Αξιολόγηση Εργοθεραπείας

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Η Εργοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα αποκατάστασης της υγείας, σχεδιασμένο για να βοηθάει ανθρώπους όλων των ηλικιών με φυσικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά ή συναισθηματικά ελλείμματα να επανακτήσουν και να διαμορφώσουν δεξιότητες, οι οποίες είναι σημαντικές στο να είναι κανείς λειτουργικά ανεξάρτητος, στην υγεία και στην ευζωία. Τα παιδιά με αυτισμό έχουν αναπτυξιακές καθυστερήσεις, οι οποίες τα αφήνουν ανίκανα να διαχειριστούν το καθημερινό τους «έργο», που είναι να παίζουν και να μαθαίνουν.

Το πρώτο βήμα για τους γονείς παιδιών με αυτισμό στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταφέρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, είναι το να τους γίνει μία αξιολόγηση εργοθεραπείας από έναν ειδικό..

Οι Εργοθεραπευτές είναι επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί στην πρακτική της Εργοθεραπείας και έχουν αποκτήσει πτυχίο. Χρησιμοποιούν δραστηριότητες και παρεμβάσεις για να αυξήσουν την ανεξαρτησία και την υγεία του πελάτη τους. Ένα Εργοθεραπευτής μπορεί να παρέχει αξιολόγηση, θεραπεία και εκπαίδευση στον πελάτη και στην οικογένειά του. Επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων που χρειάζονται στην καθημερινότητα, δουλεύουν πάνω στην ετοιμότητα και στην εκτέλεση, και διευκολύνουν την ανάπτυξη της αισθητηριακής κίνησης, την αντιληπτική ή νευρομυϊκή λειτουργικότητα ή το εύρος της κίνησης. Ένας βοηθός εργοθεραπευτή μπορεί να κάνει παρεμβάσεις, αλλά όχι να αξιολογήσει. Οι βοηθοί Εργοθεραπευτών (OTA), χρειάζεται μόνο να ολοκληρώσουν το πτυχίο του βοηθού Εργοθεραπευτή, για να μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που επέλεξαν, αρκεί να εποπτεύονται από ένα Εργοθεραπευτή.

Η αξιολόγηση της εργοθεραπείας είναι ένα τεστ που διεκπεραιώνεται από έναν Εργοθεραπευτή, με σκοπό να αποφανθεί πώς μία ανικανότητα, ένας τραυματισμός ή μία δυσλειτουργία, επηρεάζει την ικανότητα του παιδιού σας να παίξει και να μάθει. Στη συνεδρία της αξιολόγησης, μπορεί ο Εργοθεραπευτής να ζητήσει από το παιδί σας να κάνει κάποιες πράξεις ή κινήσεις, που θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση της λειτουργίας. Οι κινήσεις αυτές είναι απλές πράξεις, που μπορεί να χρησιμοποιούνται συνεχώς από το παιδί σας όταν παίζει ή στη διάρκεια του μαθήματος. Ένα παράδειγμα τέτοιας κίνησης, είναι το να φτάνει ένα βιβλίο από ένα ράφι ή το να σκαρφαλώνει σε ένα σκαμνί για να χρησιμοποιήσει το νιπτήρα. Ο συντονισμός των δεξιοτήτων, όπως το να τρώνε μόνα τους, και το πώς θα βελτιωθεί ο τρόπος γραφής τους, είναι επίσης ζητήματα που καλύπτει η εργοθεραπεία.

Η Εργοθεραπεία για τον αυτισμό μπορεί να γίνεται σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Μπορεί να γίνεται το σπίτι, στο σχολείο ή σε μία κλινική. Συνήθως, το σπίτι και το σχολείο είναι τα ιδανικά περιβάλλοντα, καθώς εκεί το παιδί σας καθημερινά περνάει το χρόνο του.

 

Εργοθεραπεία

Προετοιμάζοντας το παιδί σας για μία αξιολόγηση Εργοθεραπείας.

Ακριβώς όπως το προετοιμάζετε για την οποιαδήποτε νέα δραστηριότητα, ένα παιδί με αυτισμό θα χρειαστεί να προπονηθεί πριν το ραντεβού της αξιολόγησης, για να καταφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Καθώς μία αξιολόγηση Εργοθεραπείας δεν είναι κάτι το οποίο εσείς και το παιδί σας κάνετε σε καθημερινή βάση, η εισαγωγή  σε αυτό και η εξοικείωση είναι σημαντικά, ώστε το παιδί σας να μπορεί να συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης και να παραχθούν τα ακριβή αποτελέσματα.

Η εξάσκηση στις ακόλουθες οδηγίες στο σπίτι, μπορεί σταδιακά να εξοικειώσει το παιδί σας με το τι μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του πραγματικού τεστ.  Εάν το παιδί σας ασκείται σε ένα συγκεκριμένο σύστημα επικοινωνίας, είναι καλύτερα να ενημερώσετε τον Εργοθεραπευτή για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί το Σύστημα Επικοινωνίας Ανταλλαγής Εικόνων PECS, τότε σιγουρευτείτε ότι θα φέρετε τις κάρτες με τις εικόνες που χρησιμοποιείτε, ώστε το παιδί σας να μπορεί να επικοινωνεί σωστά με το θεραπευτή. Ακόμη, θυμηθείτε να ντύσετε το παιδί σας με άνετα ρούχα, καθώς η αξιολόγηση μπορεί να απαιτήσει από το παιδί σας να εκτελέσει κινήσεις όπως να σηκώσει πράγματα, να σκαρφαλώσει, να τρέξει, και άλλες φυσικές δραστηριότητες.

Βιβλιογραφία: KidsHealth kidshealth.org: Occupational Therapy March 22, 2011, kidshealth.org/parent/general/aches/occupational_therapy.html

Πηγή
Επιμέλεια κειμένου: Psychomotor Team

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εργοθεραπεία και την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Το Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα και στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.

Share

Start typing and press Enter to search