Το παιδί μου θα περάσει από αξιολόγηση. Τι πρέπει να του πω;

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Κατά τη διάρκεια της ζωής ενός παιδιού, μπορεί να προκύψουν δυσκολίες. Οι γονείς συχνά απευθύνονται σε κάποιον ειδικό ώστε να αξιολογηθεί το παιδί και να προταθεί, αν χρειαστεί, κάποιο πρόγραμμα παρέμβασης. Δεν είναι λίγες οι φορές όμως, που τα παιδιά φτάνουν στο χώρο αξιολόγησης, χωρίς να γνωρίζουν το λόγο της επίσκεψης και το τι πρόκειται να γίνει εκεί.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι γονείς χρειάζεται να ενημερώσουν τα παιδιά για τη διαδικασία της αξιολόγησης. Όσο μεγαλύτερη ηλικία μάλιστα, τόσο πιο πολύ επιβάλλεται η συζήτηση με τα παιδιά, για το σκοπό της αξιολόγησης.

Αν λοιπόν πρόκειται για παιδιά προσχολικής ηλικίας, μπορείτε να προετοιμάσετε τα παιδιά λέγοντάς τους ότι θα πάτε σε ένα μέρος όπου πάνε και άλλα παιδιά και υπάρχουν πολλά παιχνίδια με τα οποία θα έχει τη δυνατότητα να παίξει.

Αν το παιδί είναι σχολικής ή εφηβικής ηλικίας, χρειάζεται να γίνετε πιο σαφείς και να είστε ειλικρινείς μαζί τους, ενώ είναι καλό να έχετε προετοιμάσει το παιδί μέρες πριν το ραντεβού. Μπορείτε να συζητήσετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να αναφέρετε λεπτομέρειες για τη διαδικασία (πόσα ραντεβού θα χρειαστούν, τη διάρκεια των ραντεβού, ή ανάλογα τη δυσκολία, τι ειδικότητα έχει ο/η ειδικός κ.ά.).

Οι γονείς συχνά ανησυχούν μήπως τα παιδιά σκεφτούν ότι «έχουν πρόβλημα». Η σωστή προετοιμασία και συζήτηση θα βοηθήσει το παιδί να προσέλθει στο χώρο με άνεση ενώ παράλληλα θα  ενισχύσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Αν το παιδί σας δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αξιολογηθεί, συζητήστε μαζί του την επίσκεψη για μία μόνο φορά. Αν συνεχίσει να αρνείται, αναβάλλετε την αξιολόγηση για κάποιο διάστημα αργότερα. Παράλληλα, μπορείτε να ξεκινήσετε εσείς συμβουλευτική, ώστε να βρείτε τρόπους και τεχνικές να υποστηρίξετε το παιδί σας.

Αν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με την αξιολόγηση και την προσέλευση του παιδιού, επικοινωνήστε με τον/την ειδικό και συζητήστε μαζί του/ της τις ανησυχίες σας. Όταν οι γονείς νιώθουν σίγουροι, τα παιδιά είναι πιο δεκτικά.

Κλείστε Δωρεάν το 1ο Ραντεβού

Γράφει η Άννα Πατσιαλού, Σχολική Ψυχολόγος, M.Sc.

Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του κάθε μαθητή.

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.

 

Share

Start typing and press Enter to search