Η αξία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης

χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Γεια σας, είμαι η Shay McAtee (Εργοθεραπεύτρια).

Είμαι πολύ χαρούμενη που μαζί θα εξερευνήσουμε πως οι αισθήσεις μας δουλεύουν μέσω της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. Αυτή (η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση) μας επιτρέπει να μάθουμε, να παίξουμε, να κοινωνικοποιηθούμε και γενικά να λειτουργήσουμε στον κόσμο. Αλλά πρώτα θα ήθελα να γνωρίσετε ένα φίλο μου. Θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο σημαντικές είναι οι αισθήσεις μας στην καθημερινή ζωή. Όπως εσύ και εγώ, έτσι και αυτός μαθαίνει τον κόσμο μέσω των αισθήσεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν για τις 5 αισθήσεις: όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση και αφή.   Κάθε μία από αυτές τις αισθήσεις μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες. Για παράδειγμα, η αφή μας βοηθάει να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στην αίσθηση ότι μία πεταλούδα προσγειώθηκε στο χέρι μας και στην αίσθηση ενός φιλικού χτυπήματος στον ώμο.

Δείτε το βίντεο:

Υπάρχουν άλλες δύο αισθήσεις που είναι πολύ σημαντικές. Η αίσθηση της ισορροπίας και της κίνησης, η οποία προέρχεται από το αιθουσαίο μας σύστημα. Αυτή η αίσθηση μας βοηθά να κινήσουμε το σώμα μας χωρίς να πέσουμε για να κάνουμε δραστηριότητες όπως να περπατήσουμε, να κάνουμε ποδήλατο ή ακόμη και να καθόμαστε σωστά στο θρανίο. Είναι επίσης και η αίσθηση που μας επιτρέπει να καταλάβουμε ότι κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα σε ένα τρενάκι στο λούνα παρκ ακόμη και αν έχουμε κλειστά τα μάτια μας.

Λαμβάνουμε επίσης πολύ σημαντικές πληροφορίες και από την αίσθηση της θέσης του σώματός μας, ή αλλιώς την ιδιοδεκτικότητα. Αυτή η αίσθηση μας ενημερώνει σχετικά με τη θέση των μελών του σώματός μας χωρίς να χρειαστεί να τα κοιτάξουμε. Μας βοηθά για να ανεβαίνουμε τα σκαλιά χωρίς να κοιτάμε συνεχώς τα πόδια μας. Αυτή η αίσθηση μας ενημερώνει και για το πόση δύναμη να βάλουμε όταν πρέπει να σηκώσουμε και να σπάσουμε ένα αυγό.

Χάρη στη συλλογή πληροφοριών από όλες μας τις αισθήσεις, μπορούμε και συμμετέχουμε σε καθημερινές δραστηριότητες. Ολοκληρώνοντας ή συνδυάζοντας όλες τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από τις αισθήσεις μας, «βγάζει νόημα» ο κόσμος γύρω μας και μπορούμε να κινηθούμε σε αυτόν αλλά και να αλληλοεπιδράσουμε.

ψυχοκινητική θεραπεία στο εργαστήρι ψυχοκινητικής στα βριλήσια

Οι περισσότερες δραστηριότητες απαιτούν την ανάμιξη όλων των αισθήσεών μας. Για παράδειγμα, όταν παίζουμε baseball, χρειαζόμαστε την αίσθηση του σώματός μας για να ξέρουμε πως να σταθούμε και τη θέση των χεριών μας για να κρατάμε το μπαστούνι. Χρειαζόμαστε την αίσθηση της αφής για να κρατήσουμε και να κινήσουμε σωστά το μπαστούνι. Η αίσθηση της όρασης μας επιτρέπει να παρακολουθήσουμε τη μπάλα με τα μάτια μας και ενημερώνει το σώμα μας πότε πρέπει να κουνήσουμε το μπαστούνι. Και η αίσθηση της ισορροπίας και κίνησης μας βοηθά να μείνουμε όρθιοι, να χτυπήσουμε τη μπάλα και να τρέξουμε στη βάση.

Όλοι χρειάζεται να επεξεργαστούμε σωστά τις αισθήσεις μας για να εμπλακούμε στις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Όταν οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται ενοχλητικές για ένα παιδί, αυτό μπορεί να γίνεται επειδή έχουν δυσκολία στην οργάνωση και επεξεργασία των πληροφοριών από τις αισθήσεις τους.
Οι Διαταραχές Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης  μπορεί να φανούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το παιδί σας μπορεί να είναι υπό ή υπέρ ευαίσθητο σε διάφορους τύπους αισθητηριακών εμπειριών, όπως σε υφές, σε ήχους ή σε κινήσεις. Ή ένα παιδί μπορεί να μοιάζει αδέξιο ή ανοργάνωτο ή να παρουσιάζει δυσκολία στο να κατακτήσει νέες κινητικές δεξιότητες. Κάθε παιδί είναι μοναδικό τόσο στις δεξιότητές του όσο και στις πιθανές δυσκολίες του. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να βοηθηθούν τα παιδιά με αισθητηριακές και κινητικές δυσκολίες. Μέσω της Εργοθεραπείας και της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, ένα παιδί μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά του να επεξεργάζεται τις αισθητηριακές πληροφορίες ενώ συμμετέχει σε ποικίλες διασκεδαστικές αισθητικοκινητικές δραστηριότητες.
Η Εργοθεραπεία, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, συχνά λαμβάνει χώρα σε ένα μεγάλο χώρο που προσφέρει πολλές ευχάριστες ευκαιρίες στα παιδιά για να βιώσουν την κίνηση και να χρησιμοποιήσουν τις αισθήσεις του για να παίξουν, να μάθουν και να εξελιχθούν. Η θεραπεία βοηθάει τα παιδιά να είναι απλά.. παιδιά, να μαθαίνουν και να παίζουν δίπλα σε φίλους τους και να απολαμβάνουν τα παιδικά τους χρόνια.

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει δυσκολίες σχετιζόμενες με φτωχή αισθητηριακή επεξεργασία, ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας παραπέμψουν σε έναν εργοθεραπευτή για αξιολόγηση. Και μην περιμένετε. Όσο νωρίτερα ξεκινήσετε, τόσο καλύτερα για το παιδί σας.

 

Μετάφραση του αρχικού υλικού από την Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια Σταυρούλα Δρογκάρη για το Psychomotor Athens.

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργοθεραπεία και την αισθητηριακή ολοκλήρωση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

>>> Το Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.

>>> Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα και στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Share

Start typing and press Enter to search