Ανακοίνωση Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων

χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αγαπητοί γονείς , Κυρίες και Κύριοι

Καλή Χρονιά , με υγεία για σάς και την οικογένεια σας.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Ειδικής Αγωγής:

Ο ΕΟΠΥΥ, προχώρησε σε ανακοίνωση αλλαγών στο χώρο των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής στις 22/12/16. Συγκεκριμένα μας κάλεσε, όσους παρέχουμε υπηρεσίες “Ειδικής Αγωγής”, να υπογράψουμε συμβάσεις μέχρι τις 30/12 μετά από διαπραγμάτευση 4 ημερών, προκειμένου η κάλυψη της δαπάνης για την Ειδική Αγωγή να γίνεται προς τους συμβαλλόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις αντί προς τους γονείς , όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Πολλοί θα πουν: “Τέλεια, επιτέλους δεν θα πληρώνουμε εμείς και δεν θα περιμένουμε πλέον να τα εισπράξουμε από τον ΕΟΠΥΥ”.
Αυτό θα μπορούσε να ισχύει αν η σύμβαση που μας προτείνουν δεν παρουσίαζε σοβαρότατα προβλήματα, σοβαρές ελλείψεις και ανακρίβειες, με επικίνδυνα ελλιπές νομικό πλαίσιο και δεν μεροληπτούσε σκανδαλωδώς υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Όπως μας διατυπώθηκε, βασικός στόχος είναι η μείωση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής βάσει και των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Ο πρόσφατος νόμος 4447- άρθρο 34 που ψηφίστηκε 21/12/16, περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για το 2017 – 1,5 δις ευρώ, χωρίς όμως να ορίζει ποιο είναι το ποσό για την Ειδική Αγωγή και για τις άλλες υποκατηγορίες. Αντίθετα, αναφέρει ότι το όριο της δαπάνης θα προσδιορίζεται ανά 3-6 μήνες με απόφαση του Υπουργού Υγείας, σε συνάρτηση με τις άλλες υποκατηγορίες, δηλαδή η Ειδική Αγωγή θα “ανταγωνίζεται“ τη δαπάνη για τα νοσήλια και τις διαγνωστικές εξετάσεις!
Επιπλέον προβλέπεται ότι όταν η πραγματική δαπάνη, δηλαδή το απαιτούμενο κόστος των ειδικών θεραπειών που παρέχονται στα παιδιά σας, είναι μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο, η διαφορά θα καλύπτεται από τους συμβαλλόμενους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, θα επιβάλλεται, δηλαδή, ένας αυτόματος “κόφτης” στη δαπάνη και μια αυτόματη και οριζόντια μείωση στο συμφωνημένο κόστος των θεραπειών.

Επιπλέον, μας γνωστοποιήθηκε ότι με τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης – ΕΦΚΑ- πρόκειται να κλείσουν τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί το φόρτο από τους περίπου 3 εκ ασφαλισμένους του ΙΚΑ που θα προσέρχονται για είσπραξη δαπανών σε χρήμα, μεταξύ των οποίων και αυτές για Ειδική Αγωγή. Σαν απάντηση ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάρτιση συμβάσεων με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία προετοιμασία.

Εμείς επιδιώκουμε να οργανωθεί καλύτερα και αποδοτικότερα ο χώρος των υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής τον οποίο υπηρετούμε και γνωρίζουμε καλά , έχουμε δε επανειλημμένα, καταθέσει προτάσεις στον ΕΟΠΥΥ ήδη από το 2012, όπως και τώρα.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Με τα δεδομένα που προτάσσει ο ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας , για άλλη μια φορά, επιχειρείται οριζόντια μείωση της δαπάνης αντί του εξορθολογισμού και της οργάνωσης βάσει δεδομένων και κριτηρίων.

Όλοι οι σύλλογοι και τα σωματεία επαγγελματιών-επιστημόνων και νομικών προσώπων που παρέχουμε τις υπηρεσίες «Ειδικής Αγωγής» σε παιδιά, εφήβους και οικογένειες ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τη μεθόδευση του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας σε βάρος της παροχής των υπηρεσιών αυτών.
Ως επαγγελματίες που σεβόμαστε στοιχειωδώς την επιστήμη και το επάγγελμά μας, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε σύναψη συμβάσεων με αυτούς τους όρους.

Αντίθετα, ζητήσαμε παράταση του υπάρχοντος καθεστώτος τουλάχιστον για ένα 3μηνο, προκειμένου να διαπραγματευτούμε σοβαρά στην κατεύθυνση μια βιώσιμης λύσης για το χώρο της Ειδικής Αγωγής, μιας λύσης που να επιτρέπει σε σάς να έχετε τις υπηρεσίες που χρειάζονται τα παιδιά σας και σε μάς να εξακολουθήσουμε να είμαστε σε θέση να τις παρέχουμε.

Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι θα υποβληθούν κανονικά οι δαπάνες για το μήνα Δεκέμβριο και ότι πιθανότατα για τον Ιανουάριο θα ισχύσει το ίδιο- τωρινό καθεστώς, με κατάθεση των αποδείξεων στα περιφερικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ οι οποίοι θα πρέπει να ενημερωθούν από το τοπικό τους υποκατάστημα.

Εμείς επιδιώκουμε, παρόλα αυτά, να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και να συμβάλλουμε στη βελτίωση του πλαισίου παροχής υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής.

Σας θέλουμε σύμμαχο σε αυτή μας την πορεία και σας καλούμε, εσάς που μας έχετε επιλέξει και χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, να στηρίξετε την προσπάθειά μας για βιώσιμες, ωφέλιμες για σας και δίκαιες λύσεις στο χώρο της “Ειδικής Αγωγής”, διαβεβαιώνοντας σας ότι θα εξαντλήσουμε τα μέσα για να εξακολουθήσουμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες που χρειάζεστε.
Η Πρόεδρος

Μαυροειδή Νικολέττα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Share

Start typing and press Enter to search