Η σημασία της κατασκήνωσης για τα παιδιά

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η σχολική χρονιά με τις καθημερινές υποχρεώσεις και το άγχος της ανταπόκρισης σε αυτές έφτασε στο τέλος της. Μία νέα περίοδος ξεγνοιασιάς εγκαινιάζεται για τα παιδιά, τα οποία ανυπομονούν να τη  ζήσουν στο έπακρο. Ταυτόχρονα όμως ξεκινάει και η αγωνία των γονέων για το πώς θα καταφέρουν τα παιδιά να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους, όταν μάλιστα εκείνοι ακόμη εργάζονται. Έτσι, η επιλογή της κατασκήνωσης αποτελεί μία εξαιρετική λύση παρέχοντας πολλαπλά οφέλη για τους μικρούς κατασκηνωτές.

Ανεξαρτητοποίηση και Υπευθυνότητα

Τα παιδιά εξασκούνται στο να δρουν αυτόνομα, να δοκιμάζουν τον εαυτό τους σε νέες εμπειρίες και παράλληλα να αναλαμβανουν την ατομική τους ευθύνη. Ακόμη, μαθαίνουν να κοινοποιούν τις ανάγκες τους, να επιχειρηματολογούν και να βρίσκουν τρόπο να τις ικανοποιούν λαμβάνοντας υπόψη τις δεδομένες συνθήκες.

Κλείστε Δωρεάν το 1ο Ραντεβού

Πειθαρχία και Οριοθέτηση

Η κατασκήνωση αποτελεί μία μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να πειθαρχούν σε κανόνες, να οριοθετούν την επιθυμία τους και να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Επιπλέον, κατανοούν ότι εκτός από δικαιώματα, έχουν και αρκετές υποχρεώσεις, στις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν.

Αυτοεκτίμηση, Αυτοπεποίθηση και Αυτοεπίγνωση

Τα παιδιά συμμετέχουν σε πλήθος δραστηριοτήτων, δοκιμάζουν και προσπαθούν σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Με αυτό τον τρόπο, βρίσκουν τι τους ταιριάζει περισσότερο, επιβραβεύονται και αποκτούν υψηλή αυτοεκτίμηση. Παράλληλα, αποκτούν αυτοεπίγνωση, κάνουν λάθη και προσπαθούν με καθοδήγηση να βελτιωθούν, ανακαλύπτοντας νέα ταλέντα και δεξιότητες.

kataskinosi-paidi

 

Συνεργατικό πνεύμα

Μέσα από την εμπειρία της κατασκήνωσης, τα παιδιά ανοίγουν ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας, κοινωνικοποιούνται, δρουν με γνώμονα το συλλογικό καλό, γίνονται λιγότερο εγωκεντρικά και νοιάζονται πραγματικά για την ομάδα. Επίσης, διδάσκονται βιωματικά να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να σέβονται την γνώμη των άλλων και να εξασκούν την υπομονή τους.

Άθληση και Καλλιτεχνική πρόσκληση

Οι ομαδικές αθλητικές δράσεις συμβάλουν, ώστε τα παιδιά να διατηρήσουν μία υγιή φυσική κατάσταση, γυμνάζοντας καθημερινά τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα, συνδυάζοντας και μία υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Παράλληλα, τα παιδιά κατανοούν την αξία της ευγενούς άμιλλας, αποδεχόμενοι την ήττα και το λάθος και δίνοντας έμφαση στη σημασία της προσπάθειας. Επίσης, γίνονται εφευρετικοί μέσα από πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και θεατρικά δρώμενα.

kataskinosi-paidi

Επαφή με το φυσικό περιβάλλον

Τα παιδιά εμπλέκονται σε υπαίθριες δραστηριότητες ευαισθητοποιούνται για την αξία του περιβάλλοντος, μαθαίνουν να σέβονται τη φύση, να την προστατεύουν, να την αγαπούν και παράλληλα να απολαμβάνουν την ομορφιά της μακριά από την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές οθόνες.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της κατασκήνωσης είναι τα παιδιά να περάσουν ανέμελες στιγμές και να δημιουργήσουν μοναδικές και ξεχωριστές εμπειρίες. Η αγωνία των γονέων και το πιθανό άγχος αποχωρισμού που μπορεί να αισθάνονται είναι δικαιολογημένα ως ένα βαθμό, αλλά θα πρέπει να κυριαρχεί η λογική σχετικά με το τι είναι πιο εποικοδομητικό για το παιδί. Ακόμη, πάνω απ’ όλα πρέπει να είναι σαφές ότι η ιδέα της συμμετοχής στην κατασκήνωση αποτελεί επιλογή και επιθυμία του ίδιου του παιδιού. Η κατασκήνωση είναι μία ευκαιρία τα παιδιά να περάσουν δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο με τους συνομήλικους, να εκτονωθούν και μέσα από τις προκλήσεις να ωριμάσουν. Ταυτόχρονα, είναι και μία ευκαιρία για τους γονείς να αποφορτιστούν και να ξεκλέψουν μερικές στιγμές χαλάρωσης. Δοκιμάστε το!

Γράφει η Ελευθερία Μήτση
Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.

Share

Start typing and press Enter to search