Εργοθεραπεία και Μπάσκετ

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Από τις βασικές αρχές της Εργοθεραπείας υποστηρίζεται η εμπλοκή των παιδιών σε έργα και δραστηριότητες με ιδιαίτερο νόημα και σημασία για εκείνα. Ο αθλητισμός μπορεί να έχει νόημα για τα παιδιά συμμετέχοντας σε πολλές αθλητικές δραστηριότητες με κινητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη. Έχει παρατηρηθεί πως παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες αντιμετωπίζουν εμπόδια στην συμμετοχή σε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, περιορίζοντας τις ευκαιρίες για συμμετοχή και αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά. Είναι σημαντικό λοιπόν, να βρεθούν τρόποι ώστε να δημιουργήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για συμμετοχή σε αθλήματα είτε ως θεραπευτές είτε ως γονείς.

Κλείστε Δωρεάν το 1ο Ραντεβού

Το άθλημα του μπάσκετ είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στη χώρα μας (με βάση την κουλτούρα μας) και αποτελεί μια από τις βασικές επιλογές των παιδιών για κινητικό παιχνίδι. Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη που έχουν μελετηθεί περιλαμβάνεται ο συνδυασμός άθλησης και δεξιοτήτων παιχνιδιού, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών, καθώς και η ένταξη  σε ένα ομαδικό παιχνίδι όπου το «εγώ» γίνεται «εμείς». Το γεγονός αυτό περιορίζει την ατομικότητα και προάγει την ομαδικότητα των παιδιών όπου μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού και τους συμπαίκτες τους, όπως επίσης και να συνεργάζονται για να επιτύχουν το σκοπό τους. Οι παραπάνω δεξιότητες μπορούν να παγιωθούν από την μικρή παιδική ηλικία και να φανούν χρήσιμες σε όλη την μετέπειτα ζωή τους.

 

ergotherapeia-kai-basket-03

Επίσης, έχουν μελετηθεί πολλά ψυχοσυναισθηματικά οφέλη, καθώς τα παιδιά μέσα από την προπόνηση και τους αγώνες αποκτούν αυτοπεποίθηση, νιώθουν χαρα και ικανοποίηση όταν επιτυγχάνουν τον στόχο τους αλλά μαθαίνουν και το πως να διαχειρίζονται την ήττα-αποτυχία όταν ο στόχος δεν επιτυγχάνεται. Επιπλέον, νιώθουν οτι ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα αναπτύσσοντας φιλίες και δεσμούς που μπορεί να κρατήσουν και στην ενήλικη ζωή τους.

Οι συνεχείς εναλλαγές του παιχνιδιού επίσης δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να αναπτύξουν γρήγορη και στρατηγική σκέψη, καθώς και να προγραμματίζουν τους στόχους που θέτουν σε κάθε παιχνίδι.

Πως θα παίξω μπάσκετ στο σπίτι;

Συχνά τα παιδιά εκφράζουν τη διάθεση να συμμετέχουν στο άθλημα του μπάσκετ, ωστόσο υπάρχει δυσκολία να ενταχθούν σε κάποια ομάδα ή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι ομάδες δεν λειτουργούν (πχ. κατά τους καλοκαιρινούς μήνες). Υπάρχουν τρόποι που μπορεί να προσαρμοστεί ο χώρος του σπιτιού με πολύ απλά υλικά και να θυμίζει γήπεδο μπάσκετ.

  • Μπορείτε να αγοράσετε ένα σετ ταμπλό-στεφάνι και να το καρφώσετε στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού (μπαλκόνι , κήπος). Ανάλογα με την ηλικία υπάρχουν στην αγορά σε διάφορα μεγέθη.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά αντικείμενα σπιτιού και να τα προσαρμόσετε ως καλάθια και μπάλες. Ένας κάδος σκουπιδιών για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλάθι και με χαρτί ή χαρτόνι μπορεί να κατασκευαστεί μια μπάλα.

Τα οφέλη μέσα από τα αθλήματα και το μπάσκετ για τα παιδιά είναι πολλά και σημαντικά, όμως το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως είναι ένα παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία.

Γράφει ο Μάριος Νικολόπουλος, Εργοθεραπευτής

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εργοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Το Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα και στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.

Share

Start typing and press Enter to search