Πως το πλύσιμο των δοντιών θα γίνει η πιο διασκεδαστική ώρα της ημέρας;

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Περιλαμβάνονται tips για παιδιά με ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ!

Το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι πάντα μια ευχάριστη ώρα για την οικογένεια. Αν δεν υπάρξει κάποιου είδους «μάχης», ενδεχομένως να γίνει βαρετά, με γκρίνια και με πολύ βοήθεια από τη μαμά ή τον μπαμπά για να γίνει σωστά.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως για αρχή πρέπει να ορίσετε μια σταθερή ώρα μέσα στην ημέρα για το πλύσιμο των δοντιών και να το κάνετε ρουτίνα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα το εντάξει στο καθημερινό του πρόγραμμα και θα μπορέσει να το ακολουθήσει με περισσότερη συνέπεια. Πολλές φορές είναι πολύ βοηθητικό να πλένουν την ίδια ώρα η μαμά/μπαμπάς τα δόντια του με το παιδί.

Παρακάτω διαβάστε μερικές συμβουλές για να γίνει πιο παιχνιδιάρικη η διαδικασία!

ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ – ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ

  1. Αγοράστε μαζί με το παιδί μια οδοντόβουρτσα που θα του αρέσει πολύ! Μια οδοντόβουρτσα που τραγουδάει ή που ανάβει φωτάκια έχει πολύ πλάκα! Το ίδιο ισχύει και με τη γεύση της οδοντόκρεμας… Για τα απαραίτητα υλικά δοκιμάστε διαφορετικά μεγέθη, χρώματα, υφές και μυρωδιές.
  2. Για κάποια παιδιά μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη εμπειρία η αίσθηση των τριχών μιας οδοντόβουρτσας. Για τον λόγο αυτό δοκιμάστε οδοντόβουρτσες με εξαιρετικά μαλακές τρίχες ή τρίχες σιλικόνης. Επίσης, πειραματιστείτε με την υφή, το χρώμα και γεύση της οδοντόκρεμας.
  3. Για μερικά παιδιά μπορεί να είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν με βρεφικές οδοντόβουρτσες.
  4. Μπορείτε, επίσης, να διαλέξετε και μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά στην αρχή ή σε παιδιά με αισθητηριακές ή/και κινητικές δυσκολίες που δεν ξέρουν που πρέπει να πάει η οδοντόβουρτσα ή που βρίσκεται κάθε στιγμή.

Πως-το-πλύσιμο-των-δοντιών-θα-γίνει-η-πιο-διασκεδαστική-ώρα-της-ημέρας-2

ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

  1. Φτιάξτε μαζί με το παιδί ή βρείτε και χρησιμοποιήστε ένα τραγούδι για τα δοντάκια, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα ελαφρύ λίκνισμα, χαρά και γέλιο για τη διαδικασία. Η μάθηση θέλει ευδιαθεσία!
  2. Ορισμένα παιδιά χρειάζονται και βοηθιούνται πολύ από απαλές πιέσεις σε χέρια, πόδια, πλάτη και σταδιακά στην γύρω περιοχή του στόματος πριν την έναρξη της διαδικασίας.
  3. Πριν πάτε στο μπάνιο για το βούρτσισμα μπορείτε να δείξετε πως βουρτσίζουμε ένα δόντι μέσα από μια προσομοίωση. Πάρτε 2 χρησιμοποιημένα κυπελάκια από γιαούρτια/κρέμες, γυρίστε τα ανάποδα και πείτε στο παιδί πως θα φανταστείτε ότι το καθένα είναι ένα δόντι. Λερώστε τα με κάτι υγρό και δείξτε του πως κινείται η οδοντόβουρτσα επάνω στο δόντι για να διώξει τα ΜΙΚΡΟΒΙΑ και στη συνέχεια πηγαίνετε να το κάνετε πραγματικότητα!
  4. Χρησιμοποιήστε τη χρονομέτρηση της Disney. Θα βιώσουν τη διαδικασία πιο παιχνιδιάρικη. Εναλλακτικά ορίστε έναν αριθμό καθώς μετράτε, ο οποίος θα δηλώνει το τέλος της διαδικασίας.
  5. Προσομοιάστε το βούρτσισμα των δοντιών με ένα παιχνίδι! Καθώς το παιδί βουρτσίζει τα δόντια του, κυνηγάει με την οδοντόβουρτσά τα μικρόβια που πρέπει να παγιδεύσει. Κάθε φορά που παγιδεύεται ένα μικρόβιο το ακούμε να φωνάζει. Ο γονιός ζητάει να δει το στόμα του παιδιού και του λέει πως βλέπει μερικά μικρόβια ακόμα που προσπαθούν να ξεφύγουν! Το παιχνίδι ολοκληρώνεται με την ανάδειξη του ΝΙΚΗΤΗ-ΠΑΙΔΙΟΥ που έχει εξολοθρεύσει όλα τα μικρόβια!
  6. Κάντε διαφορετικά ΠΡΟΣΩΠΑΚΙΑ μπροστά στον καθρέφτη την ώρα του βουρτσίσματος. Όπως, για παράδειγμα, τον καρχαρία με τα δόντια μαζί, τον κροκόδειλο που ανοίγει το στόμα να φάει κ.λπ… Θα βοηθήσει το παιδί να ανοίγει κατάλληλα το στόμα του και ταυτόχρονα να διασκεδάζει!

Υπάρχουν κάποια παιδιά με δυσκολίες αισθητηριακής επεξεργασίας, τα οποία μπορεί να αγχώνονται ή να πονάνε παραπάνω από το αναμενόμενο. Με αυτά τα παιδιά οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί τόσο με τη συμπεριφορά μας όσο και με τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς και τον τρόπο που θα προσεγγίσουμε όλη τη διαδικασία. Οι προτάσεις μας για τη στοματική υγιεινή είναι γενικές και δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής διαδικασίας. Για περαιτέρω διευκρινίσεις απευθυνθείτε σε ένα Εργοθεραπευτή ή έναν Λογοθεραπευτή.

Γράφει η Όλγα Καμπιώτη, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

 

> Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Εργοθεραπεία και την Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, δείτε τη σχετική ενότητα.
> Καλέστε τώρα για ραντεβού και αξιολόγηση.

Το Psychomotor Athens, στα Βριλήσσια, διαθέτει τρεις πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες με διαφορετικών ειδών κούνιες, αιώρες, τραμπολίνο, τοίχο αναρρίχησης, μονόζυγο, μπάλες, στρώματα και άλλα κατάλληλα όργανα και παιχνίδια που προωθούν την ψυχοκινητική εξέλιξη των παιδιών.

Το εξειδικευμένο προσωπικό μας αξιολογεί και σχεδιάζει κατάλληλα προγράμματα παρέμβασης εργοθεραπείας βασισμένα και στη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης για παιδιά με τις παραπάνω δυσκολίες.

Share

Start typing and press Enter to search