Πότε το παιδί χρειάζεται βοήθεια από ειδικό;

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Όλα τα παιδιά περνάνε περιόδους καλής διάθεσης αλλά και κακής, περιόδους που δυσκολεύονται να «τα βρουν» με τους φίλους τους, περιόδους που παρατηρείται πτώση στην επίδοση τους στα μαθήματα.

Μερικές φορές η κακή διάθεση, το άγχος και οι δυσκολίες στις φιλίες και το σχολείο είναι αναμενόμενες καθώς το παιδί μεγαλώνει. Αυτές οι φυσιολογικές αναπτυξιακές προκλήσεις μπορεί να απαιτούν την αλλαγή οπτικής από μέρους του παιδιού και την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ευαισθησία και η υπομονή μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ανταπεξέλθει.

Όταν προκύπτουν δυσκολίες καλό είναι οι γονείς να προσπαθήσουν να ακούσουν και να κατανοήσουν τι βιώνει το παιδί τους. Η εύκολη λύση είναι ο γονιός να προσφέρει τη λύση στο όποιο πρόβλημα του παιδιού. Παρόλα αυτά τα παιδιά χρειάζονται να καταλάβουν ότι εισακούονται και οι ανάγκες τους γίνονται κατανοητές. Είναι προτιμότερο οι γονείς να χρησιμοποιήσουν φράσεις όπως «καταλαβαίνω ότι αυτό σε δυσκολεύει» ή «παρατήρησα ότι προσπαθείς πολύ να τα καταφέρεις».

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια;

Κάτι που μοιάζει με απλή δυσκολία της παιδικής ηλικίας μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Οι γονείς μπορούν να στραφούν σε κάποιο ειδικό / ψυχολόγο εάν το παιδί:

  • Δυσκολεύεται σε πολλούς τομείς της ζωής του, όπως οικογενειακές σχέσεις, σχέσεις με συνομηλίκους, σχολική επίδοση, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου.
  • Επιδεικνύει μη επιθυμητή συμπεριφορά-ανυπακοή, προκλητικότητα.
  • Επιδεικνύει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
  • Επιδεικνύει λεκτική αλλά και σωματική επιθετικότητα προς άλλα άτομα.
  • Δείχνει να χάνει την αυτοεκτίμηση του, αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του.
  • Δείχνει να ανησυχεί για το μέλλον, τόσο το άμεσο όσο και βραχυπρόθεσμα.
  • Εκφράζει αισθήματα ματαίωσης, δείχνει απογοητευμένο.
  • Έχουν υπάρξει εκτεταμένες αλλαγές στον ύπνο του και τη διατροφή του.
  • Αποσύρεται από την οικογένεια του και τους φίλους του που συνήθιζε να απολαμβάνει.
  • Κάνει σχόλια όπως «Μακάρι να μην ήμουν εδώ» ή «Και να μην ήμουν εδώ κανείς δεν θα νοιαζόταν».
  • Μιλά για θάνατο και αυτοκτονία.

Βέβαια οι γονείς πάντα πρέπει να εμπιστεύονται το ένστικτο τους. Αυτοί γνωρίζουν τι είναι το καλύτερο για το παιδί τους. Αν κάτι προβληματίζει τους γονείς όμως καλό είναι να εμπιστευτούν αυτό το ένστικτο και να αναζητήσουν καθοδήγηση και βοήθεια.

Γράφει η Παναγιώτα Μακρή
Ψυχολόγος, MSc in Child Development

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβουλευτική γονέων
και την ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

Share

Start typing and press Enter to search