πιο σημαντικά βήματα όταν προετοιμάζεται ένα παιδί με ΔΑΦ για τη μετάβαση του διαζυγίου:

1. Δημιουργήστε για το παιδί μία νέα ρουτίνα και ένα νέο πρόγραμμα που μπορεί εύκολα να ακολουθήσει.

  • Η χρήση ημερήσιων προγραμμάτων είναι πολύ βοηθητική ώστε να κατανοήσει το παιδί τι έχει να κάνει κάθε μέρα.
  • Για μικρότερα παιδιά, μπορεί να δημιουργηθεί ένα οπτικό πρόγραμμα με το τι θα κάνει εκείνη τη συγκεκριμένη ημέρα.
  • Τα ακριβή χρονοδιαγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να υποδεικνύουν τις σχολικές ημέρες, τον χρόνο που περνά στο σπίτι της μητέρας, στο σπίτι του πατέρα και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Ένα τέτοιο πρόγραμμα βοηθάει το παιδί να προβλέψει και να ξέρει κάθε ώρα και μέρα που πρέπει να βρίσκεται και να δομήσει μία νέα ρουτίνα και καθημερινότητα.

2. Δημιουργήστε έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι κάθε γονέα όπου μπορούν να αποσυρθεί και να ηρεμήσει.

Η προσαρμογή στην νέα κατάσταση είναι από μόνη της αρκετά δύσκολη, σε συνδυασμό με την μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ενδέχεται να προκληθούν  συναισθήματα άγχους στο παιδί. Παιδιά με ΔΑΦ επωφελούνται με το να έχουν έναν προσωπικό χώρο όπου μπορούν να αποσύρονται για να χαλαρώνουν.

3. Μιλάμε στα παιδιά για το διαζύγιο και την νέα κατάσταση με τρόπο που μπορούν να κατανοήσουν.

Ένας βοηθητικός τρόπος ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν την έννοια του διαζυγίου είναι μέσα από μία κοινωνική ιστορία, ιστορίες δηλαδή που εισάγουν τα παιδιά σε μία νέα πραγματικότητα και τα βοηθούν να κατανοήσουν νέες έννοιες αλλά και να προσαρμόσουν κατάλληλα τη συμπεριφορά τους. Ανάλογα με την ηλικία η ιστορία προσαρμόζεται σε μέγεθος, επίσης σε κάποιες περιπτώσεις είναι βοηθητικό να εντάσσονται φωτογραφίες από το καινούργιο σπίτι, σχολείο, γειτονιά κτλ.

Γράφει η Μαρίνα Βεκρή
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβουλευτική γονέων και την ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

Share

Start typing and press Enter to search