Δραστηριότητες αιθουσαίου ερεθίσματος για τη διαταραχή αισθητηριακής ολοκλήρωσης

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η αίσθηση του αιθουσαίου –που επίσης αποκαλείται η αίσθηση της ισορροπίας- δείχνει στο σώμα σας πώς να μετατοπίσετε το βάρος σας, όταν το κέντρο βάρους σας αλλάζει. Αυτό συμβαίνει όταν κανείς σκοντάφτει, αντιδράει με το να τεντώνει ένα χέρι ή πόδι, για να μην πέσει. Οι δραστηριότητες του αιθουσαίου διεγείρουν τα αισθητηριακά όργανα μέσα στο εσωτερικό του αυτιού και βοηθούν το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο να επικοινωνήσουν. Με τη σειρά του, αυτό προωθεί την αντίληψη του σώματος και το συντονισμό.

Περιστροφική κίνηση αιθουσαίου

Το αιθουσαίο σύστημα διεγείρεται όταν το κεφάλι αλλάζει θέση, όπως όταν ένα παιδί γυρνάει σε κύκλους, κρέμεται ανάποδα, τρέχει ή κινείται πέρα δώθε. Η περιστροφική κίνηση είναι μία από τις πιο έντονες μορφές διέγερσης του αιθουσαίου διότι προκαλεί γρήγορες αλλαγές στη θέση του κεφαλιού. Είναι τόσο έντονη που μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή ζαλάδα. Παρόλα αυτά, όταν ασκείται υπό την επίβλεψη ενός εργοθεραπευτή, το στριφογύρισμα πάνω σε κούνιες, είναι μία θεραπευτική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να προωθήσει την αισθητηριακή ολοκλήρωση. Άλλες περιστροφικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν: γύρω-γύρω-όλοι, κρεμαστές κούνιες και χορός.

Κάθετες κινήσεις

Κάποια παιδιά λαχταρούν την έντονη διέγερση που προκαλούνται όταν πηδούν σε ένα τραμπολίνο. Αυτές οι κινήσεις πάνω-κάτω, διεγείρουν το εσωτερικό των αυτιών και την ίδια στιγμή, παρέχουν αισθητηριακά ερεθίσματα στους μύες και τις αρθρώσεις, καθώς συμπιέζονται μαζί. Αυτή η αισθητηριακή διέγερση αυξάνει την αντίληψη του σώματος και την οργάνωση του μυαλού. Άλλες κάθετες κινήσεις που προωθούν την αισθητηριακή ολοκλήρωση παρέχονται από τα παιχνίδια αναπήδησης (pogo sticks), την κατάδυση και το κρέμασμα ανάποδα από τα κάγκελα.

Κίνηση σε επιφάνειες με κλίση

Η κίνηση σε επιφάνειες με κλίση, ειδικά όταν το παιδί επιταχύνει και επιβραδύνει, προκαλεί πολλές μικρές αλλαγές στη θέση του κεφαλιού, κάτι το οποίο προσφέρει έντονη αισθητηριακή διέγερση. Οι εργοθεραπευτές συχνά χρησιμοποιούν δραστηριότητες με τροχοσανίδα. Παρόμοιες αιθουσαίο-εμπειρίες, προκύπτουν όταν κάνεις έλκηθρο, όταν κατεβαίνεις με ποδήλατο ένα λόφο και όταν κάνεις σκι. Επιπροσθέτως, τα τρενάκια σε πολλά πάρκα αναψυχής προσφέρουν αυτού του είδους την κίνηση με γρήγορη επιτάχυνση και επιβράδυνση.

Δραστηριότητες αργής κίνησης του αιθουσαίου

Κάποια παιδιά με διαταραχές αισθητηριακής ολοκλήρωσης είναι υπερκινητικά, παρορμητικά και, βασικά, συγκλονισμένα από τις αισθητηριακές διεγέρσεις που υπάρχουν στο περιβάλλον. Τα παιδιά αυτά, συχνά, επωφελούνται από τις αργές δραστηριότητες αιθουσαίου ερεθίσματος. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να βάλει ένα παιδί πάνω σε μία θεραπευτική μπάλα (στη κοιλιά) και να κυλάει τη μπάλα μπρος πίσω με αργές, ρυθμικές κινήσεις. Άλλες αργές δραστηριότητες αιθουσαίου ερεθίσματος περιλαμβάνουν το να ξαπλώνει σε μία σανίδα ισορροπίας, το αργό λίκνισμα μέσα σε μία αιώρα ή το να κουνιέται πέρα δώθε τυλιγμένο σε μία κουβέρτα.

πηγή
Επιμέλεια κειμένου: Psychomotor Team

Οι πληροφορίες του άρθρου δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν τις συμβουλές του γιατρού ή/και του Εργοθεραπευτή.

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργοθεραπεία και την αισθητηριακή ολοκλήρωση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

>>> Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των κινητικών δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένο στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.

Share

Start typing and press Enter to search