15 δραστηριότητες λεπτής κίνησης με υλικά από το γραφείο σας!

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Λεπτή κίνηση, επιδεξιότητα, συντονισμός…

Λέξεις πολύ οικείες -πια- για πολλούς γονείς… Να ενισχυθεί η λεπτή κινητικότητα του παιδιού μου επειδή….. ένα επειδή με πολλές απαντήσεις!

Οι περισσότεροι έχουμε μάθει πως για την αποδοτικότερη χρήση των εργαλείων, και πιο συγκεκριμένα μολυβιών, ψαλιδιών, κουμπιών, μαχαιροπίρουνων, μικροπαιχνιδιών κλπ είναι απαραίτητη η ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας….

Επίσης, πολλοί ψάχνουμε τα ιδανικά παιχνίδια που θα βελτιώσουν την επιδεξιότητα ενός παιδιού. Φυσικά & κυκλοφορούν πολλά ωραία παιχνίδια, αλλά συχνά τα παιδιά ενθουσιάζονται με παιχνίδια που φτιάχνουν “πειράζοντας” τα πράγματα της μαμάς & του μπαμπά!

ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ από εμάς για εσάς ΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΥΛΙΚΑ:

  1. Αλυσίδα συνδετήρων: Πολλοί συνδετήρες για να τους συνδέσει μεταξύ τους και να φτιάξει μια αλύσιδα ή ένα βραχιόλι για τη μαμά.
  2. Τρύπες σε χαρτί με έναν διακορευτή: Τρύπες στη σειρά ή σκόρπιες τρύπες, κατά προτίμηση σε χοντρό χαρτόνι, έτσι ώστε αν προσπαθήσει να περάσει ένα κορδόνι/κορδέλα για να ολοκληρώσει την δημιουργία του να μην τσαλακώνεται εύκολα.
  3. Πινέζες στον πίνακα φελλού: Με χαρτί ή χωρίς, δημιουργώντας σχήματα/γράμματα/αριθμούς ή ό,τι άλλο φανταστεί.
  4. Κατασκευή, πρόσθεση, αφαίρεση με τα στυλό σας… μπορεί να μην έχει τα ξυλάκια του για να βοηθηθεί στις ασκήσεις των μαθηματικών του, μπορεί όμως να δανειστεί τα μολύβια σας. Επίσης, τα παιδιά έχουν συχνά φοβερές κατασκευαστικές ιδέες με ένα μόνο υλικό. Από το πιο απλό, να τοποθετήσει τα στυλό σας σε σχήμα σπιτιού ή ακόμα να φτιάξει το αγαπημένο του μοτίβο (εννοείται μπορεί να χρειαστεί & άλλα υλικά… από το γραφείο σας).
  5. ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗΣ. Προμηθεύστε το παιδί με μαρκαδόρους υπογράμμισης είτε για να τα χρησιμοποιήσει στο διαβασμά του είτε στη ζωγραφική του.
  6. Κομμάτια σελοτειπ: Για να βοηθήσει στη δουλειά δίνοντάς σας μικρά κομμάτια ή να κολλήσει τα διαφορετικά σε μέγεθος κομμάτια σε χαρτί δημιουργώντας σχήματα. Πολύ ενδιαφέροντα, για τα παιδιά, είναι τα χρωματιστά σελοτειπ.
  7. Παιχνίδι με τα postit: Κάθε post-it & ένα γράμμα -ποια λέξη σχηματίζεται; / αφού βάλει τα post-it στη σειρά ή σε σχήμα αρχίζει να ζωγραφίζει επάνω & μόλις τελειώσει χαλάει τη σειρά τους. “Μαμά θέλεις να φτιάξεις το puzzle; μάντεψε, τι έφτιαξα;”
  8. Twister με τα δάχτυλα! Χρωματιστά κυκλάκια σε χαρτί & τα δάχτυλα ξεκινούν τον χορό τους. Αν υπάρχει και ζάρι με χρώματα, ακόμα καλύτερα!
  9. Ζητήστε του να σας βοηθήσει με τη σύρραψη των εγγράφων σας χρησιμοποιώντας το συρραπτικό.
  10. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το ψαλίδι του μπαμπά και να κόψει λωρίδες χρωματιστών χαρτιών για να φτιάξει μια βεντάλια.
  11. Η μεταμόρφωση ενός χαρτιού σε ….. σχέδια origami.
  12. Λαστιχάκια… να ενώσει με αυτά τις πινέζες στον πίνακα φελλού, με τις οποίες έχει ήδη φτιάξει ένα αεροπλάνο…. ή να φτιάξει μια μπάλα τσαλακώνοντας ένα χαρτί Α4 και τυλίγοντας γύρω του πολλά λαστιχάκια;
  13. Πολλοί από εμάς που ασχολούμαστε ακόμα με το γράψιμο σε χαρτί και την αποθήκευσή τους σε ντοσιέ, αφού πρώτα το έχουμε περάσει από τον διακορευτή για να το τρυπήσουμε, χρησιμοποιούμε εκείνες τις ροδέλες -στο εμπόριο θα τις βρείτε ως αυτοκόλλητες ενισχύσεις- για να μην σκιστεί το χαρτί μας. Με αυτές, λοιπόν, τις αυτοκόλλητες ενισχύσεις -λευκές ή χρωματιστές- μπορείτε να φτιάξετε πολύ ωραίες δραστηριότητες. Ακόμα και όταν τελειώσουν, δώστε τους την καρτέλα για να τοποθετήσουν πινέζες στις τρύπες της ή να σχεδιάσουν στο εσωτερικό τους….
  14. Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί με τους μαγνήτες σε έναν ασπροπίνακα; Όσα θα τους πει η φαντασία τους! Μπορείτε να του ζητήσετε να συνδυάσει τη ζωγραφική/γράψιμο με την θέση των μαγνητών ή να παίξετε τρίλιζα με τους μαγνήτες.
  15. Ποδοσφαιράκι με ένα τσαλακωμένο χαρτάκι για μπάλα, τον χάρακα για τέρμα & τα δάχτυλα να σκοράρουν!

 

Προσαρμόζουμε τις δραστηριότητες ανάλογα την ηλικία & τις δυνατότητες του κάθε παιδιού.

 

Γράφει η Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εργοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Το Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα και στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.

Share

Start typing and press Enter to search