5 συμβουλές για να ζούμε καλύτερα

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι η ευτυχία είναι ένας προορισμός, τον οποίο φτάνουμε όταν ένας αριθμός συνθηκών συμβαίνουν στη ζωή μας. Απλά σκεφτείτε πόσες φορές έχετε ακούσει κάποιον να λέει «Θα είμαι χαρούμενος όταν αποκτήσω μια σχέση/πάρω προαγωγή/μετακομίσω σε ένα μεγαλύτερο σπίτι/αγοράσω ένα γρηγορότερο αμάξι/χάσω πέντε κιλά.»

Αυτή είναι μια συχνή παρανόηση, η οποία δημιουργείται κυρίως από δημοφιλή μέσα, ότι η ευτυχία εξαρτάται από πολλά. Παρατηρήστε τις διαφημίσεις που βλέπετε γύρω σας –η οικογένεια που μοιάζει ευτυχισμένη στο καινούριο της σπίτι, ο ευχαριστημένος επιχειρηματίας που απολαμβάνει μια βόλτα στο καινούριο του αυτοκίνητο, η ευτυχισμένη γυναίκα που περπατά με μερικές τσάντες με μάρκες σχεδιαστών. Ενώ όλα αυτά είναι δείγματα ικανοποίησης, δεν πρέπει να συγχέονται με την αληθινή ευτυχία και ολοκλήρωση.

Το να αγοράσεις ένα μεγαλύτερο σπίτι ή να κερδίσεις μια προαγωγή με αύξηση μισθού ή το να έχεις ένα σίγουρο άτομο στη ζωή σου μπορεί, φυσικά, να σε κάνει χαρούμενο, αλλά αυτή η χαρά μπορεί να είναι μόνο προσωρινή. Η αληθινή ευτυχία δεν είναι ένας προορισμός που επιτυγχάνεται με μια αγορά. Είναι ένα ταξίδι και έχει να κάνει με τον τρόπο που αποφασίζουμε να ζούμε και με το ποιοι γινόμαστε στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Παρακάτω, ανακαλύψτε μερικές υπενθυμίσεις-κλειδιά για να ζήσετε την πιο ευτυχισμένη ζωή.

1. Δεν υπάρχει η ιδανική χρονική στιγμή

Το να ελπίζετε ότι θα είστε ευτυχισμένος όταν συμβούν μερικά συγκεκριμένα πράγματα σημαίνει ότι υποθέτετε ότι θα υπάρξει μια μέρα που όλα θα είναι τέλεια και σωστά στη ζωή σας. Παρόλα αυτά, αυτό που κάνει τη ζωή συναρπαστική είναι ότι δεν υπάρχει η τέλεια ή σωστή στιγμή. Ανεξάρτητα από το τι θέλετε να πετύχετε στη ζωή σας, δεν μπορείτε να κάθεστε και να περιμένετε τις κατάλληλες συνθήκες να εμφανιστούν. Αντίθετα, πρέπει να σιγουρέψετε ότι εσείς θα δημιουργήσετε τις συνθήκες που απαιτείτε για να πετύχετε αυτό που επιθυμείτε.

2. Επιλέξτε να είστε ευτυχισμένος

Πάρτε το απόφαση ότι από εδώ και στο εξής θα είστε ευτυχισμένος, και κάνετε συνειδητή προσπάθεια να δίνετε προσοχή στα μικρά πράγματα που φέρνουν ικανοποίηση στη ζωή σας. Είναι σημαντικό πρώτα να θέσετε το μυαλό σας στο να είναι ευτυχισμένο, αφού αυτό θα επηρεάσει τις εμπειρίες σας και τον τρόπο που ερμηνεύετε τον κόσμο γύρω σας. Τελικά, με το να αναγνωρίζετε τα πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένο θα απομονώσετε τον αρνητισμό στη ζωή σας, κάτι το οποίο θα σας επιτρέψει να είστε περισσότερο προσεκτικός στο πως περνάτε το χρόνο σας.

3. Να είστε εγωιστής

Μπορεί να σκέφτεστε ότι το να κυνηγάτε αυτά που σας κάνουν ευτυχισμένο σας κάνει εγωιστή ή ανεύθυνο. Η εσωτερική φωνή σας προσπαθεί να σας σαμποτάρει με το να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχος και με το να σας λέει να μην περιμένετε πολλά κάθε φορά που κάνετε ένα βήμα μπροστά. Αυτή η εσωτερική φωνή εμφανίζεται κάθε φορά που σκέφτεστε να βγείτε από τη ζώνη ασφαλείας σας και προσπαθεί να σας επαναφέρει πίσω σε αυτό που έχετε συνηθίσει. Επενδύστε χρόνο στο να αναγνωρίσετε πραγματικά τι σας κάνει ευτυχισμένο και που θέλετε να βρίσκεστε στη ζωή σας. Το να προσδιορίσετε την ευτυχία σας θα κάνει ευκολότερο το να την πετύχετε.

4. Βρείτε τι δεν σας κάνει χαρούμενο και αλλάξτε το

Ρίξτε μια ματιά στη ζωή σας για να αναγνωρίσετε τι σας βγάζει εκτός πορείας και αποφασίστε να το διορθώσετε. Σημειώστε τις όποιες αρνητικές επιρροές –αυτές μπορεί να είναι ένας φίλος που είναι ιδιαίτερα αρνητικός, ένας συνάδελφος με τον οποίο δεν τα πάτε καλά ή ένα μέλος της οικογένειας που δεν είναι υποστηρικτικό. Αξιολογήστε την κάθε περίπτωση και αποφασίστε πως μπορείτε να εξαλείψετε (ή ελαττώσετε) αυτές τις αρνητικές επιρροές από την καθημερινή ζωή σας.

5. Να είστε παθιασμένος με τα πράγματα που αγαπάτε

Εξερευνήστε για ποια πράγματα είστε παθιασμένος και βρείτε τρόπους να πραγματοποιήσετε αυτά τα πάθη, όποια και αν είναι. Μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους γύρω μας είναι αυτοί που έχουν ακολουθήσει τα πάθη τους και τα έχουν μετατρέψει σε επικερδή τολμήματα.

Γράφει η Σοφία Φρόμελ
Executive Coach

Μετάφραση του αρχικού υλικού από την Παναγιώτα Μακρή Ψυχολόγο, MSc in Child Development για το Psychomotor Athens.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβουλευτική γονέων
και την ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση,
δείτε τη σχετική ενότητα.
Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

Share

Start typing and press Enter to search