Γιατί το παιδί μου δεν μιλάει καθαρά; Τι πρέπει να κάνω;

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Οι γονείς παρατηρούν πως το παιδί τους δεν μιλά καθαρά, όπως άλλα παιδιά της ηλικίας του. Ακόμη, λένε πως ενώ είναι έξυπνα, κάποιες φορές δυσκολεύονται να πουν τις λέξεις σωστά καθώς μπερδεύουν τους ήχους π.χ. /νερό-νελό/ ή απλοποιούν τις λέξεις π.χ. /σιδηρόδρομος-σίδομος/.

λογοθεραπεία , Αρθρωτική, φωνολογική διαταραχή στα Βριλήσσια

Ένα παιδί παράγει λέξεις από το πρώτο έτος της ζωής του. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε τα αναπτυξιακά ορόσημα της κατάκτησης των φωνημάτων, δηλαδή σε ποια ηλικία θα πρέπει ένα παιδί να λέει κάθε ήχο σωστά.

Πιο συγκεκριμένα, ένα παιδί 2,5 έως 3 ετών θα πρέπει να λέει τους ήχους: π, μ, μπ, τα, κ, γκ. Σε ηλικία 3 έως 3,5 ετών θα πρέπει να χρησιμοποιεί τους ήχους: ντ, ν, γ, χ. Στα 3,4 έως τα 4 θα πρέπει να λέει τα φωνήματα: φ, σ, ζ, λ. Σε ηλικία 4 έως 4,5 ετών θα προσθέσει στο φωνολογικό του σύστημα τους ήχους: τσ, τζ. Τέλος, στην ηλικία 5 έως 6 ετών εμφανίζεται ο ήχος: ρ, ώστε να ολοκληρωθεί το φωνολογικό σύστημα του παιδιού.

Παρ’ όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Όμως, είναι απαραίτητο σε ηλικία 5,5 έως 6  ετών το παιδί να μπορεί να παράγει σωστά τους παραπάνω ήχους, ώστε να είναι έτοιμο για τη μετάβασή του στην Ά Δημοτικού.

Αν λοιπόν ένα παιδί παράγει λανθασμένα έναν ή περισσότερους ήχους ή απλοποιεί τις λέξεις που χρησιμοποιεί, τότε καλό θα είναι να παραπεμφθεί για λογοθεραπευτική αξιολόγηση. Ο λογοθεραπευτής θα αξιολογήσει τις δυσκολίες που παρουσιάζει το παιδί και θα δομήσει ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα πάνω στις ανάγκες του παιδιού ώστε να εξαλειφθούν οι δυσκολίες του.

Γράφει η Μαρία Μποζίκα
Λογοθεραπεύτρια

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Λογοθεραπεία, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των αρθρωτικών και φωνολογικών δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης Λογοθεραπείας προσαρμοσμένο στις δυσκολίες και τις δυνατότητες του.

 

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.

Κράτα το

Share

Start typing and press Enter to search