Πώς να διαχειριστείτε το ζήτημα του πολέμου με το παιδί σας
“Τι είναι πόλεμος;”, “Γιατί υπάρχουν βόμβες;”, “Γιατί σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι;”, είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που θέτουν καθημερινά τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε ως αποτέλεσμα ο πλανήτης να βρίσκεται τους τελευταίους μήνες αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας απειλής και να αντικρίζει καθημερινά φρικαλέες εικόνες πολέμου, βίας και πόνου.
Στο σημείο αυτό κρίνεται αδήριτη η ανάγκη να μιλήσουμε στα παιδιά για το θέμα αυτό, απαλλάσσοντάς τα από συναισθήματα φόβου, άγχους, θλίψης, ενοχής και ανασφάλειας.
Με ποιον τρόπο μπορούν οι γονείς να αναλάβουν το δύσκολο αυτό ρόλο;
Αφιερώστε χρόνο
Η συζήτηση με ηρεμία και άνεση χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα διάστημα μέσα στην ημέρα που αισθάνεστε ξεκούραστοι και αφιερώστε το στην επικοινωνία με το παιδί. Καλό θα ήταν να αποφύγετε το χρονικό διάστημα πριν τον ύπνο, καθώς το παιδί ενδέχεται να φορτιστεί συναισθηματικά και να διαταραχθεί ο ύπνος του.
Διερευνήστε τι γνωρίζει το παιδί
Ο καλύτερος τρόπος για την έναρξη μίας συζήτησης για ένα τόσο επίπονο ζήτημα είναι να αφήσετε το παιδί να κατευθύνει το διάλογο και να διερευνήσετε τις πληροφορίες που έχει λάβει μέσα από ερωτήσεις ή σκίτσα του παιδιού, δείχνοντάς του ότι είστε πρόθυμοι και ανοιχτοί σε κάθε προσέγγισή του.
Συζητήστε με ειλικρίνεια
Υπενθυμίστε στο παιδί πως είναι καίριας σημασίας να μοιράζεται το συναίσθημα και τους προβληματισμούς του μαζί σας. Εξηγήστε του ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προβάλλουν εικόνες και πληροφορίες που μπορεί να είναι παραπλανητικές. Σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με ερωτήσεις που δεν γνωρίζετε την απάντηση ή σας προκαλούν αμηχανία μοιραστείτε το με το παιδί, εκφράστε το συναίσθημά μας, ζητήστε λίγο χρόνο και διαβεβαιώστε το πως θα το συζητήσετε σε δεύτερο χρόνο. Αν το συναίσθημα δεν είναι συμβατό με το λόγο σας, το παιδί λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα και μπερδεύεται περισσότερο.
Προσαρμόστε το διάλογο στην αναπτυξιακή ετοιμότητα του παιδιού
Η προσέγγιση για το θέμα του πολέμου διαφοροποιείται ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο του κάθε παιδιού. Έτσι, σε νηπιακές ηλικίες είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερο απλή γλώσσα, χωρίς ορολογίες. Μπορείτε να αναφερθείτε στη σημασία της ειρήνης και σε κάθε περίπτωση να καθησυχάσετε το παιδί. Για τα παιδιά της σχολικής ηλικίας ισχύει το ίδιο, καθώς και η προτροπή για διαρκές μοίρασμα των συναισθημάτων τους σε κάθε νέο ερέθισμα. Τέλος, για τους εφήβους είναι σημαντικό να δώσετε έμφαση στην κριτική αντιμετώπιση των γεγονότων. Παρακολουθήστε μαζί τους κάποια σχετική εκπομπή και προσπαθήστε με επιχειρήματα και διάλογο να ερμηνεύσετε τα γεγονότα και να κατανοήσετε την οπτική του εφήβου.
Δημιουργήστε ένα κλίμα ασφάλειας
Είναι υψίστης σημασίας το παιδί να βιώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και καθησυχασμού. Παράλληλα είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να αποβάλει οποιοδήποτε αίσθημα ενοχής αισθάνεται για τις δραστηριότητες τις οποίες απολαμβάνει. Η διατήρηση της ρουτίνας σε περιόδους έντασης και στρες είναι αναγκαία για την ψυχική ισορροπία του παιδιού.
Περιορίστε την έκθεση σε εικόνες πολέμου
Οι εικόνες στις σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων είναι συχνά εξαιρετικά βίαιες και αποκρουστικές. Η υπερβολική έκθεση στα επεισόδια του πολέμου ενδέχεται να δημιουργήσει στο παιδί αισθήματα φόβου, αγωνίας, θλίψης και να διαταράξουν τον ψυχισμό του.
Αποφύγετε τα στερεότυπα
Κάθε φορά που αναλύετε και ερμηνεύετε μία συνθήκη προσπαθήστε να αποφύγετε την “ετικετοποίηση” ή το διαχωρισμό των λαών σε “καλούς” και “κακούς”. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε μία αντικειμενική στάση, χωρίς υπερβολικές δηλώσεις που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε φανατισμό ή ανάπτυξη προκαταλήψεων και στερεοτύπων.
Τονίστε το αίσθημα της έμπρακτης υποστήριξης
Η ύπαρξη ανθρώπων που πασχίζουν να υποστηρίξουν τους πληγέντες είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα στο οποίο πρέπει να δώσετε έμφαση. Γιατροί, Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, εθελοντές είναι άνθρωποι που υπερασπίζονται τις αρχές της αλληλεγγύης, της ενσυναίσθησης και της συνεισφοράς στις δύσκολες στιγμές. Εμπλέξτε το παιδί, ώστε βιωματικά να αντιληφθεί πως μπορεί και το ίδιο με το λιθαράκι του να συνεισφέρει στον αβοήθητο πληθυσμό, μέσα από τη συλλογή τροφίμων, ρουχισμού, φαρμάκων από το σπίτι και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό
Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη από κάποιον αρμόδιο ψυχικής υγείας, είτε για εσάς τους ίδιους, είτε για το παιδί σας, αν διαπιστώσετε πως μεταβάλλετε η καθημερινότητά του, εμφανίζει έντονες ανησυχίες, άγχος ή διαταραχές ύπνου. Η διαχείριση πρωτίστως του προσωπικού σας συναισθήματος είναι το κλειδί για μια εποικοδομητική και επιτυχημένη επικοινωνία με το παιδί.
Γράφει η Ελευθερία Μήτση
Δασκάλα, Ειδική Παιδαγωγός
Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.
>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.