Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας | 27 Οκτωβρίου
Στις 27 Οκτωβρίου κάθε έτους εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εργοθεραπείας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (World Federation of Occupational Therapists), μέλος της οποίας είναι και ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών και η οποία εκπροσωπεί διεθνώς τους επαγγελματικούς Συλλόγους 80 χωρών, έχει ορίσει από το 2010 την ημέρα αυτή ως μια σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο της Εργοθεραπείας, για την προώθηση, ενημέρωση, εξέλιξη και εορτασμό του επαγγέλματος σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στην Ελλάδα οργανώνονται ειδικές δραστηριότητες για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εργοθεραπείας όπως: παροχή δωρεάν εργοθεραπευτικών υπηρεσιών από συγκεκριμένους ιδιωτικούς φορείς, διαμοιρασμός ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών, ομιλίες σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κτλ.
Τι είναι Εργοθεραπεία
- Εργοθεραπεία είναι η επιστήμη και η τέχνη που παρέχει τη δυνατότητα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών να εμπλακούν στη ζωή, μέσω του έργου.
- Το ανθρώπινο έργο αφορά σε οτιδήποτε κάνει ένας άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή (εργασία, προσωπική φροντίδα, ψυχαγωγία).
- Η Εργοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συμμετέχουν στα καθημερινά έργα της ζωής, που έχουν νόημα για αυτούς, αξιοποιώντας στο μέγιστο τις δυνατότητες τους.
- Η Εργοθεραπεία προωθεί την υγεία, την ευεξία, την κοινωνική ένταξη.
- Στόχος της Εργοθεραπείας είναι ένα άτομο λειτουργικό, αυτόνομο και ικανό να πετύχει κάθε επιθυμητό στόχο.
Οι Εργοθεραπευτές πιστεύουν ότι
- Το έργο δίνει νόημα στην ανθρώπινη ζωή, είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και την ευεξία, έχει θεραπευτικές δυνατότητες.
- Η υγεία είναι πολύ περισσότερα από την απουσία ασθενειών, η ευεξία αφορά την ποιότητα ζωής.
- Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα στην επιλογή έργου και δικαίωμα στη συμμετοχή στην κοινωνία.
Οι Εργοθεραπευτές εργάζονται με άτομα κάθε ηλικίας με σωματικές, νευρολογικές, ψυχικές, αναπτυξιακές, μαθησιακές ή/και συναισθηματικές διαταραχές, τα οποία λόγω των συνθηκών του περιβάλλοντος τους, αδυνατούν να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, όπως επιθυμούν.
Αφού αξιολογήσουν την κατάσταση του ατόμου, θέτουν θεραπευτικούς στόχους ώστε να βοηθήσουν το άτομο να ανακτήσει, αναπτύξει ή/και να διατηρήσει τις δεξιότητές του, ώστε να είναι ανεξάρτητο και παραγωγικό, σε κάθε τομέα της καθημερινότητάς του, ή παρεμβαίνουν στο περιβάλλον ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους.
Ο Εργοθεραπευτές εργάζονται σε: νοσοκομεία (γενικά, ορθοπεδικά, παιδιατρικά, ψυχιατρικά), σε γηροκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, κοινοτικής ψυχικής υγιεινής, αποτοξίνωσης, σωφρονιστικά καταστήματα, στην προεπαγγελματική εκπαίδευση και σε προστατευόμενα εργαστήρια, σε ειδικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οι Εργοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας. Αποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΤΕΙ Αθήνας) ύστερα από τέσσερα χρόνια σπουδών. Ως φοιτητές εκπαιδεύονται στο να κατανοήσουν τους πιθανούς σωματικούς, αισθητηριακούς, ψυχικούς, συναισθηματικούς, κοινωνικούς περιορισμούς ενός τραυματισμού ή/και αναπηρίας, που επηρεάζουν την ικανότητα του ατόμου να συμμετέχει στις δραστηριότητες που είναι σημαντικές για αυτό.
Ο Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών ιδρύθηκε το 1982, εκπροσωπεί όλους τους επαγγελματίες Εργοθεραπευτές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ εκπροσωπεί τους Έλληνες Εργοθεραπευτές στο Συμβούλιο Εργοθεραπευτών των Ευρωπαϊκών Κρατών (COTEC) και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών (WFOT).
πηγή: Υπουργείο Υγείας
> Μάθετε περισσότερα για την Εργοθεραπεία
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.
Στο Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των κινητικών δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένο στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.
>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.