Θεραπευτικό πρόγραμμα: πεζοπορία

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Στα θεραπευτικά προγράμματα που διενεργούνται στο σπίτι και την κοινότητα μέλημά μας είναι να καταστήσουμε τα εμπλεκόμενα παιδιά και εφήβους λειτουργικά και ανεξάρτητα στο να εκτελούν δράσεις που σχετίζονται με 3 τομείς:

Στο άρθρο αυτό λοιπόν θα αναλύσουμε μια από τις δράσεις μας… την πεζοπορία, που συναντάμε στον τρίτο τομέα, αλλά λειτουργεί ευεργετικά σε όλο τον οργανισμό, βελτιώνοντας δεξιότητες που είναι απαραίτητες για οποιοδήποτε έργο στην καθημερινή μας ζωή και προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη σε πολλά επίπεδα.

θεραπευτικό-προγραμμα-πεζοπορία-αυτισμός

Η πεζοπορία, ως μια οργανωμένη και σωστά σχεδιασμένη εξόρμηση στη φύση (ατομικά ή ομαδικά) με ειδικούς και έμπειρους θεραπευτές μπορεί να προσφέρει τα εξής οφέλη:

  1. Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση. Ενδυναμώνει κορμό, κάτω άκρα, καρδιακή λειτουργία και αναπνευστικό σύστημα.
  2. Η απομάκρυνση από το αστικό περιβάλλον επιδρά θετικά στην καταγραφή των αισθητηριακών ερεθισμάτων και επιδρά στην εξομάλυνση του επιπέδου διέγερσης. Η ηχορύπανση των κατοικημένων περιοχών, τα πολυπληθή και συνεχώς μεταβαλλόμενα οπτικά ερεθίσματα αποσπούν συνεχώς την προσοχή και επιβαρύνουν τις γνωστικές λειτουργίες. Τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από τη φύση (ήχοι, εικόνες, μυρωδιές) λειτουργούν κατευναστικά για το νευρικό μας σύστημα.
  3. Βελτιώνει την ισορροπία μας. Αποκτούμε μεγαλύτερη εμπειρία στην κίνηση πάνω στα διάφορα ανάγλυφα του εδάφους που επιδρά στη βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής.
  4. Βελτιώνει τον ύπνο μας. Η δυσκολία στον ύπνο συνδέεται συνήθως με υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος και άγχος, τα οποία μειώνονται με τη συγκεκριμένη άσκηση. Επίσης κατά την πεζοπορία η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει έως και δύο βαθμούς. Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε μεγαλύτερη αντίστοιχη πτώση της όταν επέρχεται η νύχτα και έτσι το σώμα ηρεμεί γρηγορότερα.
  5. Μειώνει τις αρνητικές σκέψεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι στη φύση το σώμα έχει την τάση να παράγει περισσότερες ενδορφίνες – τις ορμόνες της ευτυχίας, οι οποίες συμβάλλουν στη μεταβολής της διάθεσης, την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και τον περιορισμό του άγχους.
  6. Μπορεί να επιδράσει θετικά στην ισχύ του εγκεφάλου. Η πεζοπορία σε εξωτερικούς χώρους είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης που μπορεί να κάψει 400 έως 700 θερμίδες την ώρα, ανάλογα με τη δυσκολία της πεζοπορίας. Η αερόβια αυτή άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες.
  7. Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειάς μας. Τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν «εργοστάσια ενέργειας», τα γνωστά μιτοχόνδρια. Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας των μιτοχονδρίων μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, αλλά η άσκηση επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Η πεζοπορία βοηθάει στην ενεργοποίηση των κυττάρων, ώστε να κάνουν περισσότερα μιτοχόνδρια και να παράγουν περισσότερη ενέργεια.
  8. Αυξάνει τη δημιουργικότητά μας. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση (για το που θα πάμε, τι θα χρειαστούμε μαζί μας κ.λ.π) αλλά και δημιουργική σκέψη καθώς απρόβλεπτοι παράγοντες θα μας οδηγήσουν στην επίλυση προβλήματος προκειμένου να βρούμε λύση.
  9. Ενισχύει την κοινωνικοποίηση. Είτε μέσα από ένα group με το οποίο εκτελούμε οργανωμένα τη δραστηριότητα είτε συναντώντας μεμονωμένα είναι μία εκπληκτική ευκαιρία να γνωρίσουμε νέα άτομα που μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα.

Και φυσικά εμπλουτίζουμε το ρεπερτόριο των παιδιών/ εφήβων με εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας σε μια εποχή που κατακλύζεται από καθιστική ζωή και οθόνες.

 

Γράφει η Ελιζιάννα Χριστοδούλου,

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια SIT, Υπεύθυνη εξωτερικών προγραμμάτων

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κατ’οίκον και τα εξωτερικά προγράμματα, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

 

Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης βασισμένα στο Καναδικό μοντέλο Εργοθεραπείας το οποίο συνδυάζεται με το Πλαίσιο αναφοράς της Αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Επίσης χρησιμοποιούνται βασικές αρχές του TEACCH (οπτικοποιημένο πρόγραμμα, δομημένη δραστηριότητα, φυσική οργάνωση) και του ABA.

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι, Ψυχικό.

Share

Start typing and press Enter to search