Αισθητηριακή Διαταραχή. Πότε πρέπει να ανησυχώ

χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα πάρτι με έντονη μουσική και φώτα που εναλλάσσονται συνεχώς (αίσθηση όρασης).Φανταστείτε ακόμη πως στο πάρτι αυτό υπάρχουν 200 άτομα σε ένα δωμάτιο… 60τ.μ (αίσθηση αφής).Πως ο καθένας τους φοράει διαφορετικό άρωμα, διαφορετικό αποσμητικό και κάποιοι καπνίζουν (αίσθηση όσφρησης).Όλοι χορεύουν (ιδιοδεκτική και αιθουσαία αίσθηση), όλοι τραγουδούν (αίσθηση ακοής).

Για κάποιους ίσως το παραπάνω φανεί το ιδανικό της διασκέδασης, ωστόσο δεν θα παραμείνουν σε αυτόν τον χώρο για περισσότερο από μερικές ώρες. Για πολλούς άλλους, αυτή η πληθώρα ερεθισμάτων θα γίνει κουραστική μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα και θα αναζητήσουν την ησυχία (στο μπαλκόνι;), ένα διάλειμμα (για φαγητό ίσως;) και μετά θα επιστρέψουν. Όταν δεν νιώσετε καλά, θα πάρετε μία ανάσα, μία αγκαλιά από τον/την σύντροφό σας. Δεν θα σας πει κανείς τι να κάνετε για να νιώσετε καλά, απλά θα το κάνετε, ασυναίσθητα, οδηγημένοι από μία εσωτερική ανάγκη για αυτορρύθμιση.

Τα παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής ρύθμισης και επεξεργασίας ή αλλιώς με αισθητηριακές διαταραχές συχνά δυσκολεύονται να λειτουργήσουν σε περιβάλλοντα με υπερβολικά πολλά ερεθίσματα (είτε σε ποσότητα είτε σε συχνότητα) όπως για παράδειγμα ένα πάρτι. Ακόμη πιο συχνά, παρουσιάζουν δυσκολίες σε καταστάσεις και περιβάλλοντα τα οποία οι περισσότεροι από εμάς δεν βρίσκουμε ενοχλητικά (π.χ. σε ένα εστιατόριο με χαλαρή μουσική χώρου).

Η Αισθητηριακή Διαταραχή ορίζεται ως δυσκολία επεξεργασίας των ερεθισμάτων που λαμβάνουμε από το περιβάλλον μέσω των αισθήσεών μας αλλά και των πληροφοριών που μας δίνει το σώμα μας. Παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές μπορεί να αποφεύγουν το άγγιγμα ή την αγκαλιά (αίσθηση αφής) ή να το αναζητούν πιάνοντας συνέχεια ό,τι βρίσκουν κοντά τους. Παιδιά με δυσκολία στην αισθητηριακή ρύθμιση και επεξεργασία μπορεί να αντιδρούν υπερβολικά σε καθημερινούς ήχους όπως η ηλεκτρική σκούπα (αίσθηση ακοής) ή να δείχνουν σα να μην καταλαβαίνουν ποιος μπήκε μέσα στο δωμάτιο (αίσθηση όρασης). Ακόμη, υπάρχει περίπτωση να δυσκολεύονται στη σίτιση και να ακολουθούν ένα πολύ περιορισμένο διαιτολόγιο (αίσθηση γεύσης και όσφρησης). Τέλος, μπορεί να κινούνται συνεχώς (αιθουσαία αίσθηση) ή να πέφτουν πάνω στα έπιπλα του σπιτιού συχνά (ιδιοδεκτική αίσθηση).

Διαταραχή της Αισθητηριακής Επεξεργασίας στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής. στα Βριλήσσια

 

Τα παιδιά με αισθητηριακές διαταραχές δεν είναι σε θέση να οργανώσουν το νευρολογικό τους σύστημα και να κάνουν ένα «διάλειμμα» όταν κάτι τους ενοχλεί. Ή να βοηθήσουν το σώμα τους να αναγνωρίσει ερεθίσματα που συνεχώς φαίνεται να μην παρατηρεί.

Όταν δεν νιώσουν καλά, δεν θα πάρουν μίαν ανάσα, δεν θα αναζητήσουν μία αγκαλιά από τους γονείς τους. Δεν θα δράσουν οδηγημένοι από μία εσωτερική ανάγκη για αυτορρύθμιση.

Για το λόγο αυτό, εάν παρατηρήσετε κάποια συμπεριφορά από τις παραπάνω, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό εργοθεραπευτή/ρια για αξιολόγηση σχετικά με την αισθητηριακή επεξεργασία του παιδιού σας.

 

Γράφει η Σταυρούλα Δρογκάρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργοθεραπεία και την αισθητηριακή ολοκλήρωση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Στο Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, πραγματοποιείται πλήρης αξιολόγηση των κινητικών δυσκολιών του κάθε παιδιού και κατόπιν δομείται κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένο στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης.

>>> Διαβάστε εδώ τις Ασκήσεις χαλάρωσης για τη Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας.

>>> Περιοχές εξυπηρέτησης: Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Γέρακας, Γλυκά Νερά, Μαρούσι, Μελίσσια, Παλλήνη, Πεντέλη, Χαλάνδρι.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Share

Start typing and press Enter to search