Λεπτή Κινητικότητα: Δραστηριότητες Που Μπορείτε Να Κάνετε Στο Σπίτι Για Την Ενίσχυσή Της

χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Με τον όρο λεπτή κινητικότητα εννοούμε την κίνηση των άνω άκρων του σώματος και ιδιαίτερα των δαχτύλων. Οι δεξιότητες που αφορούν τη λεπτή κινητικότητα είναι πολύ χρήσιμες, καθώς είναι αυτές που μας βοηθούν να εκτελέσουμε καθημερινά διάφορες δραστηριότητες. Ως γονείς υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει σωστά τη λεπτή του κίνηση. Αν, όμως, το παιδί υπολείπεται σημαντικά στις κινητικές δεξιότητες σε σχέση με την ηλικία του, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ο οποίος πιθανόν να σας προτείνει εργοθεραπεία.

Η ανάπτυξη της λεπτής κίνησης ενός παιδιού περνάει από διάφορα στάδια έως ότου αναπτυχθεί πλήρως. Τότε το παιδί είναι, πια, σε θέση να χειρίζεται μικρά αντικείμενα (κλειδιά, κέρματα), να γράφει και να κάνει επιδέξιες κινήσεις με τα δάχτυλά του. Παρακάτω παρουσιάζονται απλές δραστηριότητες με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι ή με παιχνίδια που μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας, για να ενισχύσετε την λεπτή κίνηση των παιδιών. Δραστηριότητες με πολύ μικρά αντικείμενα (φασόλια, κέρματα) θα πρέπει να αποφεύγονται σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 3 ετών χωρίς επίβλεψη από ενήλικα..

 

1. Ταΐζουμε το ψαράκι

 

Ασκήσεις για την λεπτή κινητικότητα

Πάρτε ένα μπαλάκι του τένις και κάντε μία σχισμή. Προμηθευτείτε διάφορα μικρά αντικείμενα όπως κουμπιά, κέρματα, όσπρια ή μακαρονάκι κοφτό, γράμματα της αλφαβήτου και γενικά ό,τι μπορεί να χωρέσει μέσα από την σχισμή. Ζητήστε από το παιδί να ταΐσει το ψαράκι (σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας – το ένα χέρι κρατάει το στόμα του ψαριού ανοιχτό, το άλλο ταΐζει).

Λεπτή κινητικότητα

Εναλλακτικά, για παιδιά μικρότερης ηλικίας, τοποθετήστε μέσα στο ψαράκι κομμένα πανιά, και ζητήστε από το νήπιο να τα τραβάει έξω ή να τα ταΐζει. Μπορείτε να κολλήσετε μάτια ή να κάνετε σχέδια στο ψάρι και να το κάνετε όσο παιχνιδιάρικο θέλετε!

 

2. Μα που πήγαν όλα τα ποδαράκια;

Δραστηριότητες Λεπτής Κινητικότητας

Ένα συναρπαστικό εργαλείο βρίσκεται κρυμμένο σε κάθε σπιτικό… τα γνωστά σε όλους μας μανταλάκια. Αφού στεγνώσει η μπουγάδα σας, φέρτε μέσα στο σπίτι τα μανταλάκια και ξεκινήστε το παιχνίδι.

Κατασκευάστε (τυπώστε τα, ζωγραφίστε τα, δημιουργήστε τα) ζωάκια του βυθού και ζητήστε από το παιδί να βάλει στη θέση τους τα χαμένα ποδαράκια. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί ανοίγει το μανταλάκι με τον αντίχειρα και τον δείκτη, ενδυναμώνοντας έτσι την τριποδική του σύλληψη. Συμβουλή: εξοπλιστείτε με φαντασία! Τα μικρά σας θα ρωτήσουν σίγουρα που χάθηκαν όλα αυτά τα ποδαράκια!

 

3. Τσιμπίδες παντού

Ασκήσεις με τσιμπίδα

Τσιμπιδάκι για τα φρύδια. Τσεκ. Τσιμπίδες για τα ψητά. Τσεκ. Μαζέψτε ό,τι τσιμπίδες έχετε στο σπίτι και ξεκινήστε τις… μεταφορές. Κρύψτε στην πλαστελίνη κομμάτια puzzle, φασόλια, ξυλάκια ή μακαρόνια και ζητήστε από το παιδί να τα τραβήξει έξω με τη τσιμπίδα του και να τα μεταφέρει στο κουτί τους.

Παροτρύνετε το παιδί να κρατάει το αντικείμενο με τη τσιμπίδα για όσο περισσότερο μπορεί ώστε να φτάσει στον προορισμό του, και αν πέσει… ε δεν έγινε τίποτα, ξανά από την αρχή! Σημείωση: στο εμπόριο θα βρείτε πληθώρα επιτραπέζιων παιχνιδιών με τσιμπίδες για τους μικρούς και τους λίγο μεγαλύτερους φίλους.

 

4. Twister για τα… δάχτυλα

Twister για την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας

Αναμφίβολα το twister προσφέρει ώρες γέλιου και χαράς. Αποτελεί, όμως μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες λεπτής κινητικότητας, καθώς βοηθάει στο συντονισμό και την αντίληψη του σώματος μας.. Μία νέα εκδοχή, το twister για τα δάχτυλα, μπορεί να ενισχύσει τη λεπτή κινητικότητα μικρών και μεγάλων. Εδώ υπάρχουν 3 επιλογές: το βρίσκετε στο εμπόριο, το κατεβάζετε από ένα android store ή (η πιο ενδιαφέρουσα επιλογή) το φτιάχνετε μόνοι σας.

Σχεδιάστε κύκλους και βάλτε το παιδί να τους χρωματίσει. Θέστε από την αρχή ξεκάθαρα τους κανόνες. Εδώ θα χρειαστείτε ένα ζάρι με χρώματα ή κάτι που να σας υποδεικνύει σε ποιο χρώμα πρέπει να προχωρήσετε. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία του παιδιού, τόσο πιο δύσκολοι οι κανόνες που θέτετε. Μπορείτε, για παράδειγμα, να ορίσετε ότι τις κινήσεις θα τις κάνουν όλα τα δάχτυλα. Στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να το δυσκολέψετε με το να αποκλείσετε κάποια δάχτυλα και να αφήσετε μόνο τον δείκτη και τον μέσο να παίζουν.

 

4+1 Σπιτικά μπισκότα

 

Μαγειρική για την λεπτή κινητικότητα

Ποιο παιδί δεν λατρεύει τα μπισκότα; Και, μεταξύ μας, ποιος μεγάλος μπορεί να αντισταθεί επίσης; Βασικά συστατικά: πάρτε αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη. Για έξτρα παιχνίδι/ γεύση: βάλτε σταγόνες σοκολάτας, σταφίδες, τρουφίτσες και ό,τι άλλο θέλετε!

Χρήστε το παιδί «βοηθό» σας. Διαβάστε βήμα- βήμα τη συνταγή και αφήστε τον βοηθό να κάνει τα περισσότερα. Να ανοίξει το αλεύρι, να γεμίσει κούπες με ζάχαρη και να την ρίξει στο μίγμα, να ανακατέψει με τα χέρια, να πλάσει τα μπισκότα κ.ο.κ. Και, κυρίως, να βοηθήσει στο συμμάζεμα μετά! Ενθαρρύνετε το παιδί να δουλέψει με τα χέρια του για να ζυμώσει τη ζύμη και να φτιάξει σχέδια στα μπισκότα.

Φυσικά υπάρχουν πολλές επιπλέον διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε για την ενίσχυση της λεπτής κινητικότητας του παιδιού σας με απλά υλικά που μπορείτε να βρείτε στο σπίτι.

Γράφει η Σταυρούλα Δρογκάρη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εργοθεραπεία και την αισθητηριακή ολοκλήρωση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Εργαστήρι Ψυχοκινητικής

Το Εργαστήρι Ψυχοκινητικής, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα και στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Share

Start typing and press Enter to search